Искате ли да получавате новини от нас - за премиери, промоции и др.?

ЛЮБОВ, СТРАСТ, ОМРАЗА И ЧЕСТ В „ЕРНАНИ“

Режисьорът ДЕЯН ПРОШЕВ пред ВИОЛЕТА ТОНЧЕВА за първата си среща с операта „Ернани“ на сцената на Държавна опера Варна в нейния юбилеен 75-ти сезон; за маестро Борислав Иванов, за постановъчния екип, сценографията и костюмите на художника Денис Иванов; за сложността на масовите сцени, изискванията към солистите и партията на Ернани, сякаш написана за Иван Момиров; за възможността варненската постановка да бъде видяна и на сцената на Националната опера и балет на РС Македония

6 август 2022, 21.00, Премиера на Опера в Летния театър

 

Каква е поредната среща на Деян Прошев с екипа на Държавна опера Варна, този път за постановката на „Ернани“.

 

За мен е голямо щастие, че точно в 75-ия юбилеен сезон на Държавна опера Варна съм тук и поставям „Ернани“, както разбрах, това е четвърта постановка в историята на оперния театър. Спектакълът е посветен на маестро Борислав Иванов, когото много ценях и който за съжаление не е вече сред нас. На 2 август щеше да има рожден ден, да е светла паметта му.

 

В какво се състои сложността за режисьора на „Ернани“?

 

Сложността идва от многото масови сцени, които трябва да бъдат поставени красиво и да отразяват взаимоотношенията между героите. В „Ернани“ има любов, страст, омраза и чест. „Ернани“ е опера на честта с трагичен завършек за главния герой. Това е една от ранните опери на Верди, в която могат да се намерят сходни мотиви с „Набуко“ и „Травиата“. Често пъти композиторът доразвива своите мелодии в няколко произведения.

 

 

Какво се изисква от солистите на „Ернани“?

 

Деян Прошев: От солистите се изискват в еднаква степен сериозна вокална техника и ярко артистично превъплъщение. Присъствието на „Ернани“ в афиша на един оперен театър говори само по себе си за неговото високо ниво. Всички познаваме качествата на големия тенор Иван Момиров, който прави международна кариера, често се изявява и на сцената на Националната опера и балет на РС Македония. Той е много емоционален артист и ролята на Ернани много му подхожда, сякаш е написана за него. Аз съм правил много постановки с Иван Момиров в Скопие, а и тук във Варна всичките ми постановки също са с негово участие. Искам също да спомена постановъчния екип на „Ернани“ и специално художника Денис Иванов, който направи сценографията и проектира костюмите за солистите. Сценографията му е минималистична, но е много ефектна, публиката, сигурен съм, също ще я оцени. Чудесно работя с балетмайстора на Държавна опера Варна Светлана Тоншева, която е хореограф на постановката.

 

В Скопие играете ли „Ернани“?

 

Не, никога не сме поставяли „Ернани“ в Скопие. Затова изказвам моята голяма благодарност на директора на Театрално-музикален продуцентски център Варна Даниела Димова за поканата да поставя „Ернани“ във Варна. Вече обсъдих с нея възможността да покажем тази постановка и на сцената на Националната опера и балет на РС Македония. Вярвам, че ще се случи в най-скоро време.

 

„ЕРНАНИ»
Опера в 4 действия от Джузепе Верди
Либрето Франческо Мария Пиаве по едноименната драма на Виктор Юго
Диригент Григор Паликаров
Режисьор Деян Прошев
Сценография Денис Иванов
Художници Денис Иванов, Лора Маринова, Мария Трендафилова Хореография Светлана Тоншева
Диригент на хора Цветан Крумов
Плакат Славяна Иванова
В ролите:
ЕРНАНИ - Иван Момиров
ЕЛВИРА - Сузана Бранкини
ГОМЕС ДА СИЛВА - Деян Вачков
ДОН КАРЛОС - Пламен Димитров
ДОН РИКАРДО – Пламен Райков
ЯГО – Петър Петров
ДЖОВАНА – Благовеста Статева
Солисти, оркестър, хор и балет на Държавна опера Варна
Концертмайстор Красимир Щерев. Помощник режисьори: Димитър Левичаров, Радинела Василева. Корепетитори: Жанета Бенун, Веселина Маринова, Соси Чифчиян, Руслан Павлов. Суфльор Димитър Фурнаджиев.

ДЕЯН ПРОШЕВ, баритон и оперен режисьор, е роден през 1979 г. в Скопие. Учи и защитава магистратура - специалност оперно пеене в НМА „Панчо Владигеров“, София в класа на проф. Нико Исаков. През 2012 г. завършва и музикално-сценична режисура при проф. Павел Герджиков.
Кариерата му на певец започва през 2002 г. в Софийската национална опера и балет с детската фантастична опера „Светулка“ от Виктор Чучков. В Националната опера и балет на РС Македония изпълнява баритоновите партии в „Турандот“ (Пучини), „Тайният брак“ (Чимароза), „Посещението на старата дама“ (Фр. Дюренмат), а в Софийския музикален театър пее в рок-операта „Приказка за светлината“.

От 2005 г. е ангажиран като асистент-режисьор в Националната опера и балет на РС Македония, където заема различни ръководни постове, вкл. генерален директор. В момента е артистичен директор на Националната опера и балет на РС Македония,.
Като режисьор, Деян Прошев стои зад множество продукции – „Трубадур“ и „Аида“ в Скопие, „Травиата“ във Флоренция и „Турандот“ в Диано Марина, Италия. Следват „Тоска“ в Народния театър в Белград; „Андре Шение“ в Осака, Япония; „Адриана Лекуврьор“, „Силата на съдбата“ и „Симон Боканегра“ във Варна; „Бохеми“ в Скопие и в Аман, Йордания и др. През 2022 г. поставя „Ернани“ в Държавна опера Варна.
Член е на международни журита в певчески конкурси, а от 2016 г. е ангажиран като доцент по оперно пеене и сценични движения на ФМУ при Университет „Гоце Делчев“ в Щип, РС Македония.

 

TOP