Искате ли да получавате новини от нас - за премиери, промоции и др.?

РОМЕО И ЖУЛИЕТА ОТ УЕСТ САЙД

 

 

 

 

 

 

Режисьорът КРИС КАТЕНА пред ВИОЛЕТА ТОНЧЕВА за особеностите на мюзикъла „Уестсайдска история“ и работата си над варненската постановка

 

 

 

 

 

 

24, 25 октомври 2019, 19.00, Основна сцена. „Уестсайдска история“ - Премиера на Държавна опера Варна, 73-ти творчески сезон (2019-2020). Мюзикъл от Ленард Бърнстейн. Концепция Джером Робинс. Либрето Артър Лорънс.Текст на песните Стивън Зондхайм. Режисьор Антониу Замфир. Асистент режисьор Крис Катена. Диригент постановчик Александър Фрай (Alexander Frey) (24.10), Кръстин Настев (25.10). Сценография и костюми Нела Стоянова. Хореография Надя Димокова.

 

Интересът към „Уестсайдска история“, вдъхновена от шедьовъра на Шекспир „Ромео и Жулиета“, не престава, откакто мюзикълът на Ленард Бърнстейн се поставя за пръв път на Бродуей (1959). Едноименният филм на Джером Робинс с Натали Ууд печели 10 награди „Оскар“ и 3 награди „Златен глобус“ (1961). Филмът, получил статут на културно наследство, се съхранява в Националния филмов регистър към Библиотеката на Конгреса на САЩ (1997). Съвсем наскоро и Стивън Спилбърг завърши своята „Уестсайдска история“, първия си филм по мюзикъл, с латино актьори в главните роли, премиерата се очаква през 2020.

 

След толкова много прочити, какво искате Вие да кажете с варненската постановка на „Уестсайдска история“?

 

Искам публиката да разбере, че това не е просто мюзикъл, каквито са повечето творби в този жанр. И това е така, защото говорим за любовна история по „Ромео и Жулиета“, но в модерен вариант. Не ни занимават враждуващите фамилии Монтеки и Капулети, а съперничеството между двете нюйоркски банди „Акулите“ – бели американци и „Ракетите“ – пуерторикански имигранти. Пламналата любов между Мария и Тони, представители на двете етно групировки, усилва напрежението и обрича връзката на влюбените. Ние навлизаме много дълбоко в този сюжет и правим дисекция на съвременното общество. Показваме гледните точки на различните култури и етноси, които съжителстват в големия град и разкриваме лицата на дискриминацията в днешни дни. Ето защо „Уестсайдска история“ не бива да се възприема като обикновено развлечение, а като послание. Посланието да бъдем толерантни, да отхвърляме всякаква дискриминация, да не злоупотребяваме със своите права и да зачитаме правата на другите, различните от нас.

 

Как мотивирате артистите да следват режисьорската концепция?

 

Насърчавам участниците да бъдат активни партьори и винаги очаквам от тях нови идеи. За мен е важно да разбера какъв човек стои срещу мен и как се отнася към образа, който трябва да изгради. Творческата задача на режисьора е именно тази – да персонализира героя чрез артиста и да го насочи към вярното пресъздаване на образа. Артистът ще се справи съобразно способностите си и много често се случва той да поднесе много по-вълнуващи решения от тези на режисьора. Затова аз се доверявам на артистите, а тук във Варна се натъкнах на невероятни таланти, някои от тях са просто блестящи. Щастлив съм да работя с тях. Чувствам се като човек, който вижда своята рожба, вижда резултата от своя труд.

 

Държите артистите в „Уестсайдска история“ да съответстват по възраст на своите персонажи. Това е предимство, но може да бъде и недостатък...

 

Уестсайдска история“ е забележително произведение и като музика и като танци. За да участваш в този мюзикъл, трябва да можеш и двете – да бъдеш добър певец и добър танцьор. Разбира се, в музикалния театър е задължително да си професионалист, независимо от възрастта. Разликата се състои в това, че когато притежаваш дългогодишен професионален опит, си като изписана книга с много страници, а когато си млад, все още не си събрал достатъчно опит и си като бяла книга, в която режисьорът може лесно да пише. Във всеки случай, това е сложна работа, чийто успех зависи от индивидуалните занимания с конкретния артист.

Има един знаменит запис на “Уестсайдска история” от 1985 г., с участието на Хосе Карерас, Кири Те Канава и други големи оперни певци, дирижиран от самия Бърнстейн, след който мнозина мислеха, че „Уестсайдска история“ е опера. Но не е опера, а мюзикъл, с много действие, много диалози и сериозна хореографска партитура.

 

Като креативен автор на съвременна хореография, Надя Димокова, трябва да се чувства в „Уестсайдска история“ в своя територия.

 

О, да. Когато се запознах с нея, я попитах дали е готова да следва моите идеи, дори да са странни, а тя отговори: Само ми кажете какво целите и аз ще се опитам да измисля нещо много специално и съвсем различно от обичайното. Надя върши невероятна работа и аз й се доверявам напълно.

Тук непременно искам да кажа няколко думи и за сценографката Нела Стоянова. Тя е изключителен художник, на който безкрайно се възхищавам. Щастлив съм да работя с екип от толкова даровити артисти върху „Уестсайдска история“. Знам, че крайният резултат ще бъде фантастичен. Още повече, че диригент постановчик е Alexander Frey, диригент, пианист и композитор от световна класа, обиколил всички престижни сцени, известен, освен всичко останало, и с перфектните записи на пиано циклите и мюзикъла „Уестсайдска история“ от Бърнстейн.

 

КРИС КАТЕНА

Кристиан Франческони, с артистичното име Крис Катена, е многожанров артист, танцьор и режисьор, артистичен директор и вицепрезидент на IUMA Management Worldwide, международна импресарска агенция, която работи с оперни певци, диригенти, режисьори и концертни изпълнители, организира турнета, продуцира оперни и звукозаписни постановки, фестивали и др. Работил е също като артистичен консултант на "Midamerica Productions", "Егейския фестивал" в Гърция, Камерния оркестър на Ню Йорк и на Oеsterreichische Symphoniker в Линц, Австрия. Собственик на агенцията е италианският тенор със световна кариера Ренато Франческони, отличен с Орден за заслуги към Италианската република.

 

24, 25 октомври, 19.00, Основна сцена
УЕСТСАЙДСКА ИСТОРИЯ - ПРЕМИЕРА
Мюзикъл от Ленард Бърнстейн. Концепция Джером Робинс. Либрето Артър Лорънс. Текст на песните Стивън Зондхайм. Режисьор Антониу Замфир. Асистент режисьор Крис Катена. Диригент постановчик Александър Фрай (Alexander Frey) (24.10), Кръстин Настев (25.10). Сценография и костюми Нела Стоянова. Хореография Надя Димокова

В ролите: ТОНИ - Борислав Веженов/ Джани Лечезе; МАРИЯ - Мария Павлова/ Лилия Илиева; АНИТА - Юлия Йорданова/ Милена Захариева; РИФ - Велин Михайлов/ Виктор Ибришимов; БЕРНАРДО - Лев Караван; ЕКШЪН – Николай Димитров; БЕЙБИ ДЖОН – Даниел Христов; БИГ ДИЙЛ – Боян Йорданов; ЕЙ-РАБ – Иван Георгиев; СНОУ БОЙ – Лукас ди Калми; ДИЙЗЕЛ - Илко Захариев; ФРАНЦИСКА – Александрина Петрова; РОСАЛИА – Калина Жекова; КОНСУЕЛО – Мария Палматие; МОМИЧЕ - Марилла Гьонги/ Лиляна Кондова; ДОК – Христо Ганевски; КРУПКЕ – Мартин Киров; ДЕТЕКТИВ ШРАНК - Людмил Петров; ГЛАД ХАНД – Александър Фрай/ Димитър Левичаров; ЧИНО - Артуро Перес; ИНДИО - Павел Кирчев; ПЕПЕ - Николай Дойчев


Концертмайстори Анна Фурнаджиева, Красимир Щерев. Помощник-режисьори Елиана Атанасова, Димитър Левичаров, Вероника Минкова. Корепетитори Соси Чифчиян, Руслан Павлов. Спектакълът се изпълнява на английски език със субтитри на български език.

 

БИЛЕТИ:

Online в Еventim.bg чрез услугата Print@Home:
http://www.eventim.bg/bg/bileti/tmpc-varna-21/promo.html

Каса ТМПЦ, пл. „Независимост“ 1, пон-пет 9.00-20.00, почивка 13.30-14.30; съб 10.00-19.00, почивка 13.30-14.30; нед 11.00-16.00, без прекъсване; тел. 052 665 022; Заявки: тел. 052 665 051, 052 665 020, www.tmpcvarna.com

Каса ФКЦ - всеки ден 10.00-21.00, почивка 14.00-14.30, 16.30-17.30, тел. 052 685 214

TOP