Конкурси и обяви

ПРАЗНИЧЕН КОНЦЕРТ ЗА ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА ВАРНА

27 юли 2022, 20.30, пл.‘Независимост“

И през тази година Държавна опера Варна поднася празничен концерт на своите съграждани на 27 юли - паметната дата, на която се отбелязва Освобождението на Варна от османско владичество.

Концертът ще бъде изнесен, по традиция, на площад „Независимост“ пред сградата на театъра. За пръв път пред оркестъра на Държавна опера Варна ще застане младият диригент Петър Тулешков. Завършил НМУ „Любомир Пипков“ в София (2009) с цигулка и НМА „Проф. П. Владигеров“ със специалност оперно-симфонично дирижиране (2014), той е назначен като цигулар в оркестъра на оперния театър в началото на 2021 г. Петър Тулешков е дирижирал Академичния симфоничен оркестър на НМА, Симфониета Видин и други български оркестри. Работил е с постоянните гост диригенти на Държавна опера Варна Павел Балев и Григор Паликаров и следвайки политиката си за поощряване на млади творци, ръководството на ТМПЦ – Държавна опера Варна му предоставя шанс за изява в този специален за варненци концерт.

В него ще аплодираме солистите на Държавна опера Варна: Илина Михайлова, Мария Павлова, Димитринка Райчева, Силвия Ангелова, Пламен Райков, Иво Йорданов и Деян Вачков, както и солиста на Националния музикален театър, варненеца Александър Мутафчийски. Солови изпълнения на цигулка ще поднесат Красимир Щерев и Марина Винокурова. Впразничната програма са включени популярни инструментални пиеси и арии от оперети на: Ф. Лехар, Й. Щраус, Ж. Офенбах, Дж. Бок и др.

Концертът се осъществява с финансовата подкрепа на Община Варна.

TOP