АТИЛА - 2017 г.

АТИЛА - 2017 г.

от Джузепе Верди

опера Вижте снимки от спектакъла

 
photo linkКликнете тук, за да видите галерията със снимки >>

 

Опера от Джузепе Верди в пролог и три действия

Либрето Темистокле Солера и Франческо Мария Пиаве по драмата на Захариас Вернер „Атила, крал на хуните”

Диригенти Ян ван Маанен (07.07), Алдо Сизилло (19.08)
Постановка Деян Миладинович

Сценография Александър Златович
Костюми Миланка Берберович
Диригент на хора Цветан Крумов

Режисьор Ивана Драгутинович Маричич

 

 

Действащи лица и изпълнители:

 

Атила, вожд на хуните, бас - Светозар Рангелов (07.07), Карло Коломбара (19.08)

Ецио, римски генерал, баритон - Венцеслав Анастасов (07.07), Владимир Стоянов (19.08)

Одабела, дъщеря на градоначалника на Акуилея, сопран - Линка Стоянова

Форесто, офицер от Акуилея, тенор - Бойко Цветанов
Улдино, роб на Атила, тенор – Христо Ганевски
Леоне, стар римлянин, бас - Людмил Петров

Оркестър, солисти, хор и балет на Държавна опера Варна

Копродукция на Държавна опера Варна с Национална драма и опера Белград. Проект на Балканска оперна мрежа. Изпълнява се на италиански със субтитри на български и английски.

 

 

 

 

 

 

 

Премиерни спектакли 7 юли, 19 август, 21.00, ММФ „Варненско лято“, Опера в Летния театър  2017

„Атила” 2017 е втората постановка на тази опера на варненска сцена, след първата през 2007 г., за която екипът на Варненската опера е удостоен с „Кристална лира” на СБМТД.

 

Маестро Ян ван Маанен

 

 

Маестро Ян ван Маанен

„Атила” е една от ранните творби на Верди с всички характеристики на неговия гений, които той разгръща и в по-нататъшното си творчество.

Неслучайно тя е била обявена от съвременниците му за най-добрата му творба. Заедно с експресията на характерите, особено впечатляват енергията и мощта, които излъчва цялото произведение.

С режисьорката Ивана Драгутинович от Белград  установихме добро партньорство. Възхитен съм от сопраното Линка Стоянова, която демонстрира висше вокално и артистично майсторство в ролята на Одабела.

 

 

 

 

Маестро Алдо Сизилло

 

 

Маестро Алдо Сизилло

„Атила“ е посветена на нашествието в Италия и нейното опустошаване от хуните в средата на V век. Хунският вожд Атила сравнил със земята град Акуилея и жителите му потърсили убежище в лагуните, където възникнала Венеция. Неслучайно премиерата на операта се е състояла именно във Венеция, в театър „Ла Фениче“ през 1846 г.

Операта „Атила“ изисква четири силни гласа и четирима превъзходни солисти. За „Атила“ е нужен не само отличен бас за ролята на Атила, но също и отлично сопрано за партията на Одабела, отличен тенор за Форесто и отличен баритон за Ецио. Важно е солистите да имат зад гърба си опит с тази опера, за да могат да поднесат оперния спектакъл така, както го е замислил Верди. Не е лесно да се съберат четирима отлични певци на едно място, но случаят във Варна е точно такъв.

Режисьорката Ивана Драгутинович

За пръв път във Варна „Атила” излиза на открито. Ще използваме природните дадености на Летния театър в сценографията и съм убедена, че ще се получи много ефектна визия. Цялото действие на „Атила” се развива навън, под открито небе, на бойното поле, така че „Атила” намира във Варна своето истинско място. На този фон ще се откроят още по-добре и костюмите, решени като комбинация между традиционната представа и символичния образ за онази далечна епоха.  

 

Карло Коломбара - Атила

Щастлив съм, че сега се връщам във Варна тъкмо с „Атила“. Атила е една от коронните ми роли, която ми носи огромна радост.

Тя е знакова за басови гласове като моя.

Дебютирах като Атила още през 1996 година в Sferisferio Theater в Мачерата с изключителен състав - Bruson, Guleghina, Giordani, под диригентството на Paolo Carignani. След това пях Атила в Санкт Гален, Виена, Женева, Катания, а през февруари тази година и в Модена с диригент Алдо Сизилло. Компактдиск със запис на този спектакъл ще излезе следващата година.

Аз живея във Варна и за мен е особено приятно да се завърна у дома след участието си през тази година в много спектакли на най-престижните световни сцени.

Радвам се да споделя с българските си приятели и моята международна оперна награда „Oscar dellaLirica" или Оперен Оскар, както я наричат. Обичам да се връщам тук и заради Варненския оперен театър, който ме покани да пея в такива важни спектакли като „Набуко“, „Дон Карлос“, „Силата на съдбата“ и сега „Атила“.

 

 

Линка Стоянова – Одабела

Одабела е драматична героиня с особено магическо излъчване, заложено в самата драматургия на образа. Сложните емоционални състояния, през които тя преминава, трябва да бъдат показани не само чрез вокалната интерпретация, а и чрез артистичното превъплъщение.

Връщайки се години по-късно към Одабела, откривам в характера й нови черти и интересни детайли, които ще се се опитам да пресъздам от позицията на своя, натрупан междувременно професионален и житейски опит.

Една от най-хубавите страни на оперното изкуство се състои именно в това, че то предоставя възможността на героите и певците да израстват заедно.

 

Прочетете още:

Хунският вожд Атила в Летния театър на Варна

  „АТИЛА“ ИЗИСКВА ЧЕТИРИМА ПРЕВЪЗХОДНИ СОЛИСТИ ЗА ПРЪВ ПЪТ НОСИТЕЛ НА ОПЕРЕН ОСКАР НА СЦЕНАТА НА ЛЕТНИЯ ТЕАТЪР

СВЕТОВНОИЗВЕСТНИЯТ БАРИТОН ВЛАДИМИР СТОЯНОВ ЗА ПРЪВ ПЪТ ВЪВ ВАРНА
 
„АТИЛА“. ЕДИН ПРАЗНИК ЗА ВЕРДИ  

Галерия снимки АТИЛА:

 


 

 

 

TOP