Искате ли да получавате новини от нас - за премиери, промоции и др.?

НОВИНИ И ИНТЕРВЮТА > ДЪРЖАВНА ОПЕРА - ВАРНА:

АКТУАЛНО ЗА НАС

ВИЖТЕ ВСИЧКИ НОВИНИ -
 • ПРЕМИЕРА НА „РАЙМОНДА“ С НАЙ-ДОБРИТЕ БАЛЕТНИ АРТИСТИ ОТ СКОПИЕ, СОФИЯ И ВАРНА
  23 Юли 2021 by MIro, in Актуални новини
  ПРЕМИЕРА НА „РАЙМОНДА“ С НАЙ-ДОБРИТЕ БАЛЕТНИ АРТИСТИ ОТ СКОПИЕ, СОФИЯ И ВАРНА
  „Раймонда“ - 7 август, 21.00. Премиера на Опера в Летния театър и ММФ „Варненско лято“ 2021...
  Read More +
 • „РАЙМОНДА“ – 7 август, 21.00. Балетна премиера на Опера в Летния театър и ММФ „Варненско лято“ 2021
  22 Юли 2021 by MIro, in Актуални новини
  „РАЙМОНДА“ – 7 август, 21.00. Балетна премиера на Опера в Летния театър и ММФ „Варненско лято“ 2021
  Постановката на „Раймонда“, най-известният балет от Александър Глазунов, е копродукция на...
  Read More +
 • СВЕТОВНОИЗВЕСТНОТО СОПРАНО СУЗАНА БРАНКИНИ ВЪВ ВЕРДИ ХЕТТРИК НА ДЪРЖАВНА ОПЕРА ВАРНА
  20 Юли 2021 by MIro, in Актуални новини
  СВЕТОВНОИЗВЕСТНОТО СОПРАНО СУЗАНА БРАНКИНИ ВЪВ ВЕРДИ ХЕТТРИК НА ДЪРЖАВНА ОПЕРА ВАРНА
  120 години от кончината на великия композитор „Трубадур“ - 24 юли, 21.00, Опера в Летния театър,...
  Read More +

МЕЖДУ ПОЕЗИЯТА И МУЗИКАТА

23 януари, 17.00, Основна сцена

Идеята за среща на велики представители на руската музикална и словесна култура в един бутиков концерт-спектакъл е на солиста на Държавна опера Варна, баритона Иво Йорданов. Негови съмишленици и съавтори в оригиналния проект „Между поезията и музиката“ са актрисата Биляна Стоева от Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ и столичният актьор Калоян Лулчев, който участва успешно в няколко мюзикъла на Държавна опера Варна, както и пианистката Соси Чифчиян. Общото между тези артисти, посветили се на различни жанрове от сценичните изкуства, е пиететът им към големите постижения на руската култура, които са част и от световната духовна съкровищница.

В поетично-музикален порядък четиримата ще търсят пресечните точки между Избрани песни от Сергей Рахманинов и песенния цикъл “Песни и танци на Смъртта” от Модест Мусоргски с поезия и проза от руските класици Пушкин, Чехов, Тютчев, Толстой и др. Ще бъде едно красиво извисяване от ежедневието на делника към духовните стойности, които задават смисъла на живота. Като това стихотворение на Фьодор Тютчев:

 

                 SILENTIUM

Мълчи, таи, укривай ти

и своите чувства, и мечти —

в душевната ти глъбина

те нека пръскат светлина,

като звезди, щом се здрачи:

ти им се радвай — и мълчи!

 

Как своя дух да изразиш?

Как с друг човек да споделиш?

Най-съкровеният копнеж

лъжа е, щом го изречеш.

А в тебе извор чист звучи:

ти пий от него — и мълчи!

 

Сам в себе си живей честит,

цял свят в душата ти е скрит —

един вълшебен, тайнствен сън;

смущава го шумът навън,

гасят го дневните лъчи:

чуй песента му — и мълчи!…

 

 

Silentium (мълчание, лат.), написано от Тютчев през 1830 г., е любимо стихотворение на Лев Толстой, което той често е рецитирал и го е включил в своята антология с най-ярките прозрения на мислители и писатели от цял свят „Круг чтения“ (1908).

 

МОДЕСТ МУСОРГСКИ е гениален руски композитор, най-значимият представител на руската музикална класика. Неговото оригинално, самобитно и с огромна въздействена сила творчество представлява върхово постижение в музикалната култура от втората половина на миналия век. Произведенията на Мусоргски имат не само огромен принос в руското изкуство, но сочат нови пътища в развитието на цялата европейска музика. Той е един от най-големите новатори в музикалното творчество на своето време. Композиторът търси нови форми и изразни средства, за да разкрие героичното руско минало. Музикалният му език е наситен дълбоко с интонациите на народното звуково творчество, а мелодиката, свързана неразривно с руската народна песен, е преосмислена и доближена до интонацията на художествената реч. „Като работех над човешкия говор — пише Мусоргски, — аз се добрах до мелодията, която се създава именно в речта.“

 

Kомпозиторът, пианист и диригент СЕРГЕЙ РАХМАНИНОВ е един от най-великите представители на руската музикална култура от края на ХІХ и началото на ХХ век. ”Най-руският композитор”, както често го определят, съчетава в творчеството си принципите на Петербургската („Могучая кучка”) и на Московската (П. И. Чайковски) композиторска школа, вплитайки в тях най-добрите традиции на западноевропейската музика. Създател на нов, уникален руски национален стил, Рахманинов оказва решително влияние не само върху руското, но и върху световното музикално творчество през целия ХХ век.

Виолета Тончева

 

БИЛЕТНИ КАСИ:

ТМПЦ ВАРНА, Държавна опера,  пл. „Независимост” 1:

Пон-пет 10:30-13:30 и 14:30-17:30. В дни със спектакли: пон-пет 11:00–13:30 и 14:30 -19:00. Съб-нед 11:00- 16:00. В дни със спектакли съб-нед 14:00-19:00.

Тел. 052 665 022; Заявки: тел. 052 665 020

Фестивален и конгресен център: всеки ден 10:00-21:00, почивка 14:00-14:00 и 16:30-17). Тел. 052 685 214

Можете да закупите своите билети и през онлайн мрежите на

EVENTIM: https://www.eventim.bg/bg/ и

 

ФКЦ: https://fccvarna.bg/

Цени за оперни, балетни спектакли и концерти

Предлагаме различни цени на билетите според мястото в залата, конкретния спектакъл, както и за за ученици, пенсионери, групови посещения, образователни и детски спектакли...
Научете повече +

отстъпки

отстъпки

Важат за ученици, пенсионери, фамилни и групови посещения (от над 10 човека). Обадете ни се на тел. 052 650 666 и 052 66 50 22 за договаряне на отстъпки.

абонаменти

абонаменти

С VIP Card ползвате от 20 % до 50 % отстъпка от цената на билета за спектакли на Държавна опера – Варна и Драматичен театър "Ст. Бъчваров" - Варна.

купете билети on-line

купете билети on-line

Ползвайте MULTINET CARD през сайта www.bgbileti.com. Купете билети от сайта www.grabo.bg и ползвайте специални отстъпки!

TOP