Искате ли да получавате новини от нас - за премиери, промоции и др.?

МАКСИМ ЗЕКИНИ ЗАВЪРШВА ВЕЛИКДЕНСКИЯ МУЗИКАЛЕН ФЕСТИВАЛ С КОНЦЕРТ ЗА ЛЯВА РЪКА ОТ РАВЕЛ

23 май 2024, 19.00, Държавна опера Варна

На 23 май, в навечерието на Празника на светите равноапостоли Кирил и Методий, българската азбука, просвета и култура и славянската книжовност, Държавна опера Варна закрива Великденския музикален фестивал 2024 със Симфоничен концерт, под диригентството на маестра Вилиана Вълчева. Световноизвестният френски пианист Максим Зекини, който гостува със съдействието на Френското посолство и Алианс Франсез Варна, ще изпълни бравурния и изключително труден Концерт за лява ръка от Морис Равел. Това е втората среща на варненската публика с виртуозния пианист, който през миналата година предизвика възхищение с концерта си в Радио Варна.

Роден в Париж, Максим Зекини завършва с отличие Conservatoire National Supérieur de Musique в Лион, Conservatoire National Supérieur de Musique в Париж и е първият френски пианист с диплом от престижната Incontri col Maestro Academy в Имола, Италия. Лауреат е на много конкурси и фондации, като Cziffra Foundation, Marcel Bleustein-Blanchet, Meyer Foundation, Zane Foundation of Venice и др. Удостоен е с лейбъла "Mission Ministérielle du Centenaire". 

Участията му във фестивали и концерти в над 60 страни, сред които Италия, Германия, Обединеното кралство, Китай, Южна Корея, Япония, Южна Африка, Австралия, го утвърждават като един от най-големите съвременни френски пианисти със световно признание. 

 

Дискографията на Максим Зекини е забележителна с първата в света Антология на творби за лява ръка, отличена с най-големите музикални награди. Пианист и композитор, той изявява многостранния си талант и в съвместни концерти с мюзикълната певица Хулия Мигенес, както и в т. нар. „концертни уроци" с актьорите Анук Еме и Francis Huster.

В заключителния великденски концерт на 23 май във Варна, освен Концерт за лява ръка от Морил Равел, в изпълнение на Максим Зекини, ще прозвучат още две творби - "Морето" от Клод Дебюси и „Фантазия в памет на Шуберт“ от Добринка Табакова. Това ще бъде първото изпълнение във Варна на творба от Добринка Табакова, която е удостоена с британската „Грами“, Наградата на Британския съюз на композиторите 2023.

 

TOP