Конкурси и обяви

Как да разпознаем ангелите

Една от литературните изненади в края на 2021 година е сборникът с разкази "Полъх от ангели", първата книга на Найден Тодоров, публикувана от издателство "Колибри".

Непознатият досега автор се оказва добре познатият маестро Найден Тодоров, директор и главен диригент на Софийската филхармония, преди това на Русенската опера, Пловдивската филхармония и т.н.

 

Дарбата му на разказвач всъщност не е тайна, тя проличава в концертите му, особено коледните, тези дни във Варна, също в предаванията му "На опера с БНТ 2", във фейсбук профила му, както и при гостуването му в различни медии. В едно от последните издания на "Панорама" по БНТ 1 известният маестро посъветва новоизбраните парламентаристи да действат като симфоничен оркестър, в който звучат различни инструменти с различни тембри, но те заедно създават хармония.

По-нататък, в блога "Гласове" на Явор Дачков може да прочетем великолепното есе "Защо се прехласвам по Виена". Виена, световната столица на музиката, където Найден Тодоров е получил блестящото си музикално образование, проправило му път към големите сцени в Европа, Азия, Африка и Северна Америка. Да вметнем, че във Виена, в прочутата "Златна зала" на Musikverein, мечтата на всеки диригент, маестро Тодоров дирижира Софийската филхармония през декември 2019. Същото трябваше да се случи и през този декември, но заради ковид пандемията концертът се отложи за май догодина.

Отпадането на това събитие не повлия особено върху винаги плътната програма на маестрото, който през последните месеци изнесе редица концерти, сред тях - в София със звездния баритон Томас Хемсън и в Москва с оперната дива Соня Йончева.

Тъкмо в този музикален контекст се появи литературният "Полъх от ангели" - едно интригуващо заглавие, което дори да не знаеш точно за какви ангели става дума, предразполага и приляга на атмосферата преди Коледа и Нова година.

Книгата впечатлява най-напред с богатото си въображение, което се вдъхновява от безпределните хоризонти на научната фантастика и фентъзи тематиката. Отдавайки се на този свой любим свят по време на многобройните полети между различни дестинации и професионални ангажименти, маестрото - вместо да изучава познатите вече партитури, пише разкази. И наистина, в безвремието на полета, там някъде горе, небесните висини са идеалното място да усетиш "Полъх от ангели" или да срещнеш може би Небесния пешеходец Люк Скайуокър.

Героят от вечната космическа сага "Междузвездни войни" на Джордж Лукас, който е изправен пред дилемата да убие Дарт Вейдър и да спаси Галактиката от силите на злото или да не убие баща си (същия този Дарт Вейдър) и да остави всички под влиянието на безмилостната Империя.

Пресъздавайки епичната история за сблъсъка между доброто и злото, между джедаите и ситите, между светлата и тъмната страна на Силата, "Междузвездни войни" е всъщност продължение на Големия разказ, основния разказ за човека и смисъла на живота. Разказан за пръв път от Библията и непрекъснато преразказван оттогава до днес, той живее във всички епохи, във всички стилове и жанрове, със средствата на всички изкуства.

В този смисъл Найден Тодоров, един от милионите почитатели на "Междузвездни войни", също притежател на всички книги от емблематичната поредица "Галактика" на някогашното варненско издателство "Георги Бакалов, поднася с "Полъх от ангели" своята лична интерпретация за космическата борба между доброто и злото.

13-те разказа в сборника се заявяват с едносрични заглавия, които сами по себе си създават интересна драматургия, насочваща към библейски прочит - от "Пробуждане", "Интелект" и "Специална" до "Наследство", "Изкупление", "Присъда" и "Проклятие". Особено място заемат двата красиви разказа за цигулката със собствено име "Франческа" и "Палката", разбира се, диригентската, като последното място е отредено на "Вирус", преди него има и "Серум".

Не очаквайте обаче непременно апокалиптични картини за края на света. Напротив. "Полъх от ангели" е книга, пропита с емпатия, с разбиране и любов към героите. Тяхната обща съдба е белязана от едно особено явление - трансформацията, на която те подлежат. Етапът, на който се намира човешкото развитие и външни, по-висшестоящи сили, налагат героите да станат различни, "а различното плаши хората". Авторът изследва със страст процеса на промяна и възприятие на промяната, поднасяйки на читателя различни гледни точки към странното преживяване/предоляване/извисяване.

Трансформацията винаги е травматична в началото, но в края изглежда другояче. В "Пробуждане" Крея изпитва ужас от физическата промяна и очаква да се превърне в чудовище, но се оказва, че е красива, има златисти коси и прозрачна кожа, "а зад нея в синхрон с дишането й, се движат две яркобели крила".

В "Интелект" Матея (алюзия за "Евангелието от Матея") е изкуствено създаден интелект, наречен от Професора с името на дъщеря му. "Твоето съзнание е моето творение", признава той на Матея, в която е вложил различна програма от тази на другите роботи. И вероятно точно заради тази различност героинята успява да намера достъп до всички оръжейни системи и да стартира програмата за тяхното самоунищожение.

Всички персонажи в "Полъх от ангели" са особени, понякога дори обсебени, повечето чуват гласове, може би демони, може би ангели, които ги изправят пред сложни избори, но винаги всеотдайно и последователно ги напътстват в осъществяване на специалното им предназначение. Тези общи характеристики превръщат героите в своеобразна космическа фаланга, натоварена сякаш с изпитателна визионерска мисия за бъдещето на човечеството.

За това, което му предстои да преживее, ако иска да оцелее. Ана от разказа "Специална" притежава странната способност да коригира реалността, която предварително вижда в сънищата си и затова, заедно с други, също надарени със специални дарби като нея, се включва в Ордена на пазителите, призван да създаде по-добър свят.

Темата е надградена в "Серумът", благодарение на който трябвало да се предугаждат действията на противника и това да гарантира победа. Но серумът не само не предугаждал мислите, а отключвал неподозирани чувства на съпричастие, така че инжектирани сякаш с непоносимата болка на цялата вселена, хората посягали на живота си. "Опитах се да бъда Спасител, но не успях, не ми стигна времето", констатира Професорът. Книгата е населена и с други професори, асистенти и учени, които са впрегнати в решаването на висши цивилизационни задачи, един от тях дори е решен да докаже, че връзката с Бог е възможна не чрез религията, а чрез науката.

Не по-малко провокативно въздейства "Вирусът", в който лесно разпознаваме много от битуващите днес теории за ковид ваксините. Забавното тук е, че авторът е написал този разказ преди да избухне ковид заразата. Още едно потвърждение на идеята, че ако предсказаното някога, от Жул Верн примерно, се е сбъднало векове по-късно, в XXI век времето между предсказанието и сбъдването все повече се скъсява.

Библейските аналогии, втъкани навсякъде в "Полъх от ангели", са интерпретирани със средствата на научната фантастика и фентъзи жанра, като балансират умело между реалността и фикцията. Не липсват и взривове, бомбени атентати, ожесточени преследвания - задължителният екшън, в който герои и антигерои най-добре доказват себе си.

Във фентъзи стил и все със същата убедителност Найден Тодоров разхожда читателя из света на египетската митология и на музиката. В историята на вълшебната цигулка "Франческа", която има чудодейното свойство да лекува и да прави щастливи хората, несъмнено е закодиран висшият смисъл на музиката.

Катарина, пленена веднъж завинаги от "Франческа", се отказва заради нея дори от любимия. Вече прочута цигуларка, приела художествения псевдоним Катарина Франческа-Мария, на нея й предстои да изнесе концерт, естествено с Виенската филхармония.

Епилогът отвежда назад във времето до 1737 г., за да научим, че става дума за един от уникалните инструменти на ненадминатия лютиер Антонио Страдивари. Справката с Wikipedia пък сочи, че първата съпруга на Страдивари, загинала в чумната епидемия, наистина се е казвала Франческа, а втората му съпруга била Мария.

Емоционалната кулминация на "Полъх от ангели" ни отвежда към "Палката", апотеозен разказ и съкровена изповед, едно красиво признание в любов към диригентската професия.

"Диригентската палка изразходва времето на твоя живот, за да живее", разказва на малкото момче възрастният маестро, който му подарява своята палка, просто защото тя сама вече е избрала бъдещия си господар. "Когато я използваш, трябва да насочваш вниманието си не към движенията на хората в оркестъра, а към звука и неговия източник.

Трябва да погледнеш директно в душите на музикантите. Да чуеш пулсацията на сърцата им и да станеш част от нея. След това те ще те последват и ще можеш да рисуваш с помощта им всякакви картини от звуци. Докато имаш достъп до душите на музикантите, всяка тяхна болка ще се превръща в твоя. И не е казано колко дълго ще издържи сърцето ти на тази болка..."

Откровения, които съдържат житейския опит и артикулират професионалното кредо на маестро Найден Тодоров. В тях авторът е пределно искрен, спестявайки на читателя само предисторията за истинската палка, подарена му от един от неговите учители, големия диригент Карл Остерайхер.

Колко близо до действителността може да бъде един фантастичен или фентъзи разказ и как едното се преплита с другото. Животът, който поражда изкуство и изкуството, което въздига живота, в това взаимно случване животът и изкуството не могат един без друг. "Полъх от ангели" го доказва. Книгата грабва както с интересните си истории, така и с разсъжденията си за хода на времето и качеството на живота. Тя гледа към човека от позицията на бъдещето, за да установи неговия, донякъде закърнял, инстинкт за самосъхранение. Но "Полъх от ангели" е много повече от това предупреждение.

"Полъх от ангели" е романтична и оптимистична книга, която развихря фантазията, отключва мечтите и желанието за добро. С "Полъх от ангели" маестро Найден Тодоров дописва музиката със средствата на друго изкуство. За нас остава трудността да разпознаем ангелите около себе си.

Виолета ТОНЧЕВА

TOP