С АЛБЕРИХ ИЗЛЯЗОХ ОТ ЗОНАТА СИ НА КОМФОРТ, СКАРПИЯ МЕ ВРЪЩА В НЕЯ

 

Появиха се прекрасни отзиви за теб, като този: „Пламен Димитров направи силно впечатление. Пеенето му беше уверено и изразително, а способността му да осигури емоционална дълбочина на вокалната линия беше използвана експертно.“

Благодарен съм за ласкавите оценки, които винаги радват артиста. Мисля, че отговорих на очакванията и направих впечатление, а не просто регистрирах участие. Държа да кажа също, че съм много впечатлен от многобройната и крайно мотивирана публика на Вагнеровите общества, които пътуват по цял свят, за да гледат различни постановки на Вагнер. Вагнер наистина е голямо преживяване.

Поздравления още веднъж за поредния много висок връх в певческата ти кариера! Нека оставим сега Алберих, за да да обърнем внимание и на любимия ти Скарпия в спектакъла на „Тоска“ на 16 август в ММФ „Варненско лято“ 2023.

С Алберих определено излязох от зоната си на комфорт, но пък Скарпия ме връща в нея. Да, Скарпия наистина ми е любима роля. В последно време участвам и в много добри състави на „Тоска“, което също предопределя успеха. Предния път в „Тоска“ се срещнах с Александрина Пендачанска и Камен Чанев, сега съм с Красимира Стоянова и Милен Божков, под диригентската палка на фантастичния маестро Павел Балев. С годините аз непрекъснато надграждам този образ и той става все по-богат и нюансиран. Барон Скарпия е сложен персонаж, който се изявява в контрастни състояния. Когато вижда за пръв път Тоска в църквата, той, за да ѝ направи впечатление, се представя като галантен мъж и партията му е написана с дълги фрази, в pianissimo. Но от предишните му изяви публиката вече познава истинския му образ на безскрупулен и коварен полицейски началник. Скарпия желае да има Тоска, не защото е влюбен, а защото е свикнал да получава всичко, което поиска. Двуличността му го прави много интересен за пресъздаване.

Случвало ли се е в някои от моментите, когато Скарпия става доста агресивен, да забравиш, че си на сцената?

О, да, веднъж в сцената, в която, по мизансцена на Кузман Попов, Скарпия се опитва да насили Тоска върху писалището, така се бяхме разгорещили с Димитринка Райчева, че изпотрошихме реквизита, който трябваше да участва в следващите сцени. Беше комично. Но знам за истински инцидент в един друг оперен театър, когато колегата паднал в оркестрината. Рисковете на професията, както се казва (усмихва се).

„ТОСКА“
Опера от Джакомо Пучини
Либрето Джузепе Джакоза и Луиджи Илика
По драмата на Викториен Сарду
Диригент Павел Балев
Постановка Кузман Попов
Режисура Сребрина Соколова

Действащи лица и изпълнители:
ФЛОРИЯ ТОСКА – Красимира Стоянова
КАВАРАДОСИ – Милен Божков
БАРОН СКАРПИЯ – Пламен Димитров
АНДЖЕЛОТИ – Евгений Станимиров
КЛИСАР – Гео Чобанов
СПОЛЕТА – Артьом Арутюнов
ШАРОНЕ – Людмил Петров
ТЪМНИЧАР – Петър Петров
ОВЧАРЧЕ – Калина Жекова
РОБЕРТИ – Георги Корбаков
СЕРЖАНТ – Милен Митев
Хор и оркестър на Държавна опера Варна

16 август 2023, 21.00, ММФ „Варненско лято“, Опера в Летния театър

 

TOP