Искате ли да получавате новини от нас - за премиери, промоции и др.?

Най-големият Вердиев бас Карло Коломбара в BASSISSIMO – Варна, 28 май 2014

100 години от рождението на Борис Христов

Варна – кандидат за европейска културна столица 2019

 

За пръв път във Варна на 28 май ще съпреживеем изкуството на най-големия съвременен Вердиев бас на Италия Карло Коломбара.

Той ще бъде специален гост в уникалния концерт БАСИСИМО, с който Държавна опера Варна ще почете 100-годишнината от рождението на великия Борис Христов, признат за най-добрия бас на планетата.

 Заедно с Карло Коломбара, в БАСИСИМО ще участват и великолепните български баси с международна кариера Деян Вачков, Емил Желев и Гео Чобанов. Предвиденият първоначално Евгений Станимиров няма да участва по обективни причини.

Удоволствието да дирижира грандиозния концерт БАСИСИМО с петимата баси ще има младата варненка Вилиана Вълчева,
в Швейцария и вече няколко пъти събира овациите на своите съграждани.  През май т.г. Вилиана Вълчева спечели престижната стипендия на фондация „Вагнер”.

В БАСИСИМО публиката ще се наслади на знакови басови партии в световната оперна литература, като солистите на Държавна опера Варна Деян Вачков ще представи Атила от „Атила” на Верди, Гео Чобанов - Банко от „Макбет” на Верди, Емил Желев - Иван Сусанин от „Иван Сусанин” на Глинка и др.

 

Самият Карло Коломбара ще се превъплъти в образите на Крал Филип от „Дон Карлос на Верди, Якопо Фиеско/Андреа от „Симоне Боканегра” на Верди, ще изпълни и „Смъртта на Борис” от Борис Годунов” на Мусоргски.

 

 Чуйте самия Борис Христов в „Смъртта на Борис” от „Борис Годунов” на Мусоргски, архивен запис, Лондон 1958:
http://vbox7.com/play:13ef60d9

 

Чуйте Карло Коломбара, Иван Момиров и Вероника Виларуел с терцет от „Йерусалим” на Верди –  френската версия на операта "Ломбардци", диригент Мишел Пласон, Театър Карло Феличе"- Генуа:

http://www.youtube.com/watch?v=9yXo9Jy-xqE

 

 

TOP