ПРОГРАМА НА ДЪРЖАВНА ОПЕРА - ВАРНА

РЕЖИСЬОРЪТ ПЕТКО БОНЕВ пред ВИОЛЕТА ТОНЧЕВА за своята постановка на мюзикъла „Цар Лъв“, за националния кастинг и равностойните артисти от двата състава, 16-те главни роли, малките и пораснали Нала и Симба, Муфаса, шаманката Рафики и гладните хиени. Още за разнородните сценични боеве, стилната хореография, незаменимия Страцимир Павлов и това, което прави един режисьор щастлив..

„Цар Лъв“ - 11 август, 21.00, Летен театър. Продукция на Държавна опера Варна. Премиера на Опера в Летния театър и ММФ „Варненско лято“ 2021. Премиера за България.

 

22 април 17.30, Основна сцена – „Любовта никога не умира“

22 април, 18.30, Сцена Филиал – „Монтажът на моя филм“

 

Каним представителите на варненските електронни и печатни медии, както и кореспондентите на столичните издания на на 22 април 2019 г. на две медийни срещи с най-новите постановки във великденските фестивали на Театрално-музикален продуцентски център Варна:

 

22 април, 17.30, Основна сцена -

 

МЕДИЙНА СРЕЩА С "ЛЮБОВТА НИКОГА НЕ УМИРА"

Мюзикъл от А. Л. Уебър, Първа постановка в България. Постановка Светозар Донев. Диригент Страцимир Павлов. Сценография и костюми Нела Стоянова. Предпремиера на XX Великденски музикален фестивал, 23, 24, 25 април 2019, 19.00, Основна сцена

 

22 април, 18.30, Сцена Филиал -

 

МЕДИЙНА СРЕЩА С "МОНТАЖЪТ НА МОЯ ФИЛМ"

Комедия по романа "Наръчник на оптимиста" от Матю Куик. Постановка Деси Шпатова. Сценография и костюми Христина Дякова. Музика Петър Дундаков. Хореография Никола Йорданов. Премиера на IX Великденски театрални седмици, 23, 24 април, 19.00, Сцена Филиал

В Плевен завърши IV Международен конкурс за млади оперни певци „Гена Димитрова“, организиран от Министерство на културата, Община Плевен и Плевенската филхармония. Победителите бяха определени от жури с председател Найден Тодоров,директор и главен диригент на Софийска филхармония, и членове - проф. Нико Исаков, декан на Вокалния факултет на НМА „Проф. Панчо Владигеров“ в София, и изтъкнатите оперни певци Дарина Такова и Калуди Калудов.

Международният конкурс за млади оперни певци „Гена Димитрова“ 2021 бе посветен на 80-годишнината от рождението на великата оперна прима Гена Димитрова, която е участвала в изготвянето на регламента за конкурса.

 

8 – 16 декември 2018

 

В очакване на Коледните и Новогодишни празници, на сцените на Театрално-музикален продуцентски център Варна продължават да се редуват празничните събития от III Международен балетен форум, подкрепен от Фонд Култура при Община Варна, XIX Коледен музикален фестивал и IX Коледни театрални седмици.

 

След големия успех на първия премиерен спектакъл на балета „СНЕЖАНКА“, предстои втората премиера на този романтичен балет по музика на Чайковски (8.12, 19.00, Основна сцена), първа постановка за България. В главните роли ще танцуват: Снежанка – Анастасия Нигматулина, Мизгир – Иван Карнаухов, Купава – Елена Свинко, Лел - Марчело Пелицони, Весна, майка на Снежанка – Мириам Рока Круз, Дядо Мраз – Милен Петров, Берендей – Милен Петров.

 

Оригинален замисъл има мултимедийният концерт „ДУХЪТ НА КОЛЕДА“ (9.12, 17.00, Основна сцена), с оперните певци Свилен Николов, Галина Великова, Филипа Руженова, Елеонора Христова, Миглена Страдалска, пианиста Руслан Павлов и водещ - актьора Пламен Георгиев.

 

Трогателната история за любовта и приятелството, която Пучини превръща в оперната класика „БОХЕМИ“, ще оживее под диригентската палка на Маестро Деян Савич (11.12, 19.00, Основна сцена). С ролята на Мими във Варна ще дебютира Таня Иванова, добре позната от европейската музикална сцена. „През 2012, когато смених репертоара си от мецосопранов на сопранов, Мими беше първата ми роля и затова тя ми е много ценна. Предизвикателство за мен са ролите, които са многопластови, такава е и Мими. Във всяко действие тя е различна и това ми дава възможност да започна да изграждам образа лирично в първо и второ действие и драматично в трето и четвърто действие. В този смисъл обичам да казвам, че в операта „Бохеми“ са нужни две певици с различни гласове“, разказва Таня Иванова. Нейни партньори на сцената ще бъдат Ивайло Михайлов – Родолфо, Свилен Николов – Марсел, Пламен Димитров – Шонар, Делян Славово – Колин, Мария Павлова – Мюзета и др.

 

ЛЕШНИКОТРОШАЧКАТА„ЛЕШНИКОТРОШАЧКАТА“ - най-играният балет по Коледа в цял свят, няма да липсва и от коледния афиш във Варна. Предвидени са два спектакъла (12, 13.12, 19.00, Основна сцена), като в първия ролите на Мари и Принца ще изпълнят Елена Свинко и Марчело Пелицони, а във втория Анастасия Белоногова и Франциско Руис.

 

Идва времето и за един от най-обичаните концерти в края на годината, винаги със заглавието „С МУЗИКАТА НА ЩРАУС“, както обикновено с две издания - вечерно (14.12, 19.00) и матине (15.12, 11.30). Музиката, в която ние, зрителите, съучастваме, която ни прави щастливи и ни изпълва с оптимизъм за бъдещето, ще бъде за пореден път под умелата диригентска палка на Григор Паликаров. Маестрото, който само преди дни накара публиката на Фестивала на оперното и балетно изкуство в Стара Загора бурно и продължително да аплодира варненската „Джоконда“.

 

ЛЕБЕДОВО ЕЗЕРОДве издания и за „ЛЕБЕДОВО ЕЗЕРО“, „балета на балетите“, хореографска редакция на Сергей Бобров, с много черни лебеди и неочакван край. Задължително трябва да се види, още повече че това е премиерна постановка от лятото на тази година. В главните роли танцуват: Одета/Одилия – Елена Свинко, Принц Зигфрид – Марчело Пелицони, Ротбарт – Максим Иконостасов, Бино – Франческо Бруни (15.12, 19.00, Основна сцена) и Одета/Одилия – Анастасия Белоногова, Принц Зигфрид – Франциско Руис, Ротбарт – Павел Кирчев, Бино – Франческо Бруни (16.12, 19.00, Основна сцена).

 

 

БИЛЕТИ:

Online в Еventim.bg чрез услугата Print@Home:

http://www.eventim.bg/bg/bileti/tmpc-varna-21/promo.html…

Каса ТМПЦ, пл. „Независимост“ 1, петък 9.00-20.00, почивка 13.30-14.30; събота 10.00-19.00, почивка 13.30-14.30; неделя 11.00-16.00, без прекъсване; тел. 052 665 022; Заявки: тел. 052 665 051, 052 665 020, www.tmpcvarna.com

Каса ФКЦ - всеки ден 10.00-21.00, почивка 14.00-14.30, 16.30-17.30, тел. 052 685 214

 

 

 

 

 

28 май, 13.00, Сцена Ротонда

ТМПЦ - Държавна опера Варна кани представителите на варненските медии и кореспондентите на националните медии на 28 май,13.00, Сцена Ротонда, на пресконференция.

Тази първа, след повече от година, заради Covid ограниченията, пресконференция на институцията, ще бъде посветена на юбилейната постановка на "Графиня Марица" от Калман (28, 29 май 2021) и на XII издание на Опера в Летния театър (11 юни - 25 август 2021)

 

9 май 2018, 19.00, Основна сцена

 

Уникален концерт с европейски знак ще обедини на 9 май 2018 година Варна и Дордрехт. В Деня на Европа Филхармоничният оркестър на Държавна опера Варна и Младежкият филхармоничен оркестър на Дордрехт, побратимения на Варна град в Холандия, ще изнесат съвместен концерт, под патронажа на кметовете на двата града.

Първата част на този забележителен като замисъл концерт ще бъде представена от варненския екип, а втората част ще достигне до зрителите чрез видеовръзка от Дордрехт. Във варненската програма, под палката на родения в Холандия главен диригент на Държавна опера Варна Ян ван Маанен, ще чуем Концерт за пиано и оркестър № 3 от Сергей Рахманинов със солист Руслан Павлов и музикалната емблема на Европейския съюз - Деветата симфония от Лудвиг ван Бетовен, четвърта част.

 

Руслан Павлов е възпитаникна СМУ "Добри Христов", завършва НМА "Проф. Панчо Владигеров" и Висшето училище по музика и сценично изкуство във Франкфурт на Майн. Лауреат на много национал ни и международни конкурси, концертира на редица европейски сцени. 

Работи дълги години в Германия, а от 2014 г. е част от състава на Държавна опера Варна. Участва като пианист и аранжор в редица проекти, сред които „Танго с Пиацола“, популярните камерни концерти на Сцена Ротонда, мултимедийния концерт „Магията на киното“, цикъла концерти „Шедьоври на класическия руски романс“ и др. Заради изключително впечатляващото му изпълнение на Концерт за пиано и оркестър № 3 от Сергей Рахманинов в концерт с варненските филхармоници, той бе избран да представи същата творба и в специалния концерт с видеовръзка между Варна и Дордрехт за Деня на Европа - 9 май 2018 г.

 

Музикалния символ на Европейския съюз Деветата симфония от Лудвиг ван Бетовен, четвърта час, ще изпълня оркестър, хор и солисти на Държавна опера Варна с концертмайстор Красимир Щерев, диригент на хора Цветан Крумов иводещите солисти: Ирина Жекова – сопран, Бойка Василева – мецосопран, Валерий Геогиев – тенор и Делян Славов – бас.

 

За холандската концертна програма, която ще изнесе Младежкият филхармоничен оркестър на Дордрехт, ще бъде изградена специална видеовръзка. Диригент Лизете Хармс, солисти Ийск ван дер Веен и Кармен ван дер Щаай - саксофони.

 

 

25 юни 2019, 19.30, Ningbo Grand Theatre

 

 

По повод 15-годишнината от побратимяването между Варна и над 7 милионния град Нинбо в Китай, на 25 юни 2019 г. от 19.30 часа в Ningbo Grand Theatre ще се състои юбилеен концерт „Нинбо – Варна“.  Заедно със Симфоничния оркестър на Нинбо, в него ще участват, по предложение на Театрално-музикален продуцентски център Варна, солистите на Държавна опера Варна

 

          Илина Михайлова и Пламен Димитров

      

 

Преди концерта те ще поднесат на домакините специален поздравителен адрес от кмета на Община Варна Иван Портних, в който се изразява удовлетворение от добрите партньорски взаимоотношения и увереност, че градивните контакти в полза на двата града ще продължат и в бъдеще.

Да припомним, че на 28 септември 2018 г. Симфоничният оркестър на град Нинбо гостува във Варна за съвместен концерт с Оркестъра на Държавна опера Варна „Варна – Нинбо“, който се състоя, под патронажа на варненския кмет, в Градската художествена галерия

...

TOP