Конкурси и обяви

ТЕНОРЪТ АРСЕНИЙ АРСОВ – 40 ГОДИНИ И 45 ЦЕНТРАЛНИ РОЛИ НА ВАРНЕНСКАТА ОПЕРНА СЦЕНА

Известният тенор и знаков солист на Варненската опера Арсений Арсов отбелязва през 2021 година 40-годишната си творческа дейност на оперната сцена във Варна. По този повод екипът на Държавна опера Варна му посвещава спектакъла на „Травиата“ на 29 октомври 2021 г., в който той ще изпълни емблематичната тенорова партия на Алфред Жермон. „Избрах „Травиата“, защото това е може би най-популярната и най-обичана опера на Джузепе Верди. Аз имам над 155 представления на това заглавие, но на първо място сега са моите колеги на сцената - блестящото сопрано Ирина Жекова и баритонът Пламен Димитров, едни от най-добрите интерпретатори на „Травиата” в България“, обяснява Арсений Арсов.

 

Възпитаник на Френската езикова гимназия и на Музикалната академия “Панчо Владигеров”, той завършва оперно пеене при проф. Сима Иванова и проф. Реса Колева и специализира при проф. Благовеста Карнобатлова-Добрева. Наградите от редица национални и международни конкурси, сред които „П.И.Чайковски” в Москва и „Мария Калас” в Атина, му отварят пътя към стремителна кариера. Като солист на Варненската опера дебютира в ролята на Паолино от оп.”Тайният брак” на Чимароза, а като солист на международната оперна компания „Eurostage” изпълнява централните тенорови партии в оперите „Ловци на бисери”, ”Риголето”, ”Мадам Бътерфлай”, „Набуко”. От 2000 г. е редовен гастролиращ солист на Националната опера в София, от 2010 отново е солист на ОФД Варна и Държавна опера Варна. Аплодират го в Мадрид, Барселона, Амстердам, Лисабон, Атина, Рим, Берлин, Кайро, Москва и други престижни оперни сцени по света. Оперният му репертоар включва 45 централни тенорови партии: „Любимата ми роля - тя не е една. Херцогът на Мантуа от „Риголето“ например. Ролята изисква много добра белкантова техника и овладян до край висок регистър. Неслучайно самият Верди казва, че който може да изпее Херцога, може да изпее всичко. Пял съм Херцога 97 пъти у нас и в чужбина. След едно представление на „Риголето“ в Понтеведра - Испания реших да се поразходя, а на улицата един човек ме разпозна и извика: „Il malo!“ (Злодеят), спомня си усмихнат певецът.

Извън сцената, Арсений Арсов е популярен и като вокален педагог, и с мисията си да изследва и съхранява за поколенията оперни гласове от миналото. „Нека използвам една метафора, пеенето е като писане върху пясъка на морския бряг. Ако не се запише гласа на един певец, се губи паметта за него. Нали днес знаем как са звучали Карузо, Калас, Пертиле, Шаляпин именно благодарение на техните грамофонни записи. От години издирвам и свалям записи от грамофонни плочи със солисти на Варненската опера като Мари Крикорян, Йорданка Тенчева, Станка Николова, Кирил Кръстев, Михаил Зидаров, Стефан Циганчев и много други. Имам вече реализирани 14 компактдиска, а през последните 10 години поддържам в моя you tube видеоканал плейлист, посветен на колеги от Варненската и Софийската опера. Правя всичко това с чувство за отговорност, защото за съжаление българската памет е твърде къса, особено към изкуството и духовните стойности“, обяснява Арсений Арсов.
„Същността е в това да сме здрави физически и духовно, да отсяваме истината от неистината, която стана твърде много в последно време. Да се обичаме, защото сме временни сенки на този свят и ако не прокарваме през себе си любовта, няма смисъл от живота ни“, споделя своята житейска истина певецът, който неотдавна издаде и първата си стихосбирка „Поетичен антракт“.
Арсений Арсов е носител на награда „Варна” (2008) и «Златна лира» на Съюза на българските музикални и танцови дейци за високи постижения в областта на оперното изкуство (2011). По повод 35-годишната му творческа дейност, е отличен с Почетен знак за заслуги на кмета на Община Варна (2016).

 

TOP