Искате ли да получавате новини от нас - за премиери, промоции и др.?

„Дон Жуан” с Деян Вачков и Евгений Станимиров на 12 ноември 2014

„Дон Жуан” с Деян Вачков и Евгений Станимиров на 12 ноември

 

На премиерата на „Дон Жуан” от Моцарт, състояла се на 24 февруари 2014 г., диригент-постановчикът маестро Борислав Иванов, предостави палката на младата диригентка от Варна, с постоянен творчески адрес в Швейцария, Вилиана Вълчева. Тя пое дирижирането на всички спектакли на «Дон Жуан», а от този творчески сезон е вече постоянен диригент на Държавна опера Варна. 

На 12 ноември от 19 часа варненската публика отново ще се срещне с арогантния и чаровен Дон Жуан, който шества триумфално в различни жанрове на изкуството, също и в едноименната опера на Моцарт.
Характеризирана от самия него като “drama giocoso” (весела драма), тя е безспорно един от върховете в творчеството на композитора, съчетал в органично единство особеностите на драматичната и комичната опера. Всички музикални номера са висше съвършенство на музикалната форма, образите са релефни и живи, изваяни с неповторимо майсторство. Режисьорският прочит на Александър Текелиев, в екип със сценографа Иван Попов, хореографката Желка Табакова и диригента на хора Стефан Бояджиев, разчита на динамиката и ярката певческа и актьорска интерпретация, с каквато се отличават изпълненията на всички участници. Затова и преживяването „Дон Жуан” е заразително.

В централната роля на покорителя на женските сърца Дон Жуан ще аплодираме солиста на Държавна опера Варна Деян Вачков. Покорил сцените на Виена, Милано, Токио, Будапеща, Тенерифе, Аrena di Verona, пял в Амстердам и Палм Бийч, Палермо, Валенсия и Франкфурт,  участвал в спетакли в Сиатъл, Мадрид, Парма, Лас Палмас и Равена, в Триест, Лозана и Виши, в Монте Карло, Неапол и Сеул. В  разцвета на творческите си сили, Деян Вачков е един перфектен прелъстител, еднакво добър както във вокално отношение, така и в актьорската игра.

 

Един от най-трудните за пресъздаване образи в операта „Дон Жуан” е на слугата Лепорело. Ролята изисква изключителна музикална виртуозност и голям драматичен талант от изпълнителя, каквито безспорно притежава  солистът на Държавна опера Варна с международна кариера Евгений Станимиров. Неговият Лепорело е една от коронните роли в богатия му репертоар.

В ролята на Дона Анна ще се представи солистката на Държавна опера Варна Линка Стоянова, една обичана певица с доказани вокални и артистични качества, с високи постижения в знаковите сопранови роли и поредното й превъплъщение в Моцартовата героиня със сигурност ще донесе много приятни емоции на публиката.

Сопраното Ина Петрова отново ще поднесе своята елегантна интерпретация на Дона Елвира - противоречива и драматична героиня, която макар и измамена от Дон Жуан, продължава да търси любовта му.

Очарователната Церлина ще бъде Вяра Железова, позната с великолепните си превъплъщения като Силва («Царицата на чардаша»), Розина («Севилският бръснар»), Мерцедес («Кармен»), Изолие («Граф Ори»), Берси («Андре Шение») и др.

Като Дон Отавио, един от най-интересните образи за тенорите, ще чуем знаковия за поколения варненски почитатели на операта Арсений Арсов.

Мазето ще изпълни един друг любим солист на Варненската опера - баритонът с международна кариера Пламен Димитров, който независимо дали пресъздава драматични герои като Яго в «Отело», Риголето в «Риголето» или комични герои като Мазето, винаги прецизно изработва партиите си до последния детайл.

Малката, но съществена за сценичното действие роля на Командора, поднася с впечатляващ щрих и басът Гео Чобанов.

TOP