Искате ли да получавате новини от нас - за премиери, промоции и др.?

ВЕЧЕР НА СЪВРЕМЕННАТА ХОРЕОГРАФИЯ СЪС СВЕТОВНА ПРЕМИЕРА

VI Международен балетен форум - Варна 2021. С финансовата подкрепа на Фонд Култура при Община Варна

1 ноември, 19.00, Основна сцена

Съвременни хореографии на Анна Пампулова, Полина Михайлова и Адриан Марсело Саенц Молина. Музика Нелко Коларов,Идън Ахбез и Макс Рихтер.Танцува Балетната трупа на Държавна опера Варна.

 

Вечерта на съвременната хореография ще започне с танцовия спектакъл по музикалния албум „Омагьосани картини“ на Нелко Коларов, режисура и хореография Анна Пампулова, костюми и сценична среда Невена Георгиева. Ще се насладим още веднъж на великолепния спектакъл, който Анна Пампулова създадеза 60-годишнината на известния варненски композитор и диригент Нелко Коларов. В „Омагьосани картини“ ще танцуват първите балетни солисти на оперния театър Илияна Славова и Павел Кирчев.

Специално за Галина Велчева, другата прекрасна балерина на Държавна опера Варна, хореографката Полина Михайлова постави “Existence” (Съществуване, англ.), музика Идън Ахбез, вокал Aurora.

Вечерта на съвременната хореография ще завърши със световната премиера на “Immersion” (Потапяне, англ.), постановка на известния танцьор, хореограф, режисьор и продуцент Адриан Марсело Саенц Молина от Мексико.

„Щастлив съм, че ще представя във Варна световната премиера на моята съвременна хореография „Потапяне“. Тя развива темата за околната среда и доколко тя ни позволява да бъдем себе си, да се преродим, да започнем нов живот. Можем ли да преодолеем страховете и рутината, за да израстем, да се издигнем над всекидневието, да станем нови хора... Днес, когато действителността ни поднася грозота и смърт, а медиите, парите и проблемите манипулират всекидневието ни... Всъщност те отнемат, те консумират живота ни и с „Потапяне“ аз искам да покажа точно това.

Водата, като алюзия за света около нас, е акцент в спектакъла, като за целта на сцената ще бъдат инсталирани 3 големи вани. „Потапяне“ е мащабна продукция, в която участват 23-ма прекрасни танцьори от балетната трупа на Държавна опера Варна. Те изграждат един обобщен образ на движението и промяната, срещат по пътя си врагове, които ги заклеймяват и приятели, които ги благославят. Подкрепата на приятелите им дава сила да продължат напред.“

Защо Адриан Молина харесва съвременната хореография?

„Съвременната хореография ни прави свободни, тя ни дава свобода да изразяваме себе си. Аз съм класически танцьор, танцувам повече класическа, но много обичам съвременната хореография. Тя е перфектният комплимент към танца, тя го прави по-актуален, по-емоционален, по-човешки. Съвременната хореография отразява нашата реалност и това е нейното голямо достойнство. Тя говори нови езици, помага ни да влезем в разговор един с друг, улеснява комуникацията между танцьорите и зрителите, позволява им да общуват по един различен и витален начин.”    

 

АДРИАН МАРСЕЛО САЕНЦ МОЛИНА е мексикански танцьор и хореограф, завършил Кубинското национално балетно училище „Фернандо Алонсо“. Танцувал е в цяла Европа, САЩ и Латинска Америка. Бил е режисьор и продуцент на спектакли в Мексико и Куба. Марсело е бронзов и сребърен медалист от Международния хореографски конкурс в Хавана, а хореографията му „Una Condición” е хореографска селекция за Международния фестивал на изкуствата на Института за висши изкуства в Хавана 2018. Той танцува и хореографира за градския балет на Барселона в Испания, а в момента е танцьор на Държавна опера Стара Загора.

ВЕЧЕР НА СЪВРЕМЕННАТА ХОРЕОГРАФИЯ

VI Международен балетен форум - Варна 2021. С финансовата подкрепа на Фонд Култура при Община Варна

1 ноември, 19.00, Основна сцена

„Омагьосани картини“ по музикалния албум на Нелко Коларов, режисура и хореография Анна Пампулова, костюми и сценична среда Невена Георгиева, солисти Илияна Славова и Павел Кирчев;

“Existence”(Съществуване, англ.), хореография Полина Михайлова, музика Идън Ахбез, вокал Aurora, солистка Галина Велчева;

СВЕТОВНА ПРЕМИЕРА. “Immersion” (Потапяне, англ.); ”Dream 3” (Сън 3, англ.) - „В разгара на моя живот“ и “Dream 13” (Сън 13, англ.) - „Minus even” (Минус четно, англ.), музика Макс Рихтер, хореография Адриан Марсело Саенц Молина /Adrian Marcelo Saenz Molina, изпълнява балетната трупа на Държавна опера Варна.

TOP