Искате ли да получавате новини от нас - за премиери, промоции и др.?

Пресконференция с Посланика на Република Австрия, Н. Пр. Герхард Райвегер за концерта от Австрийските музикални седмици на 9 май във Варна

Ich bin ein Varnaer” (Аз съм варненец)

Н. Пр. Герхард Райвегер изрази удовлетворението си от доброто партньорство с Държавна опера Варна и директорката на ТМПЦ Варна Даниела Димова за поредното издание на Австрийските музикални седмици в България. Той изтъкна, че културната политика по принцип е едно от основните средства във външната политика на Република Австрия, израз на което са и традиционните Австрийски музикални седмици в България. Тяхното 18-о издание през тази година се провежда, под почетния патронаж на вицепрезидента на Република България Маргарита Попова, в 11 български града.

Фестивалният фокус под мотото „1814-1914-2014. Бунт на чувствата – романтика и експресионизъм” обединява известни произведения на класиката и романтиката със съвременни творби, като акцентът е поставен върху преломното време около 1914 г., в навечерието на Първата световна война. Тогава се създават шедьоври, които и днес се възприемат като модерни – такава е картината на известния австрийски художник Егон Шиле, която дава визията на 18-е Австрийски музикални седмици в България, подчерта посланикът.
По-нататък той се спря върху основните моменти в програмата на варненския концерт с диригент Григор Паликаров и солистка Вера Карнер и изрази надеждата, че и в следващите фестивални издания варненци ще могат да чуят съвременна австрийска музика.

Директорката на ТМПЦ Даниела Димова на свой ред изказа задоволство, че за четвърти път Варна посреща Австрийските музикални седмици.  Нещо повече – Варна има специално отношение към модерната австрийска музика. Пример за това е майският афиш на Държавна опера Варна, който след празничните дни в началото на месеца започва с концерта от Австрийските музикални седмици на 9 май и завършва на 30 май с голям концерт с произведения на Густав Малер, в които солистка ще бъде внучката на големия австрийски композитор Тереза Малер.

 

Маестро Григор Паликаров, дирижирал неведнъж концерти в различни градове и издания на Австрийските музикални седмици, сега за пръв път ще го направи и във Варна. Приел веднага поканата за концерта, отправена към него от Даниела Димова още през октомври миналата година. В унисон с мотото на фестивала Григор Паликаров избира и творбите за концерта – от времето на романтизма „Пасакалия» на Антон Веберн и 100 години по-назад Симфония № 4 от Франц Шуберт. Концертът за кларинет и оркестър № 2 в ми-бемол мажор от Карл Мария фон Вебер, според него, е един от най-красивите концерти със соло за кларинет, с който младата Вера Карнер със сигурност ще спечели сърцата на варненската публика.

Вера Карнер, студентка в Университета по музика и сценични изкуства във Виена и във Виенската консерватория, започва да свири първоначално на флейта, но на 10 години избира кларинета и той става нейната голяма любов. Тя е щастлива, че благодарение на Австрийското посолство получава възможност да се представи като солистка в България. Още повече, че има и българска връзка - в Консерваторията тя работи с българките Мария Принц и Сребра Гелева.

В края на пресконференцията Н. Пр. Герхард Райвегер отговори на журналистически въпроси, свързани с енергетиката, като проектите «Южен поток» и «Набуко», неуредиците с Австрийската петролна и газова група OMV и др.

Посланик Райвегер не пропусна да придаде символично значение на пребиваването си във Варна, кандидат за европейска столица на културата 2019, тъкмо в Деня на Европа - 9 май с думите „Ich bin ein Varnaer” (Аз съм варненец), подобно на Кенеди и неговата историческа фраза „Ich bin ein Berliner” (Аз съм берлинчанин). После уточни с чувство за хумор, че докато Кенеди е посетил само веднъж Берлин, той вече много пъти е идвал във Варна и със сигурност отново ще дойде.

Виолета Тончева, 9 май 2014
        

TOP