Конкурси и обяви

СКРЪБНА ВЕСТ - ЕВГЕНИ ЛЕКОВ (2.12.1932 – 7.11.2021)

На 7 ноември 2021 г. след тежко боледуване почина дългогодишният тенор на Варненската опера Евгени Леков.

Роден на 2 декември 1932 г. Евгени Леков завършва средното си образование в Лом и по-късно учи пеене при проф. Мара Цибулка и Ана Кирова. По време на военната си служба става солист на Ансамбъла при Дома на офицера в Сливен. Там, през 1955 г. пее и първата си оперетна роля – Петър от “Наталка Полтавка”, която поставя началото на творческата му кариера. Последователно работи в естрадния театър в Лом, Драматично- музикалния театър в Пазарджик, Сливенска работническа опера, Ансамбъл на БНА, а през 1969 г. постъпва във Варненската народна опера.

Оперният певец е гостувал във всички оперни, оперетни и музикални театри в България, както и в Германия, Италия, Палма де Майорка и Мадрид – Испания, участвал е в концерти в Русия, Германия, Куба, Чехия, Югославия и др. Концертният репертоар на артиста включва почти всички известни арии за тенор; руски, съветски и български песни. Леков е участвал в над 2000 концерта. Има записи за Радио София и Балкантон.

 

Оперният и оперетен репертоар на Евгени Леков включва 50 партии, между които 9 в опери на Парашкев Хаджиев. Самият Парашкев Хаджиев го признава за един от най-добрите тенорови солист на своите произведения. В репертоара на певеца са включени и партиите на Алфред (“Травиата” на Верди), Туриду (“Селска чест” на Маскани), Рудолф (“Бохеми” на Пучини), Дон Хозе (“Кармен” на Бизе), Ерик (“Летящият холандец” на Р. Вагнер), Габриеле Адорно (“Симоне Боканегра” на Верди), Херман (“Дама Пика” на Чайковски), Самозванецът и Шуйски (“Борис Годунов” на Мусоргски) и др.

Евгени Леков е работил с диригентите Асен Найденов, Васил Стефанов, Марк Ермлер, Борис Хинчев, Недялко Недялков, Росица Баталова, Иван Маринов, Емил Главанаков, Влади Анастасов, Юли Дамянов, Христо Игнатов и др. Участвал е в постановки на режисьорите: Мишо Хаджимишев, Евгени Немиров, Николай Николов, Стефан Трифонов, Георги Пърманов, Кузман Попов и др. Негови партньори на сцената са били: Мими Балканска, Гена Димитрова, Анна Томова-Синтова, Стефка Минева, Стефка Евстатиева, Видин Даскалов, Лиляна Кошлукова, Людмила Чешмеджиева, Никола Гюзелев, Любомир Бодуров, Мати Пинкас и др.

През 2008 г. екипът на Варненската опера отбелязва 75-годишния юбилей на оперния певец със спектакъла на оперетата “Царицата на чардаша” от Имре Калман, в който Евгени Леков се представи в ролята на Княз Леополд Вайлерсхайм. През 2012 г. оперният театър отбелязва и 80-годишнината на Евгени Леков със същото заглавие, в което публиката отново го аплодира като Вайлерсхайм.

Изкуството на Евгени Леков е оценено у нас и в чужбина. Единодушно е мнението на експертите за неговия „звънлив, пробивен и мащабен като звук глас”, пише италианският в. “Унита”. И добавя: „Отлична оценка заслужава Евгени Леков – тенор с изявени вокални качества, който ни поднесе един темпераментен и нежен Илия в операта „Луд гидия” от Парашкев Хаджиев.”

За своите заслуги в областта на сценичните изкуства Евгени Леков е отличен с орден “Кирил и Методий”; Златна значка за културна дейност на ГПУ на БНА и Златна значка на СБМТД.

Солистът на Варненската опера притежава изключителна творческа работоспособност - достигал е 50 спектакъла на сезон; често е бил без дубльор в оперите на П. Хаджиев; не е отказал нито една роля; обиколил е неведнъж варненски регион с концертни програми и както сам обичаше да казва, в колекцията си имал над 100 благодарствени заповеди и нито един болничен лист. Неслучайно предизвикваше възхищението на младите си колеги, че на достолепна възраст е съхранил гласа си, както и позитивния си и ведър характер.

Рецептата на Евгени Леков за дълголетие съдържа, по неговите собствени думи, следните неща: „завещан от родителите ген; много мляко в младостта; никога студени напитки; само червено вино, при това в умерени количества; без цигари, но винаги с любов в сърцето. Тенорът винаги трябва да е влюбен, иначе няма да е истински тенор. На оперната сцена се излиза с любов, а най-голямата любов – тя, разбира се, е музиката!”

Такъв ще помним Евгени Леков!

Светла да е паметта му!

Съболезнования на близките!

 

Театрално-музикален продуцентски център Варна

Държавна опера Варна!

TOP