Конкурси и обяви

ЙОАНА ЖЕЛЕЗЧЕВА – АБИГАИЛ

ЙОАНА ЖЕЛЕЗЧЕВА – АБИГАИЛ

„Набуко“ - 14 юли 2022, 21.00, Премиера на Опера в Летния театър

“Обичам Абигаил. Ролята е емблематична за всички нас, българските сопранови певици. С тази роля великата Гена Димитрова триумфира по света, тя задава и еталона за Абигаил, който ние се опитваме да достигнем. Това е героична роля на жената воин, която в даден момент показва и своята женствена страна, но пречупена през желанието за власт. Темата за властлюбието и борбата за надмощие винаги е актуална. Жените воини като Абигаил се раждат във всяко време, а днес всяка жена по някакъв начин е воин, било то в ежедневието или на сцената.

Силно ме докосва първата поява на Абигаил, когато тя за пръв път показва и отношението си към Измаел. Нейният начин на съблазняване е особен, това не е обикновена женска съблазън, а добре обмислена властова стратегия. „Ще направя всичко, ще спася твоя народ, ти само ме обичай“, казва тя на Измаел и това звучи почти като ултиматум, но ето така съблазняват жените воини. Другото ми любимо място е последната й ария, когато специално в сегашната варненска постановка режисьорката Сребрина Соколова набляга върху прошката, смирението и осъзнаването на грешките, като една последна житейска равносметка преди смъртта. Арията е кратка, но изключително съдържателна и концентрирана като послание.”

 

ЙОАНА ЖЕЛЕЗЧЕВА завършва ДМА "Проф. Панчо Владигеров" през 2002 г. Веднага след това дебютира в "Андре Шение" на Умберто Джордано на сцената на Софийска опера и балет. Следват участия в множество продукции на Софийската опера, в спектаклите на „Макбет", „Фауст", „Отело", „Кармен", „Лучия ди Ламермур", „Сватбата на Фигаро" и др. През 2002 г. печели специалната награда на конкурса за млади оперни певци "Пълдин", през 2006 г. печели първа награда на конкурса за певци "Христо Бръмбаров" и втора награда от конкурса „Гена Димитрова". Следва дебют на сцената на оперния театър в Бургас в ролята на Амелия от „Бал с маски" на Верди. В репертоара й влизат Сантуца от „Селска чест" на Маскани, Манон Леско от едноименната опера на Пучини, Лейди Макбет в "Макбет", Абигайл от "Набуко" Леонора от „Силата на съдбата“ на Верди, Мадам Бътърфлай в едноименната опера на Пучини, Норма от „Норма“ на Белини и др.

През 2021 г. дебютира в ролята на Турандот от „Турандот“ на Пучини в Държавна опера Варна, на чиято сцена е желан гост освен в спектакли и в оперни гала концерти. За Опера в Летния театър – Варна 2022. Йоана Железчева е поканена за ролята на Абигаил в премиерата на „Набуко“ от Верди, дир. Якопо Сипари ди Пескасероли, реж. Сребрина Соколова.

 

„НАБУКО“

Опера от Джузепе Верди

 

Диригент Якопо Сипари ди Пескасероли - постоянен гост диригент на Държавна опера Варна

Постановка Кузман Попов

Режисьор Сребрина Соколова

Сценография Нела Стоянова

Костюми Денис Иванов

Диригент на хора Цветан Крумов

Сценична пластика Светлана Тоншева

3D Mapping Тодор Тодоров

Светлинен дизайн Даниел Йовков

Плакат Славяна Иванова

 

В ролите:

НАБУКО - Карлос Алмагер, Мексико

АБИГАИЛ - Йоана Железчева

ЗАКАРИЯ - Юлиан Константинов

ФЕНЕНА - Михаела Берова

ИЗМАЕЛ - Валерий Георгиев

ВЕЛИКИЯТ ЖРЕЦ - Петър Петров

АБДАЛО - Христо Ганевски

АННА - Галина Великова

 

Оркестър и хор на Държавна опера Варна

Концертмайстор Анна Фурнаджиева.

Помощник-режисьори: Димитър Левичаров, Радинела Василева, Корепетитори: Жанета Бенун, Веселина Маринова, Соси Чифчиян, Руслан Павлов. Суфльор Димитър Фурнаджиев.

 

„Набуко“ - 14 юли 2022, 21.00, Премиера на Опера в Летния театър

 

 

TOP