Искате ли да получавате новини от нас - за премиери, промоции и др.?

Оперен гала концерт за Деня на независимостта на Полша на 9 ноември

Оперен гала концерт за Деня на независимостта на Полша  на 9 ноември

Присъства Н. Пр. Кшищоф Краевски - посланикът на Република Полша у нас

На 11 ноември Република Полша отбелязва своя Празник на независимостта. Денят е обявен за държавен празник през 1937 г., но в различни исторически периоди, по време на фашистката окупация (1939-1944) и на комунизма (1945-1989), отбелязването му е било забранено.

Едва през 1989 г. Сеймът го възстановява със закон. Денят на независимостта се чества в цялата страна, като най-важните тържества се провеждат във Варшава, на площад "Юзеф Пилсудски" при Гроба на незнайния воин.

Най-големият полски празник ще бъде отбелязан на 9 ноември от 18 часа на сцената на Държавна опера Варна с голям Гала концерт, съфинансиран от Министерство на външните работи на Република Полша и с подкрепата на Сдружение «Полски клуб» Варна.

Новоназначеният извънреден и пълномощен посланик на Република Полша в България Кшищоф Краевски лично ще присъства и ще произнесе кратко слово. Варненци пазят хубави спомени от пребиваването на Н. Пр. в нашия град в качеството му на Генерален консул на Република Полша във Варна в периода 1998-2003 г.

След словото на посланика, деца от Полското училище във Варна ще поздравят публиката на полски език със стихове на полски поети. За публиката са осигурени субтитри на български език.

 

 

Здравко Лазаров - Диригент

 

ПРОГРАМАТА

 

Концертната програма е предвидена в две части. В първата част ще прозвучи само полска музика от Станислав Монюшко и Войчех Килар. Модератор на концерта ще бъде актьорът Пьотр Кшемински, който се изявява на българската театрална сцена.

Станислав Монюшко (1819-1872) е най-яркият представител на полската музикална класика, поставил началото на полския национален оперен стил. Най-известни са оперите му „Халка” и „Страшният двор”, както и над 250-те му художествени песни, събрани в 12 сборника. В концерта на 9 ноември ще прозвучат 2 арии, дует и Мазурка из оп. „Халка”, както и ария из оп. „Страшният двор”.

Войчех Килар (1932 – 2013) е известен полски композитор на филмова музика. Той е автор на музиката на над 130 филма на световно известните режисьори Анжей Вайда, Казимеж Куц, Кшищоф Зануси, Роман Полански и др. Един от последните му най-ярки филми е „Пианистът” под режисурата на Роман Полански, с който печели много престижни отличия. В концерта ще бъде изпълнена филмова музика от „Деветата порта” и „Пан Тадеуш”.

Във втората част на концерта ще прозвучат арии и ансамбли от известни опери на Маскани, Бизе, Верди, Пучини, Дворжак и Чайковски.

ДИРИГЕНТЪТ

Концертът ще бъде дирижиран от младия диригент Здравко Лазаров.

Той е роден през 1981 г. в Стара Загора, завършва музикалното училище в родния си град и продължава музикалното си образование в НМА „Проф. Павнчо Владигеров”.

Дипломира се с хорово дирижиране при проф. Вирджиния Атанасова и в АМТИИ Пловдив – с оркестрово дирижиране при маестро Георги Димитров.

 

Участва в майсторските класове на редица европейски диригенти и състави. Работил е като диригент и пианист в редица български хорове.

 

От 2011 г. е диригент в Държавна опера Стара Загора.

 

Калуди Калудов

 

СОЛИСТИТЕ

 

Калуди Калудов – звездният тенор на България, с полско и българско гражданство, почетен гражданин на Варна.

Гостувал на най-престижните световни оперни сцени, пял под палката на най-великите диригенти от края на XX и началото на XXI век, за щастие в последните години се връща по-често в България.

 

Това му дава възможност винаги да откликва на покана от театъра в родния си град. За последно го чухме през юни т.г. на сцената на Летния театър в ролята на Пинкертон от оп. «Мадам Бътерфлай» на Пучини.

 

На 7 ноември ще изпълни ролята на Дон Карлос от едноименната опера на Верди и на 9 ноември отново ще го аплодираме в Оперната гала.

 

Анна Дитри

 

Полското сопрано Анна Дитри завършва НБУ в класа по класическо пеене на Калуди Калудов.

 

Срещата им се оказва много повече от творческо  партньорство и преди няколко месеца двамата сключиха граждански брак във Варна.

 

На 9 ноември Анна Дитри ще има няколко изпълнения на арии и ансамбли из опери на Монюшко, Верди, Чайковски и Пучини.

 

 

 

 

 

 
Даниела Димова - сопрано

 

Още едно сопрано ще вземе участие в концерта на 9 ноември. Даниела Димова съчетава соловата си певческа кариера с тази на директор на ТМПЦ  Варна.

 

В последните години тя смело приема творческите предизвикателства, изпълнявайки както класически оперни заглавия, така и мюзикъли, пее в рок опера («Исус Христос Суперстар»), в концерти от различни жанрове.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Марчин Брониковски

 

 

За първи път ще чуем полския баритон Марчин Брониковски, който след дипломирането си в НМА „Проф. Панчо Владигеров” при проф. Руско Русков прави блестяща международна кариера и вече е участвал в музикални фестивали в цял свят.

 

Пял е на най-престижните оперни сцени в Европа и по света. Споделя, че винаги с удоволствие пее в България, защото тук е развил таланта си и оттук тръгва звездната му кариера.   

TOP