Искате ли да получавате новини от нас - за премиери, промоции и др.?

Песните на Обединена Европа в ГХГ на 9 май

С камерен концерт под наслов „Песните на Обединена Европа” Варна ще отбележи Деня на Европа – 9 май.
На този ден в ГХГ от 18 часа ще чуем солистите на Държавна опера Варна Пламен Димитров и Лиляна Кондова, на които ще акомпанират на пиано съответно Жанета Бенун-Николаева и Стефан Бояджиев.

За своя концерт те специално са издирили както известни камерни произведения, така и изящни миниатюри, фолклорни аранжименти и други творби, характерни за песенното творчество на страни от Европейския съюз. Идеята на този общ аудио портрет е да доближи слушателя до музикалните вкусове и настроения на отделните народности, да го подтикне към естетически сравнения и да му вдъхне частица от онази всеобхватна енергия на многообразието, която е основно качество на европейската музикална култура.

Наред с „Елегия” от Жул Масне, „Der Wanderer”, “Standchen”, “Die Stadt” и “Abschied” oт Франц Шуберт, Пламен Димитров и Жанета Бенун-Николаева ще представят „Люти клетви” от Георги Спасов, „Вино пия” от Добри Христов, за да изброим само някои от интересните акценти в програмата на вечерта. Един песенен концерт с творби от различни композитори е по-труден за интерпретация, отколкото участието в даден оперен спектакъл, защото в концерта се налага при всяка песен да навлизаш в нова стилистика, изтъква известният наш баритон, който е желан гост на редица престижни сцени по света.    

 

Лиляна Кондова и Стефан Бояджиев ще изпълнят „An Сhloe” от В. А. Моцарт, „Erinnerung” от Густав Малер, „Песента на Солвейг” от Едуард Григ, „Момичетата от Кадикс” на Лео Делиб, както и „Нани ми нани, Дамянчо” от Любомир Пипков, „Девойче” и „Луковитски моми” от Добри Христов, „Цъфнало бяло кокиче” от Панчо Владигеров. 

Лиляна Кондова и Пламен Димитров, в съпровод на пиано от Жанета Бенун-Николаева и Стефан Бояджиев ще представят заедно популярната песен на Панчо Владигеров „Биляна платно белеше”.

В края на концерта „Песните на Обединена Европа”, в изпълнение на четиримата участници, ще прозвучи, както може да се очаква, и музикалният апотеоз „Ода на радостта“ - Химнът на Европейския съюз. Тази красива и жизнеутвърждаваща творба, фрагмент от Девета симфония на Лудвиг ван Бетовен, създаден по едноименната ода на Фридрих Шилер, е избрана през 1972 г. от Съвета на Европа за Европейски химн, препотвърдена през 1985 г. и от Европейската общност, сега Европейски съюз.

Ето и първият куплет от „Ода на радостта”, в превод на Димитър Стоевски:

Радост, дева вдъхновена, / лъч божествен, дивен дар, / свеждаме опиянени / взор пред твоя свят олтар. / Ти сплотяваш в порив чуден
разделените от зло, / братя стават всички люде, ти разпериш ли крило.

 

Оригиналът на Фридрих Шилер:

Freude, schöner Götterfunken / Tochter aus Elysium, / Wir betreten feuertrunken, / Himmlische, dein Heiligtum! / Deine Zauber binden wieder / Was der Mode Schwert geteilt; / Bettler werden Fürstenbrüder, / Wo dein sanfter Flügel weilt.

Чуйте Химна на Европейския съюз:

http://vbox7.com/play:37d83449

TOP