Конкурси и обяви

БОЯН БЪЧВАРОВ: ТОЗИ КОНЦЕРТ Е МОЯ ДЕТСКА МЕЧТА

БОЯН БЪЧВАРОВ - СОЛИСТ НА ПРЕМИЕРАТА НА СИМФОНИЯ №3 "ОРГАНОВА" ОТ КАМИЙ СЕН САНС

Симфоничен концерт - 18 февр. 2022, 19.00, ФКЦ

Диригент Григор Паликаров. Солисти: Джакомо Бианки (цигулка), Амедео Чикезе (виолончело), Боян Бъчваров (орган). Програма: Й. Брамс – Концерт за цигулка, виолончело и оркестър в ла минор, оп. 102 и премиера на К. Сен Санс – Симфония №3 «Органова». Оркестър на Държавна опера Варна

"Животът и творчеството на Сен-Санс са свързани с органа през целия му живот. Още първата му работа след завършването на Парижката консерватория е като органист в една парижка църква. Но третата симфония е връх в творчеството му, където се съединява симфоничното му майсторство с използването на пиано и орган. Тук органът не е толкова солов инструмент, а по-скоро се вплита в звуковата тъкан на оркестъра, като допълва и обогатява звучността на оркестъра.

 

 

В този смисъл този концерт е изпълнение на една моя детска мечта. Понеже буквално съм израснал във Варненската филхармония - майка ми беше дългогодишен оркестрант-контрабасист и цялото ми детство е минало сред репетициите и концертите на оркестъра. Затова винаги съм си мечтаел да свиря с оркестър - не като солист, а като част от оркестъра. Като изпълнител на пиано и орган шансовете за това не са големи, защото тези инструменти рядко влизат в състава на оркестъра. Затова съм благодарен на Маестро Паликаров за поканата и тази възможност", подчертава органистът на ФКЦ Варна Боян Бъчваров.

 

 

БОЯН БЪЧВАРОВ е роден през 1970 г. във Варна. Завършва Московската държавна консерватория в класа на проф. Михаил Воскресенски, а преди това – СМУ „Д. Христов“ Варна в класа по пиано на Мария Гинева.

Носител е на първи награди на Националния конкурс „Св. Обретенов“, Провадия (1982), на Международния конкурс за пианисти „Мария Каналс“, Барселона (1986), както и на други награди от конкурси в България, Италия, Португалия.

Още като ученик участва в концертния живот на Варна. Изнасял е концерти в Берлин и други градове на Германия, а също и в Япония. През 1992 г. записва на клавесин V Брандербургски концерт на Й. С. Бах, заедно с Брандербургския камерен оркестър, Германия. От 2005 г. свири на орган и изнася органови концерти – самостоятелни и съвместно с оркестри като Варненската филхармония и оркестъра на „Класик ФМ Радио“. Участва в Международния музикален фестивал „Варненско лято“ 2005-2008 като органист.

Работи като преподавател по пиано в Националното училище по изкуствата „Д. Христов“, Варна. Носител е на награда „Варна“ за учител на годината 2009. От края на 2013 г. Боян Бъчваров е органист на Фестивален и конгресен център Варна.

 

TOP