СПЯЩАТА КРАСАВИЦА 2019

 
 

Балет по музика на П. И. Чайковски

Хореография Мариус Петипа

Хореографска редакция на Държавния театър за опера и балет – Красноярск

Асистент режисьор и хореограф Иван Карнаухова

Сценография и костюми Лора Маринова

Репетитори - Светлана Тоншева, Александър Матус-Марчук

Корепетитор на балета Мариела Чанкова

Помощник режисьор Елиана Кръстева

Фотография Росен Донев

Солисти на Държавния театър за опера и балет в Красноярск – Русия и на Държавна опера Варна

Действащи лица и изпълнители:

Принцеса Аврора – Анастасия Белоногова

Принц Дезире – Франциско Руиз

Крал Флорестан XIV – Денко Стоянов

Кралица – Лили Георгиева

Фея Карабос – Павел Кирчев

Фея Люляк – Мириам Рока Круз

Фея Нежност – Силвия Христова

Фея Плодородие – Мариами Кулошвили

Фея Щедрост – Нерея Асторя

Фея Смелост – Пердита Джейн Ланкастър

Принцеса Флорина – Нерея Асторя

Синя птица – Марко ди Салво

Бялата котка и котаракът – Пердита Джейн Ланкастър и Денис Погорелий

Червената шапчица и Вълкът – Меган Рейд и Роман Павленко

Пепеляшка – Полин Фаже

Принц Фортюне – Давиде Сикети

Церемониалмайстор Каталабют – Франческо Капасо

Четирима кавалери – Иван Карнаухов, Франциско Руиз, Марко ди Салво, Иван Еранте

Ловна дружина на принца, фрейлини, пажове

 

Проект с подкрепата на Фонд Култура при Община Варна

Първа постановка в историята на Варненската опера

Премиера - 23, 25 ноември 2019, 19.00, Основна сцена

 

„Спящата красавица“ е балет по музика на Пьотр Илич Чайковски, либрето на Иван Всеволожски и хореография на Мариус Петипа. Либретистът използва за основа едноименната приказка на Шарл Перо, като включва герои и от други приказки на писателя. Съвместната работа на композитора и хореографа над заглавието превръща „Спящата красавица“ в шедьовър. Хореографията на Петипа, който се смята за съавтор на балета, се оценява като енциклопедичен образец на класическия танц. Чайковски също споделя, че това е най-доброто му произведение. От премиерата през 1890 г. на сцената на Мариинския театър в Санкт Петербург до днес балетът „Спящата красавица“ триумфира по цял свят. В България балетът се играе за пръв път през 1938 г. в Софийската опера, а постановката на „Спящата красавица“ през 2019 г., в 2 действия и 5 картини, е първа в историята на Варненската опера.

 

Иван Карнаухов – асистент режисьор и хореограф

Това е прекрасна приказка, нежно въплъщение на идеята за любовта, която олицетворяват Аврора и Принц Дезире. Важна роля играе Фея Люляк, феята на доброто, която преодолява всички, причинени от злата Фея Карабос, препятствия. В този балет има много персонажи, а на финала зa сватбата се събират всички - Червената шапчица, Вълкът, Пепеляшка и други герои от популярни приказки. Радвам се, че имам възможността да работя върху първата постановка на този балет на варненска сцена.

                                                                                  

Анастасия Белоногова - Аврора

Разбирам добре моята Аврора, чувствам, че това е моята роля. Аврора е прекрасна девойка, много скромна и чиста душа и чрез нея ще се опитам да покажа на моя рицар как двамата можем да бъдем щастливи. Някои смятат, че да пресъздадеш добрия герой е по-трудно, но това не е валидно за всички случаи. Зависи от човека и начина, по който той възприема ролята.

 

Франциско Руиз – Принц Дезире

Премиерата на балета „Спящата красавица“ е важен момент в творческия ми път, защото дебютирам в ролята на Принц Дезире. Той е много красив и чист образ, в който аз с удоволствие се превъплъщавам. Хореографията е сложна, защото танцуваме класическа хореография в стила на руската балетна школа, а тя има специфична постановка и изисква много добра техника. В този смисъл „Спящата красавица“ е начин за израстване на всеки балетен артист.

 

Павел Кирчев – Фея Карабос

Аз съм танцувал Фея Карабос и друг път, също в Русия и в Англия, така че за мен това не е дебют. Ролята е отрицателна, много характерна и необходима като контрапункт на доброто, без злото не може да оцениш хубавото. Чудесно е, че нашата балетна премиера съвпада с премиерата по кината на втората част от филма на Дисни по същия сюжет „Господарката на злото“, с Анджелина Джоли в ролята на злата фея.

 

 

Прочетете още:

 

 

„Спящата красавица“ за пръв път във Варна

http://www.operavarna.com/index.php/bg/component/content/article/84-news/interview/2638-za-parvi-put-vav-varna-spqshtata-krasavitsa

 

 

Солистите в „Спящата красавица“

http://www.operavarna.com/index.php/bg/component/content/article/84-news/interview/2643-interviu-sus-solistite-ot-premierata-na-spiashtata-krasavica

 

Снимки СПЯЩАТА КРАСАВИЦА:

 

 

 

 

 

 

 

TOP