Искате ли да получавате новини от нас - за премиери, промоции и др.?

КОГАТО МЕЧТИТЕ СЕ СБЪДВАТ

AННА ФУРНАДЖИЕВА И НИКОЛАЙ ЖЕЛЯЗКОВ - СОЛИСТИ НА

СИМФОНИЧНИЯ КОНЦЕРТ С МАЕСТРО ДИМИТЪР КОСЕВ 

22 октомври 2021, 19.00, Държавна опера Варна

Диригент Димитър Косев. Солисти: Анна Фурнаджиева - цигулка и Николай Желязков – пиано. В програмата: П. Владигеров - Малък марш и Сарабанда от цикъла "Класично и романтично"; С. Прокофиев – Концерт за цигулка и оркестър №2; С. Рахманинов – Концерт за пиано и оркестър №2. Оркестър на Държавна опера Варна с концертмайстор Красимир Щерев.

АННА ФУРНАДЖИЕВА

През тази година се навършват 130 години от рождението на Сергей Прокофиев и аз съм щастлива, че по този повод мога да представя неговия Концерт за цигулка и оркестър №2. За мен е отдавнашна мечта да изпълня този концерт, който съм свирила като студентка, но само с пиано, а сега използвах паузите покрай Covid, за да си го възстановя и да му придам нов облик.

 

След толкова години човек се променя, променят се и възприятията му. Тази версия на концерта, който сега свиря, е в 3 части, по-късна и по-дълга от първата версия. Концертът е много философски и труден за изпълнение, поради което и не се свири често. Харесвам Прокофиев, той е един от класиците на XX век, а музиката му е гениална. Прокофиев е огромно предизвикателство за всеки цигулар.

 

Благодарна съм на ръководството на нашата опера, че ми предостави възможността да поднеса моята интерпретация на тази негова творба в концерт, под палката на талантливия маестро Димитър Косев. Радвам се, че другият солист в симфоничния концерт е великолепният млад пианист Николай Желязков, който е роднина на моя съпруг Димитър Фурнаджиев, така че се получава нещо като семеен концерт.

 

 

Родена в Бургас, АННА ФУРНАДЖИЕВА започва да свири на цигулка на 6-годишна възраст в класа на Лазар Гавалюгов. Още на 10 години става лауреат на Националния конкурс "Светослав Обретенов". На 18 години вече е солист на Бургаската филхармония с Концерта за цигулка и оркестър на Камий Сен-Санс N 3. Завършва с отличие СМУ "Проф. Панчо Владигеров" в Бургас и също с отличие защитава магистърска степен в НМА „Проф. Панчо Владигеров“ в София (1991) в класовете по цигулка на проф. Стойка Миланова и проф. Ели Казакова и камерна музика при проф. Димо Димов и проф. Жени Захариева. Работи като оркестрант в оркестър "Симфониета" на БНР. От есента на 1993 г. е в оркестъра на Държавна опера Варна, а от 1994 г. е помощник-концертмайстор. От 1997 г., след спечелен конкурс, свири в оркестъра на "L'avant scene opera" в Швейцария. В края на 2002 г. печели конкурса за концертмайстор на Държавна опера Варна. Междувременно е концертмайстор на оркестър "Симфониета" – Варна, камерен оркестър "Проект музика", оркестъра на летния фестивал "Опероса" и др. Свирила е под ръководството на световноизвестни диригенти като Джанлуиджи Джелмети, Милен Начев, Росен Миланов, Камен Големинов, Иван Маринов, Георги Димитров, Аркадий Лейтуш, Ералдо Салмиери и др. През 2009 г. Анна Фурнаджиева, заедно с едни от най-добрите музиканти на Държавна опера Варна, основава струнен квартет "Арте", който изнася над 40 концерта. Резултат от дългогодишното творческо сътрудничество с пианиста Тодор Петров са многобройните съвместни концерти, сред които Сонатен концерт, посветен на творчеството на Брамс и Моцарт, Шедьоври на класическата музика с премиерни за България и Варна изпълнения на творби от Хумел и Бизе и др. От 2015 г., когато Анна Фурнаджиева успешно се представя като солист на Варненските симфоници, под диригенството на Маестро Стефано Сегедони (Италия) в Концерт за цигулка и оркестър оп. 77 от Йоханес Брамс, тя редовно се изявява като солист в симфонични концерти на сцената на Варненската опера.

 

НИКОЛАЙ ЖЕЛЯЗКОВ 

 

Радвам се, че ще свиря за пръв път във Варна, при това под диригентската палка на Димитър Косев, с когото сме израсли заедно в Русе. Развитието си като музикант дължа най-вече на моя баща Евгени Желязков, моя пръв педагог и на проф. Борислава Танева от НМА „Проф. Панчо Владигеров“, при която се обучавам вече шеста година. Току-що завърших магистратура и в момента специализирам при проф. Танева.

 

Опитвам се от всичко хубаво, което получавам от тях двамата и от всички други големи пианисти, чиито майсторски класове завърших, да направя нещо мое. Винаги съм обичал музиката на Рахманинов, чувствам я много близка, защото носи славянска душевност. Концертът му за пиано и оркестър №2 ми е любим от детска възраст и сега сбъдвам детската си мечта да го свиря на сцена. От четирите концерта и вариациите за пиано по Паганини, които е композирал той, за мен вторият му концерт носи най-силна емоция. Разбира се, че е предизвикателство да свириш Рахманинов, той е сложен и многопластов, също и лиричен. Самият той е бил изключителен пианист, затова и творбите му не са лесни за изпълнение. Всички негови произведения съдържат различна трудност, но са толкова прекрасни, че е удоволствие да ги интерпретираш. Концертът във Варна е специален за мен и още по една причина - семейни приятели сме с Анна и Митко Фурнаджиеви, баща ми е учил с тях и аз много се радвам, че сега с Анна ще бъдем солисти в един и същ концерт.

 

Роден през 1997 г. в Русе, НИКОЛАЙ ЖЕЛЯЗКОВ свири на пиано от 5-годишна възраст. Завършва НУИ „Проф. В. Стоянов” в Русе, в класа по пиано на своя баща Евгени Желязков и НМА „Проф. Панчо Владигеров“ в класа на проф. Борислава Танева. Усъвършенства се в майсторските класове на Тамара Падубная, Атанас Куртев, Паул-Бадура Шкода, Татяна Левитина, Божидар Ноев, Боян Воденичаров, Жан-Бернар Помие, Людмил Ангелов, Михаил Петухов и Евгени Божанов. Има много награди от клавирни конкурси, сред които: „Евангелия Джари“ – Кипър; „Фр. Шуберт“ – Русе; „Крайова-пиано” – Румъния; „Карл Филч“ – Румъния; „Шуман-Брамс“ – Пловдив; „Немска и австрийска музика“; Академичен конкурс за камерна музика към НМА "Проф. Панчо Владигеров"; Aкадемичен клавирен конкурс и др.

 

Солист на оркестрите „Симфониета“ София и на Академичния симфоничен оркестър към НМА "Проф. Панчо Владигеров", също на Симфоничния оркестър в Пазаджик, Концертния симфоничен оркестър към МСГСУ в Истанбул и др. Изключително успешни са концертите му в четири града на Япония през 2019 г. Във Варна гостува за пръв път през 2021 г. като солист на Симфоничен концерт с диригент Димитър Косев.

 

Интервюта Виолета Тончева

 

TOP