ДИРИГЕНТЪТ КРЪСТИН НАСТЕВ: „НОРМА“ И „ТОСКА“ ЗАЕМАТ ЦЕНТРАЛНО МЯСТО В ОПЕРНАТА ГАЛА СЪС СОНЯ ЙОНЧЕВА

 

Как се случи подборът на репертоара, как избрахте откъсите? Популярни и любими арии ли преобладават? 

Идеята на този концерт беше да изберем повече откъси от една и съща опера и така програмата да се подреди на по-големи, тематично свързани блокове. Един от моите учители, Крикор Четинян, казваше, че „програмата на концерта е визитната картичка на диригента“. Ръководени от тази максима, избрахме откъсите и потърсихме логичната им последователност. Соня Йончева прие идеята за намирането по-скоро на общ замисъл, отколкото пъстрота в подредбата на музикалните фрагменти.  

В програмата на концерта двете популярни заглавия „Норма“ и „Тоска“ заемат централно място. Най-известните арии и ансамбли от тези опери ще бъдат изпълнени в началото и края на концерта. Едно от произведенията, с което ще стартираме втората част, е интермецото от операта „Приятелят Фриц“ на Маскани, което допускам, че ще прозвучи за първи път във Варна. 

Имате ли впечатления от другите солисти, които ще излязат заедно със Соня Йончева на варненска сцена?

Познавам вокалните качества на всички изпълнители в концерта. С Валентина Куцарова успяхме да се срещнем вече във Варна. Направи ми впечатление нейното деликатно поведение, прекрасен глас и дълбока сетивност. Следя певческото израстване на Ивайло Джуров от много години. През пролетта имахме възможност да го чуем във Варненската художествена галерия, където интерпретира с изключително вокално майсторство Шубертовия цикъл „Зимен път“. Пламен Димитров е част от екипа на нашата опера и се радвам, че ще участва с две изпълнения, в които ще може да демонстрира отново своите забележителни качества на певец. Милен Божков слушах на живо в „Тоска“ преди няколко дни и ми направи приятно впечатление неговия кадифен тембър и интелигентно музициране. 

Как се готвите за концерта?

Усърдно и отдавна. Казвам отдавна, защото осмислянето на творческите задачи е дълъг процес на отлежаване. Всяко произведение трябва да премине през моето съзнание, да бъде вплетено в моето ежедневие и всеки откъс да бъде пречупен през моята музикалност. Това не става от днес за утре; изисква се ежедневна работа, която включва също запознаване с литературни източници, проучване на записи на други интерпретатори, сравнения и анализ. В моята практика винаги съм се стремял да бъде верен на композиторските намерения и да познавам традициите в изпълнението на дадена творба. Когато измина този път на предварителна работа, постепенно оформям своя прочит, който се базира на подготовката и на цялостното ми музикално възпитание, култура и чувствителност. 

Бих искал с оркестъра и хора на Варненската опера да успеем да акомпанираме на тези изключителни певци с нужните умения и емоция; да успеем да се зарадваме от съвместната ни работа. В ансамбловото музициране всеки участник влияе на другия по един или друг начин. Съществува един невидим обмен на енергии между изпълнителите. Тези, които имат силна харизма, веднага увличат останалите. Бих се радвал музикалната емоция на нашите солисти да получи резонанс в оркестъра и хора, и резултатът от общото сценично изпълнение да въздейства силно емоционално върху публиката. 

Интервю на Пламена Александрова

TOP