Искате ли да получавате новини от нас - за премиери, промоции и др.?

Внучката на Густав Малер Терезе Малер и Джонатан Флорил в концерт с диригент Божидар Абрашев на 30 май

 

На 30 май от 19 часа предстои един много специален концерт с австрийска музика, в който варненската публика ще има удоволствието да се докосне до изкуството на известното мецосопрано Терезе Малер - внучка на великия композитор Густав Малер.

Заедно с пианиста Джонатан Флорил, когото критиците наричат „невероятно чудо” и Симфоничния оркестър на Държавна опера Варна, те ще представят Симфония № 5 в до диез минор – ІV част  - Adagietto от Густав Малер, Концерт за пиано и оркестър №20 KV 466 от В. А. Моцарт и Песни за мъртвите деца от Густав Малер.

Концерт с диригент Божидар Абрашев на 30 май 2014Диригентът Божидар Абрашев е роден в София в семейство на музиканти. Син е на известния български композитор Божидар Абрашев, професор в НМА „Проф. Панчо Владигеров” и министър на културата в периода 2001-2005 г. Завършил е НМА, където е защитил и докторска дисертация. Негови преподаватели по композиция са проф. Александър Райчев и проф. Георги Костов, по оперно-симфонично дирижиране проф. Иван Маринов, проф. Борис Хинчев и доц. Атанас Варадинов и по хорово дирижиране – проф. Лилия Гюлева и проф. Крум Максимов.

Защитава докторантура към Univeritat fur Musik und darstellende Kunst във Виена. Успоредно завършва Приложна психология към УМБАЛ “Св. Георги” в Пловдив, както и I и II ниво по хипноза и хипнотерапия към БАХ, София, както и практически курс по хипноза и хипнотерапия при проф. Соломонович.

Работил е като диригент в ОФД Пловдив. Като диригент е гастролирал на различни сцени в Прага, Будапеща, Брюксел, Антверпен, Виена, Москва, Тула, Охрид, Битоля, както и в България. От 2012 г. дирижира концерти с Mahler Philharmoniker във Виена.

От 1996 досега, в качеството си на пианист, органист и чембалист, реализира множество концерти, включително и на своя авторска музика.

Носител е на Специална награда от конкурс по реторика към СУ “Св.Климент Охридски” (1998), Специална награда на конкурс за млади композитори в град Шимоносеки, Япония (1987), Първа награда на СБК на конкурс по композиция в Ловеч (1986), Носител на почетен знак, медал от Славянски фонд – Русия, за изключителен принос в отношенията между България и Руската Федерация. От 2004 г. членува в СБМТД, а от 2010 и в Съюза на българските композитори.

От 2012 участва в ръководството на  Mahler Philharmoniker Виена. От 2012 е член на Австрийския съюз на композиторите. В момента работи като диригент на Градския хор в Баден.

Освен диригент, Божидар Абрашев е и изявен композитор. Създал е множество камерни, симфонични и хорови произведения, между които две симфонии, песните “Seufzen einer schwarzen Perle”, по собствен текст и “Прощално” по стихове на Никола Вапцаров, за сопран и симфоничен оркестър. Автор на редица камерни и солови пиеси за пиано, орган, флейта, виолончело и други инструменти.

Творчеството на Божидар Абрашев включва също стихотворения, повести, разкази и новели, между които “Синява и в областта на литературата дромът на Лем”, “Вятърните мелници от притихналия фронт”, “Разкази от борови връхчета”, “Хотел “Калиакра”. Автор е също на редица научно-музикални публикации, между които “Малеровите симфонии като архитектурни архитипове” и др.

Внучката на Густав Малер Терезе Малер и Джонатан Флорил в концерт с диригент Божидар Абрашев на 30 май

Драматичното мецосопрано Терезе Малер е внучка на именития австрийски композитор Густав Малер (1860-1911), един от най-големите симфоници от края на 19-ти и началото на 20-ти век. Терезе Малер е президент на музикалното дружество “Mahler Philharmoniker” във Виена и артистичен директор на Залцбургския фестивал „Voice”. Родена в Констанц през 1983 г., на границата със Швейцария, учи в Берн и Ню Йорк. В САЩ пребивава 6 години, след което се установява във Виена. Специализира пеене при Монсерат Кабайе, Анна Рейнолдс, Nico Castel и Enza Ferrari.

През 2013 успешно дебютира в Карнеги Хол и Концертхаус Виена. Специално за Карнеги Хол тя представя пълния цикъл песни на Густав Малер и Рихард Вагнер (Wesendonck Lieder).

 

Терезе Малер се радва на международно признание като изключителен интерпретатор на романтичната песен. Тя е търсена изпълнителка за много оперни и концертни фестивали. Акценти от предишните й сезони включват изяви в Moores Opera House в Хюстън , Merkin Hall и Carnegie Hall в Ню Йорк, Auditorio де Сарагоса, Great Hall на Leopoldskron Palace и Alte Residenz в Залцбург, Berner Münster, Opernhaus Аарау, Rathaus Murten, Schloss Rosenegg и Konzerthaus Fischingen, Wolkenstein Saal в Констанц, Teatro Lirico Sperimentale в Сполето, Filarmonica Casa de la Música в Кито и с Mahler Philharmonie в Konzerthaus Виена.

 

Едни от най-ярките й превъплъщения са ролите на Амнерис от „Аида”,  Сантуца от „Селска чест”, Адалджиза от „Норма”, Далила, Кармен, Шарлота от „Вертер” и Дулцинея от „Дон Кихот” на Масне, както и водещи роли от „Пръстенът на нибелунга” от Вагнер, Октавиан от „Кавалерът на розата” от Р. Щраус и др.

 

 

 

Джонатан Флорил - пиано

Пианистът Джонатан Флорил е само на 24 години, но вече е световна звезда. Неотдавна триумфира в Ню Йорк като носител на Първа награда от 59-ия конкурс за пианисти на името на Фредерик Шопен, след което изнесе и концерт в Карнеги Хол.

Огромният му репертоар включва композиции от 4 века. В творческата си биография има над 500 концерти в Европа и Америка. Свирил е на най-престижните световни сцени, вкл. Карнеги Хол, Концертхаус Виена, Залцбург, Мадрид, Лион, Хюстън, Калгари, Хамбург и много други.

Роден в Еквадор, учил в Ню Йорк, лауреат на над 30 конкурса.

Дебютът му на голямата сцена е в родината му с изпълнение на Първия концерт за пиано и оркестър от Чайковски с Еквадорската филхармония под диригентството на легендарния маестро Пиеро Гамба.

На 16-годишна възраст получава наградата на Харолд и Хелън Шонберг – пълна стипендия за обучение в престижния музикален колеж в Манхатън, Ню Йорк, където неотдавна се дипломира с отличие.

Успоредно с обучението по пиано, завършва и курс по чембало. Специализира в майсторските класове на Жак Рувие, Арие Варди и Ан Шайн – ученичка на великия Артур Рубинщайн.

След бравурния му Вагнеров рецитал в Двореца на изкуствата „Reina Sofía” в Испания, където Лорин Маазел е музикален директор, критиците възхваляват Джонатан Флорил като „невероятно чудо”, пианист с изключителна музикална дарба, комбинирана с професионална искреност, стилно изпълнение и виртуозна техника. Записи на Джонатан Флорил се излъчват по Испанската национална телевизия и други престижни радио и телевизионни канали.

TOP