Искате ли да получавате новини от нас - за премиери, промоции и др.?

„КАЛАС И ОНАСИС“ – ЛЮБОВТА ОСТАВА

Сопраното МАРИЯ ПАВЛОВА, солистка на Държавна опера Варна, и тенорът МОМЧИЛ КАРАИВАНОВ, солист на Държавна опера Пловдив, пред ВИОЛЕТА ТОНЧЕВА за превъплъщенията си в образите на Мария Калас и Аристотел Онасис в операта-мюзикъл „Калас и Онасис“ от Христос Папагеоргиу, поставена от Държавна опера Варна за 100-годишнината от рождението на Мария Калас. След бравурната световна премиера през лятото, на 4 декември 2023 година - два дни след рождения ден на оперната дива, на варненска сцена отново ще оживее нейната любов с корабния магнат Аристотел Онасис.

- Преди дебюта, как се чувствате в новото творческо амплоа?

- Мария Павлова: Изпитвам огромно уважение и респект към Мария Калас и съм много благодарна за възможността да пресъздам нейния образ. Проучих в детайли живота ѝ, научих и много нови неща за нея от двете последни книги, които прочетох. Сюжетът на романа „Мария Калас“ от Мишел Марли, посветен на любовната ѝ връзка с Онасис, почти се припокрива със сюжета на операта-мюзикъл. Много интересна е и книгата на българката Надя Станчева, която е била пресаташе и близка приятелка на Мария Калас по време на снимките за филма „Медея“ на Пазолини, в който певицата изпълнява главната роля.

 

- Кои най-важни черти от портрета, който си изгради за Мария Калас, вграждаш в героинята?

- Мария Павлова: Това е жената Мария Калас и нейната безмерна любов към един мъж, който не ѝ отговаря със същата всеотдайност, не е дори привлекателен, според мен, но тя жертва блестящата си кариера за него. Струва ми се, че не бих постъпила като нея, макар че не бива да се заричаш, защото животът изненадва с различни ситуации и понякога правиш точно това, което преди си смятал за невъзможно да направиш. Мария няма щастливо детство, от ранна възраст се занимава с пеене, непрекъснато работи над гласа си и съсредоточава всичките си усилия в изграждането на световна кариера. Но когато среща Онасис, разбира, че извън сцената също има щастие и тя иска напълно да му се отдаде.

- Как Момчил Караиванов вижда Онасис - прототипа на своя герой, безскрупулния милиардер, който получава всичко, което поиска.

- Точно по този повод попитах директорката Даниела Димова, как един недобре платен български оперен певец може да се превъплъти в ролята на милиардер? Та той няма никаква база за сравнение (смее се). Апропо, в момента „Кристина“, прочутата яхта на Онасис, заедно с персонала си от 27 души, се дава под наем срещу 60 000 евро на вечер. Какво чудесно парти бихме могли да си направим на нейния борд след спектакъла на „Калас и Онасис“! За съжаление, това мое предложение, не знам защо, не се прие (смее се).

Сега сериозно. Много е трудно да се превъплътиш в герой с такъв невъобразим мащаб като Онасис - най-богатия човек на своето време, чийто еквивалент днес биха били Илон Мъск или Бил Гейтс. Срещал съм богати хора и донякъде се опитвам да открадна техния модел на поведение – те не повишават глас, винаги са спокойни, за тях няма нерешими проблеми. Онасис се е самоизградил като личност, той тръгва от нищото, лъска обувки в Латинска Америка, занимава се с контрабанда, прави какво ли не, за да постигне целта си. Ще се опитам да направя моя Онасис уверен, спокоен, мъдър – един човек, който знае какво иска и как да го постигне.

Богатият Онасис привлича Мария Калас, което е съвсем естествено, защото едва ли една оперна дива ще се интересува от обикновен или беден мъж. Тя, както каза и Мария, също се е самоизградила, но в друга област - покорила е върховете на оперното изкуство, светът я обожава, най-влиятелните мъже се надпреварват за нейното внимание, но тя се влюбва в Онасис. А той, според мен, никога не е изпитвал любов. Той е колекционер. Страстен колекционер, който непрекъснато доказва надмощието си над другите, като завладява всичко, което харесва. Случва се и с Мария Калас, Джаки Кенеди, Мерлин Монро. Няма известна жена, която Онасис да не е прибавил към колекцията си. Обичал е може би само сина си. И да - бил е влюбен в яхтата си, в парите и могъществото си. Като бизнесмен Онасис е пречупвал всичко през бизнес интереса.

- За разлика от артистката, която пречупва всичко през любовта...

- Момчил Караиванов: Опитах се да намеря у Онасис любов към Мария, но не я намерих. Разминаването между тях е предопределено.

- Мария Павлова: Аз пък мисля, че я има тази любов, нали след аферата с Джаки той все пак се връща при Мария...

- Момчил Караиванов: Това е по-скоро привързаност, не е любов, това е колекционерство.

- Смущават ли ви очакванията на публиката, свързани с пресъздаването на реални личности като Калас и Онасис?

- Мария Павлова: Трудно е да пресъздадеш реална личност, която колкото и да изучаваш, никога не знаеш точно какво е било в душата ѝ. В стремежа да се доближа до нея, аз търся опорни точки в собствените си преживявания, в онази „емоционална памет“, както я нарича Станиславски.

- Момчил Караиванов: Смятам, че на Мария определено ѝ е по-трудно да се превъплъти в Мария Калас, представям си, ако трябваше аз да се превъплъщавам в моя кумир Марио дел Монако… Но в случая за мен е много по-лесно, Онасис не е бил певец, така че както и да го изпея, все ще е добре. Шегата настрана, партиите на Калас и Онасис, написани много добре от композитора Христос Папaгеоргиу, дават достатъчно поле за изява на двата гласа в различни жанрове.

- Преходът между жанровете в тази cross over творба критиците определиха като много удачен, още повече, че музиката е оригинална и не включва оперни цитати.

- Мария Павлова: Да, в нашата опера-мюзикъл не звучат нито „Casta Diva”, нито някоя друга емблематична сопранова партия на Мария Калас, защото никоя певица не може да ги изпее като нея. В същото време се чувства реверанс към класическата музика и в това отношение е много интересно да работим с композитора, който присъства на репетициите.

- Момчил Караиванов: Христос Папагеоргиу е невероятен, той буквално ни запали с енергията си. Пея, а той ме спира: „Чакай, чакай, чувам, че тук твоят глас може да изпее ето това, я пробвай, така ще бъде по-добре!“ И в момента преправя партитурата специално за мен! Това е уникално, едва ли ще ми се случи втори път в живота.

- Тръпката да изпееш за пръв път нова творба…

- Мария Павлова: В творческата биография на един оперен певец това рядко се случва и е много вълнуващо. Същевременно е задължаващо, защото хибридните жанрове, към които принадлежи и операта-мюзикъл „Калас и Онасис“, са много популярни днес.

- Момчил Караиванов: Подобни симбиози могат да прелеят енергията от един жанр в друг и да открият света на операта пред почитателите на мюзикъла.

- С други думи, всички да се чувстват поканени на представлението на 4 декември.

- Да, защото любовната история на Калас и Онасис се отнася до всички нас. От Платон и Аристотел до днес човечеството се развива само технологично, но не и емоционално. Любовта остава, тя е вечна тема в изкуството. Хората обичат да се отъждествяват с велики личности и да търсят в техните звездни истории сходство със собствения си живот.

- Звездите в нас и ние в тях.

- Да, да.

 

„КАЛАС И ОНАСИС“

100 години от рождението на оперната дива

Опера-мюзикъл от Христос Папагеоргиу

Режисьор Петко Бонев

Диригент-постановчик Страцимир Павлов

Сценография и костюми Ася Стоименова

Хореография Анна Пампулова

3D Мapping Лора Руневска, elektrick. Me

Светлинен дизайн Денислав Григоров

Представлението се изпълнява на английски език с български субтитри в превод на Лилия Бонева

 

Действащи лица и изпълнители:

МАРИЯ КАЛАС – Мария Павлова

АРИСТОТЕЛ ОНАСИС – Момчил Караиванов

МАРИЯ КАЛАС (дете) – Ива Генова

МЕНЕГИНИ – Драгомир Шопов

ТИНА ЛИВАНУ - Зои Бошнакова

СТАВРОС – Николай Колев

КОСТАС – Лев Караван

ДЖАКИ – Волена Апостолова

АЛЕКСАНДЪР – Михаил Вълчев

ФИОНА – Веселина Андреева

ЕЛЗА – Милена Захариева

МАЙКАТА НА МАРИЯ – Вяра Железова

БАЩАТА НА МАРИЯ – Тихомир Трифонов

ДИМИТРИЙ/ АУКЦИОНЕР – Георги Георгиев

ПОЛКОВНИК – Лъчезар Александров

ИТАЛИАНСКИ ВОЙНИК/ СМЪРТТА – Петър Генов

МЕДЕЦИНСКА СЕСТРА – Калина Жекова

ДОКТОР – Илко Захариев

БОДИГАРД – Мартин Киров

КАПИТАН – Лъчезар Александров

ИКОНОМКА – Надежда Радкова

СЕКРЕТАРКИ – Ирен Лазарова, Валерия Василенко, Зои Бошнакова

ЧИНОВНИЦИ – Георги Георгиев, Лев Караван, Михаил Вълчев

АЛЕКСАНДЪР (дете) – (кукла)

Солисти на Държавна опера Варна

Хор на Държавна опера Варна с диригент Надежда Маккюн

Оркестър на Държавна опера Варна с концертмайстор Марина Славчева

 

Асистент-режисьори: Димитър Левичаров, Калина Жекова

Помощник-режисьор Тихомир Трифонов

Корепетитори: Руслан Павлов, Руслана Шевельова

4 декември 2023, 19.00, Държавна опера Варна

TOP