Конкурси и обяви

ПРЕМИЕРА НА „РАЙМОНДА“ С НАЙ-ДОБРИТЕ БАЛЕТНИ АРТИСТИ ОТ СКОПИЕ, СОФИЯ И ВАРНА

„Раймонда“ - 7 август, 21.00. Премиера на Опера в Летния театър и ММФ „Варненско лято“ 2021

РЕЖИСЬОРЪТ ДЕЯН ПРОШЕВ и ХОРЕОГРАФКАТА ОЛГА ПАНГО от Националната опера и балет на РС Македония ПРЕД ВИОЛЕТА ТОНЧЕВА за премиерната постановка на балета „Раймонда“, в партньорство с Държавна опера Варна, с примабалерините Мария Кичевска и Ивана Коцевска от Скопие и премиерсолистите Никола Хаджитанев от София и Павел Кирчев от Варна; за Балетната гала в началото на  ММФ „Охридско лято“ 2021

 

Каква е гледната точка на режисьора и хореографа към „Раймонда“?

 „Раймонда“ е класически балет, така че всичко, което правим, е в рамките на класиката. Хореографията също следва класическата традиция.

Олга Панго: Следваме класическите канонони в хореографията, зададени от големите майстори. Не искаме да отстъпваме от тези установени във времето традиции. „Раймонда“ е много красив балет с прекрасната музика на Александър Глазунов. Сюжетът разказва за сблъсъка между две култури – мюсюлманската, чийто представител е Абдерахман и християнската, чийто представител се явява рицарят Жан дьо Бриен. Става дума за традиционен любовен триъгълник, в който въпреки съблазнителните дарове от Абдерахман, Раймонда избира накрая Жан дьо Бриен. 

Сблъсъкът между две различни цивилизации предоставя интересно поле за изява на хореографа.

Олга Панго. Да, „Раймонда“ е истинско вдъхновение. Особено красива е хореографията на източните танци, когато Абдерахман и неговата свита носят злато и скъпи дарове на Раймонда.

Деян Прошев: Да вметна само, че и днес жените нямат нищо против да бъдат впечатлявани по същия начин, ако не със злато, то поне с банкови сметки (усмихва се).

Нали всичко подлежи на осъвременяване 

Деян Прошев. Имам предвид, разбира се, че в битката между Абдерахман и Жан дьо Бриен за сърцето на любимата, рицарят побеждава. 

Олга Панго: Балетът завършва с кулминация - сватбата на двамата влюбени, известна в балетната литература като Grand Pas D`action. Това са най-красивите танци на Раймонда и Жан дьо Бриен в целия балет.

Деян Прошев: Те танцуват през цялото време, за да стигнат до най-трудната хореография в края на балета. Това се отнася както за солистите, така и за целия ансамбъл.

Най-добрите балетни артисти на Скопие, София и Варна са солисти в премиерата на Раймонда и това засилва още повече интереса към премиерата. 

Олга Панго. В ролята на Раймонда ще бъде нашата примабалерина Мария Кичевска, която вие във Варна вече добре познавате. Раймонда е една от нейните коронни роли. Бялата дама, феята на доброто и закрилница на двореца Де Дорис, ще танцува другата наша примабалерина Ивана Коцевска.

Деян Прошев: Мъжките партии на Жан дьо Бриен и Абдерахман ще представят съответно Никола Хаджитанев, премиерсолист на Софийската опера и балет и Павел Кирчев, премиерсолист на балетната трупа на Варненската опера. Наистина прекрасен солистичен състав.

С какви чувства се връща Деян Прошев във Варна, след постановките на „Адриана Лекуврьор“ и „Турандот“?

Деян Прошев: Приятно ми е да се върна отново във Варна. За мен е голямо удоволствие да работя с екипа на Варненската опера, сега е същото и с балетната трупа.

Олга Панго: Балетните артисти на Варненската опера са много добри професионалисти, една хубава международна трупа. Хубави деца - за мен те са деца, млади хора, които искат да танцуват и да научават нови неща. Реагират гъвкаво и бързо, изпълняват, каквото искам. Много съм впечатлена от партньорството с балетната репетиторка Светлана Тоншева, която е изключителен професионалист. Когато дойдох, тя предварително беше изработила основните елементи на обемната и трудна хореография на „Раймонда“.

Деян Прошев: Да не забравяме също, че на премиерата оркестъра на Варненската опера ще дирижира нашата маестра Бисера Чадловска, позната на варненската публика от „Турандот“ преди 2 години. 

Несъмнено балетен спектакъл с оркестър на живо винаги се приема по-добре от публиката. Да завършим този разговор, предлагам, с вашия Балетен гала концерт за старта на ММФ „Охридско лято“, за който се появиха възторжени отзиви. 

Деян Прошев: За пръв път се случва нашата Национална опера и балет да открие изцяло с наши солисти този фестивал. Досега за старта на „Охридско лято“ обикновено са гостували звезди от ранга на Джеси Норман, Дмитрий Хворостовски, преди години Хосе Карерас. Нашият оркестър е свирил с Еньо Мориконе, Елина Гаранча и много други световни имена. Тази година започнахме с голяма Балетна гала, посветена на Чайковски, с откъси от „Лешникотрошачката“, „Лебедово езеро“, „Спящата красавица“, Полонеза от „Евгений Онегин“ и част от „Анна Каренина“.

Ковид пандемията ни накара сякаш да преоценим нашите собствени артисти. 

Олга Панго: Щастливи сме, че само Националният балет от Скопие откри тазгодишния фестивал „Охридско лято“. За нас беше голяма чест и огромно удоволствие да представим най-великия балетен композитор Чайковски , така и озаглавихме концерта - „Великият Чайковски“. Публиката ни прие много хубаво, пожънахме много аплодисменти и това ни изпълни с удовлетворение и радост. 

Деян Прошев: Имаше около 2000 зрители, при положение, че достъпът беше ограничен до 50%.

Да се надяваме, че и премиерата на „Раймонда“ в Летния театър на Варна ще има същия успех.

Деян Прошев: Вярвам, че ще бъде така.

 

„РАЙМОНДА“

Балет от Александър Глазунов

7 август, 21.00. Премиера на Опера в Летния театър и ММФ „Варненско лято“ 2021

Хореографска редакция - Олга Панго, РС Македония

Диригент - Бисера Чадловска, РС Македония

Режисьор - Деян Прошев, РС Македония

Репетитор - Светлана Тоншева

Плакат - Славяна Иванова

 

В ролите:

Раймонда - Мария Кичевска, примабалерина на Национална опера и балет на РС Македония

Жан дьо Бриен - Никола Хаджитанев, премиерсолист на Софийска опера и балет

Абдерахман - Павел Кирчев, премиерсолист на Държавна опера Варна

Бялата дама - Ивана Коцевска, примабалерина на Национална опера и балет на РС Македония

Балет и оркестър на Държавна опера Варна

Съвместен проект на Театрално-продуцентски център – Варна и ММФ "Варненско лято".

 

TOP