Искате ли да получавате новини от нас - за премиери, промоции и др.?

ПРОГРАМА НА ДЪРЖАВНА ОПЕРА - ВАРНА

НОВИНИ И ИНТЕРВЮТА > ДЪРЖАВНА ОПЕРА - ВАРНА:

АКТУАЛНО ЗА НАС

ВИЖТЕ ВСИЧКИ НОВИНИ -
 • ТВОРЧЕСКИЯТ ПРОЦЕС КАТО ЕДНО ДИХАНИЕ
  12 Август 2022 by MIro, in Актуални новини
  ТВОРЧЕСКИЯТ ПРОЦЕС КАТО ЕДНО ДИХАНИЕ
  ХОРЕОГРАФКАТА АННА ПАМПУЛОВА пред ВИОЛЕТА ТОНЧЕВА за подхода си към първата българска постановка...
  Read More +
 • „КРАСАВИЦАТА И ЗВЯРА“ - МАРИЯ АНАСТАСОВА И МИХАИЛ СЪРВАНСКИ
  12 Август 2022 by MIro, in Актуални новини
  „КРАСАВИЦАТА И ЗВЯРА“ - МАРИЯ АНАСТАСОВА И МИХАИЛ СЪРВАНСКИ
  12, 13 август 2022, 21.00, Опера в Летния театър – Варна 2022. Българска премиера на мюзикъла...
  Read More +
 • МУЗИКАТА СЪЗДАВА ЦЕЛИЯ ВЪЛШЕБЕН СВЯТ НА „КРАСАВИЦАТА И ЗВЯРА“
  11 Август 2022 by MIro, in Актуални новини
  МУЗИКАТА СЪЗДАВА ЦЕЛИЯ ВЪЛШЕБЕН СВЯТ НА „КРАСАВИЦАТА И ЗВЯРА“
  12, 13 август 2022, 21.00, Опера в Летния театър. Българска премиера на мюзикъла „Красавицата и...
  Read More +

Ив Деска аплодира "Граф Монте Кристо" на Варненската опера

 

Източник: http://www.duma.bg/print/134579

В зала 1 на НДК заблестя една нова, съвременна сценична творба на холивудския композитор, която разплаква публиката и привлича млади хора с чистотата и светлината на посланието

Вестник „Дума”, 27. Октомври 2016 , брой: 244   1017   0

В зала 1 на НДК заблестя една нова, съвременна сценична творба на холивудския композитор, която разплаква публиката и привлича млади хора с чистотата и светлината на посланието

Юлияна Караатанасова

Красиво, дълбоко разтърсващо преживяване бе столичната премиера на мюзикъла "Граф Монте Кристо" по музика, либрето и текстове на песните на холивудския композитор Ив Деска. След световната премиера, състояла се на 28 юни в Летния театър във Варна, на 17 октомври зала 1 на НДК гостоприемно приюти вдъхновените солисти, оркестър, хор и балет на Варненската опера, които сътвориха режисьорските идеи на Петко Бонев. Мюзикълът прозвуча под диригентството на Страцимир Павлов.

Музиката на "Граф Монте Кристо" на Ив Деска е в рамките на обичайното звучене за традиционния мюзикъл, като красивите мелодии "в общ тон", особено в любовните дуети, се вписват в стандартите на Холувуд и популярната музика. Интонации, познати от "Евита" и "Фантомът на операта" на Ендрю Лойд Уебър, както и такива, напомнящи на откъси от "Кандид" на Бърнстейн, дават на публиката онова, което тя очаква от жанра, гарантират нейното удовлетворение и касов успех на творбата. Красивите, широко разгърнати мелодични линии в партиите на персонажите, представящи влюбени двойки (Едмон Дантес и Мерседес) - Христо Ганевски и Илина Михайлова, (Валантин и Максимилиан Морел) - Християна Христова и Велин Михайлов, на фона на вълнуваща визия, реализирана със средствата на 3D мапинга на Полина Герасимова (като красивото звездно небе - фон на любовния дует на Едмон Дантес и Мерседес в началото и на последния им във финала на спектакъла), извеждат основната нишка в драматургията - несправедливо изгубените живот, любов и щастие.

Около нея се разгръща сюжетът, рисуващ сложните взаимоотношения на многобройните герои от романа на Александър Дюма, поставени в разнообразни ситуации, борба на его, победи, падения, унижения, ревност, алчност, властолюбие, възмездие, водещи до финала, разкриващ пред публиката цената на отмъщението.

Наситената с конфликти и недоразумения драматургична сюжетна линия поставя сложни задачи както пред либретиста и автор на текстовете Ив Деска, така и пред режисьора Петко Бонев. Изчистеният декор - стълба по средата на сцената, в съчетание с 3D мапинга, който създава динамика на действието чрез бърза смяна на картини, обем и движения на кадрите, е предпоставка за режисьора да даде максимална свобода на певците на сцената, в изпълнение на техните актьорски задачи, без да нарушава комфорта им по време на вокалните изпълнения. Тази така ценна свобода е една от основните причини, заедно с творческото вдъхновение и труд, всеки солист да се стреми да надскочи себе си и да израсне максимално в своята роля.

Илина Михайлова - певица с опит и харизма на сцената, представи образа на Мерседес като изпълнена с дълбоки чувства и доброта жена, която в сърцето си докрай остава вярна на любовта си. С изравнен диапазон, кристален тембър, прекрасно чувство за мяра и изразителност и в соловите, и в ансамбловите изяви, сопраното сътвори един от любимите образи за публиката с чар и професионализъм.

Младият Христо Ганевски като Едмон Дантес (Граф Монте Кристо) демонстрира богатството на своя природен дар - изключително красив теноров тембър с богат нисък регистър и естествено поставен глас. В случай на интелигентен подход и много труд, младият певец  има данни за развитие и навлизане в сериозния теноров репертоар, което би го превърнало в ценен солист на Варненската опера. В ролята на Едмон Дантес леко дистанцираното му актьорско поведение е подходящо, но в други роли тази скованост би попречила на цялостното изграждане на пълнокръвен образ. Прекрасно впечатление направи Пламен Димитров (Данглар) с вокално издържаната партия и убедителен артистизъм. Насечени интонации във вокалните партии на образите, въплътили "злото", избира композиторът, като тези на Данглар, Кадрус и Фернан. Тяхното внушение бе подсилено от балетисти в черно, които със средствата на танца изобразяват душевните терзания, потопени в море от ниски страсти на болните от завист, гняв и ревност герои. Кадрус на Борислав Донев бе адекватно представен.

А Фернан на Арсений Арсов бе един от най-убедителните персонажи в спектакъла - особено във финалната му ария, изпълнена със себеомраза и отчаяние. Добрата вокална техника, вникването в образа и актьорско поведение, допринесоха за удовлетворението на публиката от присъствието на Арсов на сцената. Свилен Николов като Вилфор бе другият певец с впечатляваща харизма в спектакъла. Той концентрира сюжетното действие със своето ярко изпълнение в сцената със съпругата си (Елоиз) и последващата трагична развръзка с нейното самоубийство и убийството на невръстния им син. Вяра Железова като Елоиз бе изключителна както във вокално отношение, така и като актриса. Дуетът й със Свилен Николов отбеляза една от кулминациите в спектакъла, предизвикала аплодисментите на публиката и огромно задоволство у самия автор Ив Деска. Пламен Георгиев като Дантес баща представи своя образ със силно артистично внушение и вокална чистота. Гео Чобанов като Абат Фариа концентрира благородството в образа с цялостното си изпълнение - и вокално, и артистично. Чудесно постижение като дует бе изявата на Християна Христова - Валантин, и Велин Михайлов - Максимилиан Морел, които предадоха сполучливо вълнуващата музика, изпълнена с трепетите на любовта.

Добре подготвени вокално, те бяха като двойка "аватар" на главните герои Едмон Дантес и Мерседес. Филипа Руженова като Принцеса Хаиде най-малко се вписа в общата музикална картина на спектакъла. Повечето от певците, макар най-вече с опит в операта, се приспособиха към подходящото в случая вокално зукоизвличане. Изявеното вибрато в гласа на Филипа Руженова би трябвало да се тушира максимално от певицата, за да отговаря звукът на естетиката на жанра мюзикъл.

Хореографията на Светлин Ивелинов и Антоанета Алексиева се вплита по естествен начин в спектакъла и създава многоизмерност на образите, както и чиста наслада от красотата на изящния танц, наред със "стоп-кадрите", които се превърнаха в интересен емоционален акцент. Особено красива бе балетната двойка, танцуваща на стълбата по време на любовния дует на Едмон Дантес и Мерседес в началото на спектакъла. Хоровите сцени не бяха от най-убедителните. Вероятно на голяма сцена като тази на първа зала на НДК би било добре да се помисли за по-голям брой хористи. Външната "опаковка" на спектакъла бе допълнена от костюмите в меки пастелни тонове с подходящи контрастни детайли, създадени от художничката Ася Стоименова.

Една от най-големите заслуги за аплодисментите и успеха на мюзикъла "Граф Монте Кристо" на Ив Деска, представен в столицата от Варненската опера, бе на Страцимир Павлов - диригент и пианист, който създаде музикалния гръбнак на спектакъла. Стабилният оркестров апарат бе като часовник в неговите ръце, в резултат на задълбочено овладяване на музикалната партитура. Динамиката на сценичното действие, размахът и убедителността на диригента създадоха необходимия баланс между отделните елементи на сценичното действие и музикалната им реализация. Така в зала 1 на НДК заблестя една нова, съвременна сценична творба, която разплаква публиката и привлича млади хора с чистотата и светлината на посланието. Това е ясен знак, че нещо важно се случва на фона на "бездуховното ни всекидневие" - изкуство като ориентир за хората, които имат респект към ценностите. Смелостта да бъде реализирана световна премиера на мюзикъл е достойна за уважение. Варненската опера доказва, че върви към професионално ниво, надхвърлящо националните критерии, и създава културен продукт, който, вярваме, ще бъде адекватно оценен и в чужбина.
 

Прочетете още:

Ив Деска аплодира "Граф Монте Кристо" на Варненската опера

Aвангардният мюзикъл „Граф Монте Кристо” – успех за България и Варненската опера

ИВ ДЕСКА: НЕ СЕ ОГРАНИЧАВАЙТЕ В СОБСТВЕНИТЕ СИ ВЪЗМОЖНОСТИ

Даниела Димова и Петко Бонев анонсират столичния гастрол на "Граф Монте Кристо" в ТВ Евроком

Ив Деска, авторът на мюзикъла "Граф Монте Кристо" идва за спектакъла в НДК на 17 октомври

Динамична музика, предполагаща пластични и танцови решения в „Граф Монте Кристо”

„Граф Монте Кристо” с 3Д Мapping, оперни и драматични артисти ще остави публиката без дъх

„ГРАФ МОНТЕ КРИСТО” - МИКС ОТ СТАРИННИ ФОРМИ СЪС СЪВРЕМЕННО ЗВУЧЕНЕ

"ГРАФ МОНТЕ КРИСТО" АКОСТИРА ВЪВ ВАРНА С ВЕТРОХОДА „КАЛИАКРА” В ПЪРВИЯ ДЕН НА „"BLACK SEA TALL SHIPS REGATTA"

"Граф Монте Кристо" открива "Сцена на вековете" 2016

Мюзикълът „Граф Монте Кристо” със световна премиера във Варна

Полина Герасимова – виджей на „Граф Монте Кристо”

Световната премиера на 3D-мюзикъла „Граф Монте Кристо” събра над 1200 почитатели операта на Царевец

 

 

 

TOP