Искате ли да получавате новини от нас - за премиери, промоции и др.?

НОВИНИ И ИНТЕРВЮТА > ДЪРЖАВНА ОПЕРА - ВАРНА:

АКТУАЛНО ЗА НАС

ВИЖТЕ ВСИЧКИ НОВИНИ -
 • ВИЕНСКАТА ЩАТСОПЕРА ИЗЛЪЧВА НА ЖИВО
  20 Януари 2022 by MIro, in Актуални новини
  ВИЕНСКАТА ЩАТСОПЕРА ИЗЛЪЧВА НА ЖИВО "ДАМА ПИКА" НА ВЕРА НЕМИРОВА
  "Piqué Dame". Director Vera Nemirova. Live aus der Wiener Staatsoper im Streaming 27 януари 2022...
  Read More +
 • „ВЕСЕЛАТА ВДОВИЦА“ – ЕДНО ЩАСТЛИВО НАЧАЛО НА ЮБИЛЕЙНАТА ЗА ВАРНЕНСКАТА ОПЕРА 2022 ГОДИНА
  20 Януари 2022 by MIro, in Актуални новини
  „ВЕСЕЛАТА ВДОВИЦА“ – ЕДНО ЩАСТЛИВО НАЧАЛО НА ЮБИЛЕЙНАТА ЗА ВАРНЕНСКАТА ОПЕРА 2022 ГОДИНА
  2022 – Варненската опера на 75 „Веселата вдовица“ от Лехар – Премиера 21 януари 2022, 19.00,...
  Read More +
 • РАДВАМ СЕ, ЧЕ ЗАПОЧВАМЕ НОВАТА ГОДИНА С ОПЕРЕТА
  19 Януари 2022 by MIro, in Актуални новини
  РАДВАМ СЕ, ЧЕ ЗАПОЧВАМЕ НОВАТА ГОДИНА С ОПЕРЕТА
  ВЕЛИН МИХАЙЛОВ - ДЕБЮТ КАТО ВИКОНТ КАСКАДА "Веселата вдовица" - 21 януари 2022, 19.00, Държавна...
  Read More +

ПРЕМИЕРА НА „РАЙМОНДА“ С НАЙ-ДОБРИТЕ БАЛЕТНИ АРТИСТИ ОТ СКОПИЕ, СОФИЯ И ВАРНА

„Раймонда“ - 7 август, 21.00. Премиера на Опера в Летния театър и ММФ „Варненско лято“ 2021

РЕЖИСЬОРЪТ ДЕЯН ПРОШЕВ и ХОРЕОГРАФКАТА ОЛГА ПАНГО от Националната опера и балет на РС Македония ПРЕД ВИОЛЕТА ТОНЧЕВА за премиерната постановка на балета „Раймонда“, в партньорство с Държавна опера Варна, с примабалерините Мария Кичевска и Ивана Коцевска от Скопие и премиерсолистите Никола Хаджитанев от София и Павел Кирчев от Варна; за Балетната гала в началото на  ММФ „Охридско лято“ 2021

 

Каква е гледната точка на режисьора и хореографа към „Раймонда“?

 „Раймонда“ е класически балет, така че всичко, което правим, е в рамките на класиката. Хореографията също следва класическата традиция.

Олга Панго: Следваме класическите канонони в хореографията, зададени от големите майстори. Не искаме да отстъпваме от тези установени във времето традиции. „Раймонда“ е много красив балет с прекрасната музика на Александър Глазунов. Сюжетът разказва за сблъсъка между две култури – мюсюлманската, чийто представител е Абдерахман и християнската, чийто представител се явява рицарят Жан дьо Бриен. Става дума за традиционен любовен триъгълник, в който въпреки съблазнителните дарове от Абдерахман, Раймонда избира накрая Жан дьо Бриен. 

Сблъсъкът между две различни цивилизации предоставя интересно поле за изява на хореографа.

Олга Панго. Да, „Раймонда“ е истинско вдъхновение. Особено красива е хореографията на източните танци, когато Абдерахман и неговата свита носят злато и скъпи дарове на Раймонда.

Деян Прошев: Да вметна само, че и днес жените нямат нищо против да бъдат впечатлявани по същия начин, ако не със злато, то поне с банкови сметки (усмихва се).

Нали всичко подлежи на осъвременяване 

Деян Прошев. Имам предвид, разбира се, че в битката между Абдерахман и Жан дьо Бриен за сърцето на любимата, рицарят побеждава. 

Олга Панго: Балетът завършва с кулминация - сватбата на двамата влюбени, известна в балетната литература като Grand Pas D`action. Това са най-красивите танци на Раймонда и Жан дьо Бриен в целия балет.

Деян Прошев: Те танцуват през цялото време, за да стигнат до най-трудната хореография в края на балета. Това се отнася както за солистите, така и за целия ансамбъл.

Най-добрите балетни артисти на Скопие, София и Варна са солисти в премиерата на Раймонда и това засилва още повече интереса към премиерата. 

Олга Панго. В ролята на Раймонда ще бъде нашата примабалерина Мария Кичевска, която вие във Варна вече добре познавате. Раймонда е една от нейните коронни роли. Бялата дама, феята на доброто и закрилница на двореца Де Дорис, ще танцува другата наша примабалерина Ивана Коцевска.

Деян Прошев: Мъжките партии на Жан дьо Бриен и Абдерахман ще представят съответно Никола Хаджитанев, премиерсолист на Софийската опера и балет и Павел Кирчев, премиерсолист на балетната трупа на Варненската опера. Наистина прекрасен солистичен състав.

С какви чувства се връща Деян Прошев във Варна, след постановките на „Адриана Лекуврьор“ и „Турандот“?

Деян Прошев: Приятно ми е да се върна отново във Варна. За мен е голямо удоволствие да работя с екипа на Варненската опера, сега е същото и с балетната трупа.

Олга Панго: Балетните артисти на Варненската опера са много добри професионалисти, една хубава международна трупа. Хубави деца - за мен те са деца, млади хора, които искат да танцуват и да научават нови неща. Реагират гъвкаво и бързо, изпълняват, каквото искам. Много съм впечатлена от партньорството с балетната репетиторка Светлана Тоншева, която е изключителен професионалист. Когато дойдох, тя предварително беше изработила основните елементи на обемната и трудна хореография на „Раймонда“.

Деян Прошев: Да не забравяме също, че на премиерата оркестъра на Варненската опера ще дирижира нашата маестра Бисера Чадловска, позната на варненската публика от „Турандот“ преди 2 години. 

Несъмнено балетен спектакъл с оркестър на живо винаги се приема по-добре от публиката. Да завършим този разговор, предлагам, с вашия Балетен гала концерт за старта на ММФ „Охридско лято“, за който се появиха възторжени отзиви. 

Деян Прошев: За пръв път се случва нашата Национална опера и балет да открие изцяло с наши солисти този фестивал. Досега за старта на „Охридско лято“ обикновено са гостували звезди от ранга на Джеси Норман, Дмитрий Хворостовски, преди години Хосе Карерас. Нашият оркестър е свирил с Еньо Мориконе, Елина Гаранча и много други световни имена. Тази година започнахме с голяма Балетна гала, посветена на Чайковски, с откъси от „Лешникотрошачката“, „Лебедово езеро“, „Спящата красавица“, Полонеза от „Евгений Онегин“ и част от „Анна Каренина“.

Ковид пандемията ни накара сякаш да преоценим нашите собствени артисти. 

Олга Панго: Щастливи сме, че само Националният балет от Скопие откри тазгодишния фестивал „Охридско лято“. За нас беше голяма чест и огромно удоволствие да представим най-великия балетен композитор Чайковски , така и озаглавихме концерта - „Великият Чайковски“. Публиката ни прие много хубаво, пожънахме много аплодисменти и това ни изпълни с удовлетворение и радост. 

Деян Прошев: Имаше около 2000 зрители, при положение, че достъпът беше ограничен до 50%.

Да се надяваме, че и премиерата на „Раймонда“ в Летния театър на Варна ще има същия успех.

Деян Прошев: Вярвам, че ще бъде така.

 

„РАЙМОНДА“

Балет от Александър Глазунов

7 август, 21.00. Премиера на Опера в Летния театър и ММФ „Варненско лято“ 2021

Хореографска редакция - Олга Панго, РС Македония

Диригент - Бисера Чадловска, РС Македония

Режисьор - Деян Прошев, РС Македония

Репетитор - Светлана Тоншева

Плакат - Славяна Иванова

 

В ролите:

Раймонда - Мария Кичевска, примабалерина на Национална опера и балет на РС Македония

Жан дьо Бриен - Никола Хаджитанев, премиерсолист на Софийска опера и балет

Абдерахман - Павел Кирчев, премиерсолист на Държавна опера Варна

Бялата дама - Ивана Коцевска, примабалерина на Национална опера и балет на РС Македония

Балет и оркестър на Държавна опера Варна

Съвместен проект на Театрално-продуцентски център – Варна и ММФ "Варненско лято".

 

TOP