Искате ли да получавате новини от нас - за премиери, промоции и др.?

«Реквием» в памет на диригентката Малина Хубчева на 26 февруари във ФКЦ

 

На 26 февруари от 19 часа в зала 1 на Фестивалния и конгресен център, в памет на диригентката Малина Хубчева, ще бъде изпълнен
 «Реквием» от В. А. Моцарт.
Изключителен професионалист и незаменим приятел, Малина Хубчева работи като диригент на хора на Държавна опера Варна от 1998 г. до внезапната си кончина на 19 февруари 2013 г.

Внушителната творба на Моцарт ще прозвучи под диригентството на Маестро Стефано Сегедони (Италия), с участието на Симфоничния оркестър на Държавна опера Варна, хора на Държавна опера Варна с диригент Стефан Бояджиев и Смесен хор «Морски звуци» с диригент Росица Щерева. Солисти ще бъдат Даниела Димова, Бойка Василева, Арсений Арсов, Евгений Станимиров.

През лятото на 1791 г. Моцарт получава анонимна поръчка за написването на Реквием. След смъртта на композитора тайната е разбулена – граф Франц фон Валзегт поръчал Реквием в памет на покойната си съпруга Анна.

 

Дълбоко заинтригуван, Моцарт разкрива, със средствата на музикалната изразност, безкрайния свят на човешката трагика - от душевен смут, през бездна от скръб и страдания до умиротворен покой.

В цялото произведение, проникнато от обич и състрадание, преобладават скръбно-трагични настроения, което се обуславя от характера на самия жанр. В партитурата има и контрастиращи части, които извисяват с просветление и благост – като квартета Benedictus (Благословен) или дори такива с ликуваща тържественост – като Sanctus и Osanna.
Те обаче само подчертават общата дълбоко трагична концепция на произведението.

Моцарт, както е известно, не успял да завърши своя Реквием. Направил го неговият ученик и приятел Зюсмайер, който изпълнил тази деликатна мисия с проникновение и талант.

Цени за оперни, балетни спектакли и концерти

Предлагаме различни цени на билетите според мястото в залата, конкретния спектакъл, както и за за ученици, пенсионери, групови посещения, образователни и детски спектакли...
Научете повече +

отстъпки

отстъпки

Важат за ученици, пенсионери, фамилни и групови посещения (от над 10 човека). Обадете ни се на тел. 052 650 666 и 052 66 50 22 за договаряне на отстъпки.

абонаменти

абонаменти

С VIP Card ползвате от 20 % до 50 % отстъпка от цената на билета за спектакли на Държавна опера – Варна и Драматичен театър "Ст. Бъчваров" - Варна.

купете билети on-line

купете билети on-line

Ползвайте MULTINET CARD през сайта www.bgbileti.com. Купете билети от сайта www.grabo.bg и ползвайте специални отстъпки!

TOP