Конкурси и обяви

СИМФОНИЧЕН КОНЦЕРТ С РОМАНТИЧЕН ЗНАК

18 ноември 2022, 19.00, Основна сцена

Диригент Паскуал Оса

Солист Людмил Ангелов - пиано

Оркестър на Държавна опера Варна

В програмата:

Фр. Шопен – Концерт за пиано и оркестър №1

Р. Шуман – Симфония №4

 

На 18 ноември 2022, 19.00, Основна сцена, варненската публика отново ще се наслади на музицирането на родения във Варна, световноизвестен пианист Людмил Ангелов, към когото тя изпитва обясним сантимент. Неговото изпълнение на Концерт за пиано и оркестър №1 от Фредерик Шопен със сигурност ще превърне вечерта в поредния музикален празник. Перфекционизмът и проникновеният прочит, отличителни белези в интерпретаторския стил на Людмил Ангелов, се открояват във висша степен в творбите на Шопен, един от любимите или дори може би най-любимия му композитор: „Шопен е бил винаги до мен. Това е автор, когото много обичам и който винаги е бил близък до моя натюрел".

 

 

Основател на полската музикална класика, създател на ценни творби в световната музикална съкровищница, романтик и поет, Фредерик Шопен е бил също ненадминат пианист. Наричан „вълшебник и най-нежен поет на пианото“, той революционизира традиционното клавирно изкуство с иновативни подходи, като „разработва своя звукова алхимия, създава необичайно свежи хармонии и цветове, които никой друг дотогава не би могъл да си представи“. Шопен разкрива за пръв път пред света поезията и красотата на пианото, към които след него мнозина се стремят, но малцина достигат. Людмил Ангелов е сред малцината.

 

Признат за един от големите съвременни интерпретатори на Шопен, той представя с голям успех интегрални изпълнения с творбите на великия полски композитор в различни страни, както и в България. Пианистът гостува често на най-известните Шопенови фестивали, включително "Шопен и неговата Европа" във Варшава. Канен е за жури на международни конкурси, сред които "Фредерик Шопен" във Варшава през 2010, 2015 и 2020 г.

След Концерт за пиано и оркестър №1 от Шопен със солист Людмил Ангелов, в романтичната музикална вечер ще прозвучи и Симфония №4 от Роберт Шуман. Ярък израз на романтичния дух на Шуман, Четвъртата му симфония е една от най-новаторските трактовки на жанра в немския симфонизъм от първата половина на XIX век. Заложената в нея идея отделните части да следват без пауза в единно цяло предвещава разчупването на симфоничния цикъл в творчеството на композиторите през по-късните десетилетия, както и появата на новия жанр на симфоничната поема.

На диригентския пулт пред оркестъра на Държавна опера Варна ще застане гостуващият за пръв път тук испански диригент Паскуал Оса. Директор и професор по оркестрово дирижиране в Международния университет в Ла Риоха (UNIR, той е основател, артистичен и музикален директор на „Orquesta y Coro Filarmonía“– еталон за класическа музика в Испания.

 

 

ПАСКУАЛ ОСА е испански диригент, роден във Валенсия. Учи в Консерваторията в Мадрид перкусии, пиано, композиция и оркестрово дирижиране. Продължава обучението си в Италия, Германия и САЩ при Сейджи Озава и Бърнард Хайтинк. Още 20-годишен, става член на Националния оркестър на Испания и Европейския младежки оркестър под диригентството на Клаудио Абадо. През 2000 г. създава „Orquesta y Coro Filarmonía“, на който и до момента е артистичен и музикален директор – институция, която е еталон за класическа музика в Испания и има собствен сезон в Auditorio Nacional de Música в Мадрид. Между 2013 и 2015 г. Оса работи като професор по оркестрово дирижиране в Real Conservatorio Superior в Мадрид. В момента е директор и професор по оркестрово дирижиране в Международния уноверситет в Ла Риоха (UNIR).

Работил е с повечето оркестри в Испания, дирижира също в Унгария, България, Румъния, Великобритания, Перу, Еквадор, Мексико, Чили, Полша, САЩ и др. Дирижира опери като „Турандот“, „Отело“, „Бохеми“, „Набуко“, „Норма“, „Кармен“, „Травиата“ и др. За принос към популяризиране на испанската музика, Оса е удостоен с наградите "Español Ejemplar” и “Cultura Viva” в категория музика. Той дирижира концерта в централата на ООН в Ню Йорк за отбелязване на 10-та годишнина от атентаните на 11 септември.

ЛЮДМИЛ АНГЕЛОВ

Роден във Варна. Завършва Държавната музикална академия “Панчо Владигеров”. Негови учители са Виктория Спасова, Людмила Стоянова и изключителният педагог Константин Станкович. Носител е на награди от международните конкурси “Фр. Шопен” (Полша), Palm Beach (САЩ), Piano Masters (Монте Карло) и World Piano Masters Tour (Франция).

Популярен на петте континента, Людмил Ангелов е изнасял рецитали, камерни концерти и е бил солиcт на реномирани оркестри, под палката на световноизвестни диригенти. Свирил е в престижни зали като Берлинската Филхармония, “Музикферайн” и „Щатсопер“ във Виена, “Концертгебау” в Амстердам, “Плейел” и “Гаво” в Париж, ”Линкълн Център” в Ню-Йорк, “Ла Скала“ в Милано, “Алтеопер“ във Франкфурт, “Херкулес” в Мюнхен, BOZAR в Брюксел, KKL в Люцерн, Операта в Монте-Карло, Цюрихската опера, Националната филхармония и Националната опера във Варшава, “Аудиторио Насионал” в Мадрид, залата на Московската консерватория, KBS в Сеул и много други. Записвал е за фирмите RСА, Gega new, Pentatone, Danacord, Non Profit Music, Toccata Classics, Hyperion, Vela Records, ARIA Classics и Virginia Records. Негов диск с произведения от Шопен е удостоен от Националния Шопенов Институт във Варшава с “Grand Prix du Disque Chopin”. През 2016 британската фирма Hyperion издава звукозаписната премиера на Концерт за пиано и оркестър Оп. 3 от Мориц Мошковски, записан от пианиста с Оркестъра на ВВС в Глазгоу.

Признат като един от големите съвременни интерпретатори на Шопен, Людмил Ангелов е изпълнявал многократно Интеграла на клавирното творчество на този композитор и е чест гост на най-известните Шопенови фестивали, сред които фестивалът „Шопен и неговата Европа“ във Варшава. Член-кореспондент на Кралската Академия на изящните изкуства в Толедо, той е бил и артистичен директор на ММФ „Варненско лято“.

Людмил Ангелов е носител на много награди, сред които наградата „Аполон Токсофорос“ на Фестивала на изкуствата „Аполония“. През 2011 г. е награден от Министерството на културата на Полша с медал “Глориа Артис“ за заслуги в популяризирането на полската музика по света, а през 2015 е удостоен с Голямата награда на град Варна за цялостната си дейност. Преподава като почетен професор в Нов български университет, където ежегодно изнася и голям майсторски клас. Канен е за жури на редица международни конкурси, между които „Фр. Шопен“ във Варшава през 2010, 2015 и 2021 г. През 2022 г. е удостоен със званието Почетен гражданин на София и става носител на най-високото отличие на Министерството на културата, „Златен век – огърлие“.

TOP