Искате ли да получавате новини от нас - за премиери, промоции и др.?

МАРИЯ ПАВЛОВА С НАГРАДА ОТ ОПЕРНИЯ КОНКУРС В ТОРИНО

На 22 и 23 април 2022 г. в Торино, Италия, се проведе IV издание на Европейския оперен конкурс "Turin in the world". В журито участваха известни творци като Sebastian Schwarz – артистичен директор на Teatro Regio в Торино - председател на журито; Francisco Araiza – тенор; Sonia Franzese – директор на хора и оркестъра на Accademia della Voce del Piemonte; Marcello Rota – диригент. В работата на журито онлайн от България се включиха Даниела Димова – директор на Театрално-музикален продуцентски център Варна и Давиде ла Болита – артистичен консултант на Държавна опера Варна.

 

За пръв път в конкурса имаше представител от България, който макар че се представи онлайн, премина успешно двата тура, стана финалист на конкурса и получи Специалната награда на журито. Това е солистката на Държавна опера Варна Мария Павлова, която изпълни Ария на Сузана от „Сватбата на Фигаро“ от Моцарт, Ария на Жулиета от „Монтеки и Капулети“ на Белини и Ария на Жулиета от „Ромео и Жулиета“ на Гуно, в акомпанимент на пианиста Руслан Павлов.

„Нашето жури единодушно даде най-високите оценки и присъди първа награда на великолепния баритон William Allione от Италия. На второ място се класира сопраното от Корея Seohee Kang, на трето – Юлия Погребняк от Украйна. William Allione бе отличен и с нашия приз, Наградата на Държавна опера Варна  – специално участие в оперната гала на 25 август, с която под палката на постоянния гост диригент на Държавна опера Варна Григор Паликаров, ще прозвучат последните акорди на XIII издание на Опера в Летния театър – Варна 2022 г. В заключителната гала на оперното лято съм поканила  още двама солисти – сопраното Кристин Арсенова, лауреат на редица международни конкурси, която ни очарова със своето вокално и артистично превъплъщение в образа на Виолета от „Травиата“ в предишното издание на Опера в Летния театър и мецосопраното Гергана Русекова, която неотдавна, в навечерието на Великден, се представи блестящо с изпълнението си в „Реквием“ от Дж. Верди, под диригентството на маестро Емил Табаков“, споделя Даниела Димова.

TOP