Искате ли да получавате новини от нас - за премиери, промоции и др.?

НОВИНИ И ИНТЕРВЮТА > ДЪРЖАВНА ОПЕРА - ВАРНА:

АКТУАЛНО ЗА НАС

ВИЖТЕ ВСИЧКИ НОВИНИ -
 • ИЗКУСТВОТО НЕ НИ ДЕЛИ
  26 Октомври 2021 by MIro, in Актуални новини
  ИЗКУСТВОТО НЕ НИ ДЕЛИ
  Кампания на Театрално-музикален продуцентски център Варна – Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ и...
  Read More +
 • ТЕНОРЪТ АРСЕНИЙ АРСОВ – 40 ГОДИНИ И 45 ЦЕНТРАЛНИ РОЛИ НА ВАРНЕНСКАТА ОПЕРНА СЦЕНА
  26 Октомври 2021 by MIro, in Актуални новини
  ТЕНОРЪТ АРСЕНИЙ АРСОВ – 40 ГОДИНИ И 45 ЦЕНТРАЛНИ РОЛИ НА ВАРНЕНСКАТА ОПЕРНА СЦЕНА
  Известният тенор и знаков солист на Варненската опера Арсений Арсов отбелязва през 2021 година...
  Read More +
 • Съобщение във връзка с въвежданетона временни противоепидемични мерки на територията на страната
  21 Октомври 2021 by MIro, in Актуални новини
  Съобщение във връзка с въвежданетона временни противоепидемични мерки на територията на страната
  Уважаеми съграждани, В изпълнение на Заповед X РД-01-856/ 19.10.2021 на Министерството на...
  Read More +

ВИКТОР ИБРИШИМОВ – Клод и НОРА КАРАИВАНОВА – Дион в премиерния мюзикъл „КОСА“ пред ВИОЛЕТА ТОНЧЕВА

1 юли 2021, 21.00, Летен театър
Премиера на XII Опера в Летния театър и ММФ „Варненско лято“ 2021

КАТО КЛОД ВЪВ ВАРНА СЕ ЧУВСТВАМ ЕДНОВРЕМЕННО НА РАБОТА И НА МОРЕ
Как се чувстваш като Клод, онзи може би най-запомнящ се образ от прочутия филм на Милош Форман?

Клод показва проблемите на средностатистическия американец и въобще на средностатистическия човек, който е изправен срещу машината на държавата и политиката, срещу войната и интереси, които нямат нищо общо с него. Още с излизането си мюзикълът предизвиква бурна реакция от страна на правителството, така че той е провокативен. Както всеки мюзикъл, така и „Коса“ трябва да забавлява. Но накрая в него има и една горчивина, която е важна и която се надяваме да успеем да предадем на зрителите.
Иначе като Клод във Варна се чувствам едновременно на работа и на море, слънцето грее днес и - както каза Нора преди малко, екипът е чудесен, репетираме сериозно и очакваме хубава премиера.

 

НИЕ КАТО МЛАДИ ХОРА НОСИМ БУНТА НА "КОСА"
Откъде тръгна твоята история с „Коса“?

„Коса“ е моя сбъдната мечта, защото аз ужасно обичам този мюзикъл и доста дълго време чаках някой да го постави някъде. Още в началото, когато разбрах, че Борис Панкин прави „Коса“ във Варна, веднага му се обадих и поисках да бъда част от екипа.

Избра ли си героинята или режисьорът те разпредели в ролята?

Избрах си я, а г-н Панкин ми помогна да я обогатя. Вълнува ме не само музиката, но и смисълът, заложен в мюзикъла – бунтарския дух на младите, който е актуален и днес. Рок музиката също е близко до мен, така че съм щастлива с „Коса“ във Варна. Сработихме се добре в екипа от самото начало, между нас има някаква магия, като едно семейство сме. Вярвам, че публиката също ще го усети.

„Коса“ изразява бунта на младите американци срещу войната във Виетнам, като отправя послание за мир и любов. Бунтът или любовта – кое от двете надделява в съвременния прочит?

Намираме се в доста интересни времена, бих ги определила дори като леко студена, фармацевтична война, така че с „Коса“ сме доста актуални. Разбира се, всички трябва да бъдат внимателни към своето здраве и здравето на близките си. Но ние като млади хора носим бунта на „Коса“ в себе си.

ВИКТОР ИБРИШИМОВ е роден в София, в семейството на актрисата Христина Ибришимова и аниматора Христо Ибришимов. Завършва бакалавърска степен „Класическо пеене“ в Националната музикална академия „Панчо Владигеров“ в София и магистратура по Музикален театър в Кралската музикална академия в Лондон. Гласът му звучи във филма „Аладин” на Гай Ричи, където озвучава вокалните изпълнения на Аладин. В Лондон участва в Off West End спектакли. Връща се за кратко в България, където го очакват изкусителни предложения за участия в мюзикъли, на които той не може да устои и не съжалява за това. Виктор Ибришимов изпълнява главни роли в мюзикълите „Че“, „Евита“, „Кабаре”, „Парижката Света Богородица” на Пловдивската опера, „Компания“ на НТ „Иван Вазов“ и „Коса“ на Държавна опера Варна.

НОРА КАРАИВАНОВА е родена в Горна Оряховица. Завършва средното си образование в паралелка с профил „Телекомуникации, електроника и електротехника”, занимава се с музика при вокалния педагог Аделина Колева и завършва "Поп и джаз пеене" в Националната музикална академия. Участва в „Хит минус едно“, пее с Графа, с който печелят трето място в конкурса „Бургас и морето“, класира се на второ място в Music Idol 2008, става артист на Вирджиния Рекърдс. Сама пише текстовете на песните си, сред които “It’s Not Right” е селектирана за Евровизия 2009. Последният й сингъл е „Като океан“, с неин текст и музика на Бисер Иванов, китариста на Лили Иванова. Нора се гордее с това, че „най-великата певица на България“, като тя нарича Лили Иванова, пее неин текст в песента „Сам“. Но най-голямата гордост на Нора е прекрасният й малък син с победното име Виктор.

„КОСА“
Мюзикъл от ГАЛТ МАКДЕРМОТ
Либрето и стихове ДЖЕРЪМ РАГНИ И ДЖЕЙМС РАДО

Превод и режисура БОРИС ПАНКИН
Диригент СТРАЦИМИР ПАВЛОВ
Хореография АНАСТАСИЯ НЕДЕЛЧЕВА
Асистент хореограф ГЕРГАНА КАРАИВАНОВА
Сценография ИВАН ТОКАДЖИЕВ
Костюми ПЕТЪР МИТЕВ
Мултимедия КОНСТАНТИН ГАРНИЗОВ, ИРИНА РАДОВАНОВА, КАЛОЯН БОЖИЛОВ
Художник осветление ЛАЛЬО ХРИСТОВ

Действащи лица и изпълнители:

Джордж Бъргър - МАРИАН БАЧЕВ
Клод Хупър Буковски - ВИКТОР ИБРИШИМОВ
Шийла Франклин - ДЕСИСЛАВА НИКОЛОВА, МАРИНА ГЕОРГИЕВА
Джийни Райн - ИРЕН ЛАЗАРОВА, КАЛИНА КОСТОВА
Ууф Башъм - ЙОАН ПОПОВ, АЛЕКСАНДЪР ГЕОРГИЕВ
Лафайет Джонсън Хъд - БОЯН СТОЯНОВ, ЯВОР КОСТОВ
Дион - НОРА КАРАИВАНОВА, ВОЛЕНА АПОСТОЛОВА
Криси - МОНИКА ИВАНОВА
Маргарет Мийд - АНАСТАСИЯ НЕДЕЛЧЕВА, РОЗАЛИЯ ЖЕЛЯЗКОВА
Люси - МАРИЛА ГЬОНГИ
Клеър - ВЕРОНИКА ТОДОРОВА
Лейла - ДИМИТРИНА ГЕРМАНОВА
Сузи - ЕВГЕНИЯ ВАСИЛЕВА
Поли - ЗОИ БОШНАКОВА
Уил - ТОДОР ЛАЗАРОВ
Макс - НИКОЛАЙ ДИМИТРОВ

Помощник-режисьори Елиана Кръстева, Вероника Минкова, Димитър Левичаров. Корепетитор Руслан Павлов. Суфльор Димитър Фурнаджиев
Оркестър и балет на Държавна опера Варна.

 

 

Цени за оперни, балетни спектакли и концерти

Предлагаме различни цени на билетите според мястото в залата, конкретния спектакъл, както и за за ученици, пенсионери, групови посещения, образователни и детски спектакли...
Научете повече +

отстъпки

отстъпки

Важат за ученици, пенсионери, фамилни и групови посещения (от над 10 човека). Обадете ни се на тел. 052 650 666 и 052 66 50 22 за договаряне на отстъпки.

абонаменти

абонаменти

С VIP Card ползвате от 20 % до 50 % отстъпка от цената на билета за спектакли на Държавна опера – Варна и Драматичен театър "Ст. Бъчваров" - Варна.

купете билети on-line

купете билети on-line

Ползвайте MULTINET CARD през сайта www.bgbileti.com. Купете билети от сайта www.grabo.bg и ползвайте специални отстъпки!

TOP