Конкурси и обяви

"ЖЕНИТЕ НА ПУЧИНИ" ОТКРИВАТ ОПЕРА В ЛЕТНИЯ ТЕАТЪР - ВАРНА 2022

 

Поради неблагоприятната метеорологична прогноза спектакълът се измества на Основна сцена, Държавна опера Варна. Диригент Якопо Сипари ди Пескасероли - главен диригент на Puccini Philharmonic Orchestra, постоянен гост диригент на Държавна опера Варна, режисьор Сребрина Соколова, с участието на Доната Д`Анунцио Ломбарди - награда Пучини 2019, Илина Михайлова, Ирина Жекова, Рейналдо Дроз, Валерий Георгиев, Пламен Димитров. Оркестър на Държавна опера Варна с концертмайстор Красимир Щерев.

11 юни, 21.00, Основна сцена, Държавна опера Варна

ПУЧИНИ И ПОСЛАНИЕТО НА НЕГОВИТЕ ГЕРОИНИ

Концертът през погледа на артистите

МАЕСТРО ЯКОПО СИПАРИ ДИ ПЕСКАСЕРОЛИ - Италия, главен диригент на Puccini Philharmonic Orchestra, постоянен гост диригент на Държавна опера Варна
Пучини и неговите героини винаги ще ни вълнуват. Мими, Мюзета, Турандот, Тоска, Мадам Бътерфлай - те са толкова различни, но всички носят в сърцето си най-красивото човешко чувство – любовта. Те обичат и страдат, борят се за любовта, жертват се за нея, защото любовта е смисълът на живота. Това е посланието на Пучини, което неговите музи пренасят до нас.

ДОНАТА Д`АНУНЦИО ЛОМБАРДИ - Италия, сопран, награда "Пучини" 2019
Сърцето ми е разделено на много части за всяка една от героините на Пучини. Пяла съм ги, познавам ги, обичам ги. Изумителни създания, изваяни по блестящ начин във вокално и артистично отношение, те олицетворяват безкрайната вселена на женската природа. Пучини е ненадминат майстор на женските образи.
ИРИНА ЖЕКОВА - сопран, солистка на Държавна опера Варна

Женските образи са много важни за Пучини. Той е обрисувал своите героини с много любов. Макар и външно крехки, те притежават голяма вътрешна сила и са двигатели на цялото действие. С любовта, която даряват, те осветяват и другите персонажи. Аз ще пея огнената Мюзета – носителка на енергия и нови идеи, една еманципирана жена в началото на XX век.

ИЛИНА МИХАЙЛОВА - сопран, солистка на Държавна опера Варна
В сърцето ми има огромна любов за Пучини, защото първата опера в моя сценичен живот бе „Бохеми“ от Пучини. Незабравима остава тази първа моя оперна изява, при това не на коя да е сцена, а на Пучиниевия фестивал в Торе дел Лаго, точно до къщата, където е творил Пучини. Тогава пях Мюзета, а сега ще бъда Мими. Обичам Пучини - композиторът, който най-страстно пише за любовта във всеки неин нюанс. Влюбена съм в цялото му творчество и съм много щастлива, че концерта „Жените на Пучини“ ще дирижира Якопо Сипари ди Пескасероли, този толкова емоционален маестро, който само с жест и изражение на лицето ни предава цялата емоция, която и Пучини е чувствал.

РЕЙНАЛДО ДРОЗ - тенор, Испания, възпитаник на маестра Райна Кабаиванска
В света на Пучини жените стоят в центъра. Те носят целия емоционален заряд на творчеството му, а ние мъжете сме там, за да ги обичаме и чрез нашата любов те още повече да заблестят на оперния небосклон.

TOP