„ЖИВЕЯТ САМО ВЛЮБЕНИТЕ, ОСТАНАЛИТЕ ПРОСТО СЪЩЕСТВУВАТ“

 

По-нататък месецът продължава под знака на „Ромео и Жулиета“, заложен още на 8 февруари с премиерата на балета „Ромео и Жулиета“ от Прокофиев и вълнуващата хореография на Сабрина Боско. А на 15 февруари отново ще съпреживеем красивата любовна история на двамата влюбени от Верона, претворена в операта на Гуно „Ромео и Жулиета“ с почерка на маестро Светослав Борисов и режисьорката Урсула Хорнер. Отново ще се потопим в атмосферата на средновековна Италия с враждуващите родове Монтеки и Капулети, които ще се опитат, но няма да успеят да спрат любовта, защото на любовта е отредено да побеждава всичко, дори смъртта. Великолепните солисти на Държавна опера Варна Мария Павлова и Рейналдо Дроз пяха на лятната премиера на „Ромео и Жулиета“ във фестивала „Сцена на вековете“ във Велико Търново, а сега ще ги аплодираме и във Варна. В екипа от първокласни солисти с международна кариера се включват още Деян Вачков – Лоренцо, Свилен Николов – Меркуцио, Лилия Илиева - Михайлова – Стефано, Венцеслав Анастасов – Граф Капулети, Борис Луков – Тибалт, Михаела Берова – Гертруда, Гео Чобанов – Херцогът на Верона и Велин Михайлова – Граф Парис.

Зрелищен, извън всяко съмнение, ще бъде и мултимедийният спектакъл на 18 февруари „Фламенко Кармен“ - оригинална версия на режисьорката Сребрина Соколова, която следва литературния първоизточник – новелата на Проспер Мериме с разказ от първо лице на Дон Хозе. А маестро Страцимир Павлов дирижира своя забележителен фламенко прочит на любовния шедьовър на Бизе, със стилизирани фламенко танци, в изпълнение на балетни артисти и хор на Държавна опера Варна, с диригент Надежда Маккюн и в главните роли с оперните солисти Михаела Берова - Кармен, Борис Луков – Дон Хозе, Венцеслав Анастасов – Ескамилио и дебют на Жана Костова като Микаела.

“Брилянтин“, „Ромео и Жулиета“ и „Фламенко Кармен“ – един любовен февруарски проект, с който артистите на Държавна опера Варна вярват, че ще вдъхновят и своите зрители. Защото „Живеят само влюбените, останалите просто съществуват“, както е казал самият Шекспир. А на него определено може да му се вярва.

TOP