Искате ли да получавате новини от нас - за премиери, промоции и др.?

НОВИНИ И ИНТЕРВЮТА > ДЪРЖАВНА ОПЕРА - ВАРНА:

АКТУАЛНО ЗА НАС

ВИЖТЕ ВСИЧКИ НОВИНИ -
 • ПРЕМИЕРА НА „РАЙМОНДА“ С НАЙ-ДОБРИТЕ БАЛЕТНИ АРТИСТИ ОТ СКОПИЕ, СОФИЯ И ВАРНА
  23 Юли 2021 by MIro, in Актуални новини
  ПРЕМИЕРА НА „РАЙМОНДА“ С НАЙ-ДОБРИТЕ БАЛЕТНИ АРТИСТИ ОТ СКОПИЕ, СОФИЯ И ВАРНА
  „Раймонда“ - 7 август, 21.00. Премиера на Опера в Летния театър и ММФ „Варненско лято“ 2021...
  Read More +
 • „РАЙМОНДА“ – 7 август, 21.00. Балетна премиера на Опера в Летния театър и ММФ „Варненско лято“ 2021
  22 Юли 2021 by MIro, in Актуални новини
  „РАЙМОНДА“ – 7 август, 21.00. Балетна премиера на Опера в Летния театър и ММФ „Варненско лято“ 2021
  Постановката на „Раймонда“, най-известният балет от Александър Глазунов, е копродукция на...
  Read More +
 • СВЕТОВНОИЗВЕСТНОТО СОПРАНО СУЗАНА БРАНКИНИ ВЪВ ВЕРДИ ХЕТТРИК НА ДЪРЖАВНА ОПЕРА ВАРНА
  20 Юли 2021 by MIro, in Актуални новини
  СВЕТОВНОИЗВЕСТНОТО СОПРАНО СУЗАНА БРАНКИНИ ВЪВ ВЕРДИ ХЕТТРИК НА ДЪРЖАВНА ОПЕРА ВАРНА
  120 години от кончината на великия композитор „Трубадур“ - 24 юли, 21.00, Опера в Летния театър,...
  Read More +

ПРОДЪЛЖАВА XXI КОЛЕДЕН МУЗИКАЛЕН ФЕСТИВАЛ – ВАРНА 2020

19 ноември – 29 декември 2020

Посрещаме световна премиера на “Jazz Cats Simphony”, премиерни  заглавия от тази година на опери и мюзикъли, камерни и коледни концерти

XXI КОЛЕДЕН МУЗИКАЛЕН ФЕСТИВАЛ – ВАРНА 2020 започна на 19 ноември със събитие, посветено на250-годишнината от рождението на Бетовен, в което виртуозният пианист Людмил Ангелов ни поднесе проникновената си интерпретация на Концерт за пиано и окестър № 5 от великия композитор. След мюзикъла „Любовта никога не умира“, фестивалната програма продължава на 30 ноември, 19.00, Основна сцена, не с какво да е, а със световна премиера. Това е „Jazz Cats Symphony”, юбилеен авторски проект на Христо Йоцов, перкусионист, композитор, професор, една от големите фигури на съвременната джаз сцена. Освен неговите барабани, в „Jazz Cats Symphony” ще чуем Арнау Гароффе – тенор, саксофон, Любо Цанев – пиано, Димитър Карамфилов – контрабас и Оркестъра на Държавна опера Варна, под диригентството на Маестро Ганчо Ганчев. Проектът се реализира с подкрепата на Министeрството на културата. Да припомним тук, че Христо Йоцов направи във Варна и световната премиера на своя мюзикъл „Сън в лятна нощ“ (2018).

 

"Котешкият" проект е много специален за Христо Йоцов, който отдавна съжителства с котки и твърди, че познава и разбира тези невероятни създания. Освен това "Cats" е нарицателно за джазовите музиканти по света; нещо повече - това е и вид ценз за ниво и професионализъм. И така, Христо Йоцов създава "Jazz Cats" през 2016 г., първоначално като клубен проект, вдъхновен от би-боп традицията. Майсторството на четиримата музиканти и високата степен на енергия довеждат до обогатяване и разнообразяване на репертоара, което превръща проекта в концертен и фестивален. През 2017 г. е издаден първият албум "Jazz Cats", с който групата концертира в страната на фестивални и клубни сцени. През март 2018 г. "котките" изнасят с голям успех концерт в Барселона, родния град на Арнау. Следва вторият албум "Jazz Cats 2" с по-фюжън характер. Междувременно проектът се разраства до “Jazz Cats Symphony” през 2020 и световната премиера във Варна, с която големият музикант отбелязва своята 60-годишнина.

 

Нов момент във фестивалната програма е бутиковият концерт „Между поезията и музиката“ (5 декември, 17.00, Основна сцена) с  участието на  актьорите Биляна Стоева и Калоян Лулчев, баритона Иво Йорданов и пианистката Соси Чифчиян. Идеята на Иво Йорданов е да направи в този интересен проект паралел между словото и музиката в творчеството на велики руски творци. Наред с поезия и проза от Пушкин, Чехов, Толстой, Тютчев и други руски класици ще прозвучат “Избрани песни“ от Сергей Рахманинов и произведения от цикъла „Песни и танци на смъртта” от Модест Мусоргски.

Повод за подобна съпоставка дава музикалният език на Мусоргски, най-значимият представител на руската музикална класика. Мелодиката в оригиналното му творчество се доближава до интонацията на художествената реч. „Като работех над човешкия говор — пише Мусоргски, — аз се добрах до мелодията, която се създава именно в речта.“

И Мусоргски и Рахманинов се вдъхновяват от руското народно песенно творчество. Създател на уникален руски национален стил, неслучайно го наричат ”най-руският композитор”, Рахманинов оказва влияние не само върху руското, но и върху световното музикално творчество през ХХ век.

По-нататък Мюзикъл Гала ще радва почитателите на жанра с откъси от мюзикъли на Андрю Лойд Уебър (8 декември, 19.00, Основна сцена). В този своеобразен апотеоз на мюзикъла ще се изявят солистите: Мария Павлова, Жана Костова, Лиляна Кондова, Калина Жекова, Вяра Железова, Белла Петрова, Момчил Караиванов, Борислав Веженов, Свилен Николов, Нейчо Петров, Людмил Петров, Пламен Георгиев, Николай Димитров. В празничния гала концерт, под режисурата на Сребрина Соколова и диригентството на Страцимир Павлов, свой дял ще имат хорът, балетът и оркестърът на Държавна опера Варна.

 

XXI Коледен музикален фестивал поднася още 3 мюзикълa - премиерните от тази година „Чаплин - Мюзикълът“ от Крис Къртис (11 декември, 19.00, ФКЦ) на Борис Панкин, наричан още „режисьора на хитови мюзикъли“; „Парижката Света Богородица“ от Рикардо Кочанте (21 декември, 19.00, ФКЦ) на Петко Бонев, режисьорът, който също е създал прекрасни мюзикълни постановки на варненска сцена и „Чикаго“ от Джон Кандър, отново на Борис Панкин (29 декември, 19.00, ФКЦ). За качествата на „Чаплин“, „Парижката Света Богородица“ и „Чикаго“ достатъчно добре говори и името на Маестро Страцимир Павлов, завърнал се от САЩ в България, за да израсне като най-добрия диригент на мюзикъли в България.

„Чаплин“ е нов бродуейски мюзикъл, адаптация по биографията на един от най-великите артисти на всички времена. Варненската опера получи правата за поставянето на мюзикъла с благословията на наследниците на фамилия Чаплин. Зрителите няма да видят поредица от дати и години, а художествени разкази за действителни личности, някои от тях, макар и на преклонна възраст, все още сред нас. “Представяме историята на Чаплин с изключително богато мултимедийно решение, което проследява пътя му от комедиен актьор до велик филмов творец. Работим със сценографа Константин Гарнизов и Ирина Радованова при мултимедията, също с Калоян Божилов, младия български оператор, два пъти носител на „Златна роза“ от Варна, автор на визията на най-добрия български филм с международно признание „Ага“. Всъщност това е спектакъл за силата на човешкия дух – не по време на война, не по време на епидемия, а в това, което всеки ден човек преживява”, споделя Борис Панкин.

Задължително е да споменем тук изключително силния състав от певци и танцьори, сред които блестят Мариан Бачев в ролята на Чаплин, Мария Павлова като Ууна Чаплин, Борислав Веженов като брата на Чаплин и Десислава Николова като журналистката, която преследва Чаплин.

„Парижката Света Богородица“, с оркестрация на Данко Йорданов, предлагаме като театрализиран концерт с костюми, със своя драматургия, сценография и хореография. Зрителите ще видят импозантната парижка катедрала без пораженията от последния опустошителен пожар, в цялото й величие, възкресена със средствата на 3D мапинга. А песенните номера, сред които и световни хитове, се изпълняват на оригиналния им език. В ролята на Квазимодо се превъплъщава Велин Михайлов, а в ролята на Есмералда – Лилия Илиева.

„Чикаго“ с великолепната хореография на Анастасия Неделчева и невероятните изпълнения на Мариан Бачев, Лилия Илиева, Десислава Николова, Борислав Веженов и целия екип е едно динамично, драматично и красиво представление, което буквално зашемява зрителите на всички сцени, където е играно досега.

Операта, разбира се, е основен приоритет и затова Коледният фестивал поднася три от най-добрите постановки на Държавна опера Варна – премиерните от това лято „Бал с маски“ (27 ноември, 19.00, Основна сцена), диригент Борис Спасов и „Макбет“ от Джузепе Верди, диригент Стефан Бояджиев (4 декември, 19.00, Основна сцена), както и „Норма“ от Винценцо Белини, диригент Сунай Муратов (10 декември, 19.00, Основна сцена).

Шедьовърът на Верди „Бал с маски“, с впечатляващата трактовка на прочутия испански режисьор и сценограф Игнаси Кристиа, събра овациите на Опера в Летния театър. Този творец от световната сцена бе впечатлен от силната оперна традиция във Варна и възможността за кариерно израстване на оперните певци - нещо, което според него Барселона няма. Много плодотворна се оказа колаборацията между режисьора и диригента, в която диригентът се стреми да възстанови от партитурата музикалното мислене на Верди, а режисьорът се възползва максимално от либретото на Сома. И в този тандем между музика и драма се пресичат театралната и музикалната гледна точка по възможно най-добрия начин. Резултатът, ще се убедят сами зрителите, е един органичен и крайно въздействащ прочит. На сцената ще аплодираме оперната дива Цветелина Василева – Амелия, Валерий Георгиев – Рикардо, Венцеслав Анастасов – Ренато, Ирина Жекова – Оскар и др.

„Макбет“ от Джузепе Верди е последната постановка на незабравимия главен режисьор на оперния театър във Варна Кузман Попов, който в края на октомври пое по вечния си път. Невероятно проникновен творец, свързал целия си артистичен път с Варненската опера, той пресътвори на нашата сцена почти всички заглавия от световната оперна съкровищница. Авторският му натюрел триумфира в постановките от последните години, в които като режисьор и сценограф той създаде вълнуващи образци на оперното творчество. В тях изрази най-пълноценно себе си, като обогати принципите на класическата режисура с усета си за съвременност и така придаде нов блясък на операта.

Всичко това важи с пълна сила за „Макбет“, чиято бравурна премиера от това лято дълбоко докосна сърцата на меломаните, както и за „Норма“ от Винценцо Белини, отличена на Фестивала на оперното и балетно изкуство в Стара Загора (2017). С главните герои в „Макбет“ сега ще ни срещнат Венцеслав Анастасов  - Макбет, оперната прима Габриела Георгиева - Лейди Макбет, Деян Вачков - Банко и Иван Момиров – Макдъф. В главните персонажи от „Норма“ ще се превъплътят: Елена Росси от Италия – Норма, Валерий Георгиев - Полионе, Даниела Дякова- Адалджиза, Гео Чобанов - Оровезо.

Обичаният от всички традиционен Коледен концерт, сега с първокласните солисти Ирина Жекова (сопран), Мария Павлова (сопран), Иван Момиров (тенор) и Иво Йорданов (баритон), ще има 3 издания (17 декември, 22 декември, 23 декември, 19.00, Основна сцена). На диригентския подиум ще застане младият български диригент Димитър Косев. Той получава музикалното си образование в Prayner Konservatorium – Виена, със специалност дирижиране и пиано при проф. Максимилиан Ченчич и проф. Щефан Мьолер, като асистира и на проф. Йозеф Щолц в класа по оперно майсторство. През 2014 г. на 21 години завършва Консерваторията с пълно отличие. Работи с Passion Artists и Vienna Traditional Classic Orchestra, дебютира в България (2013), дирижира новогодишния концерт на Русенската филхармония (2015) и коледния концерт на Софийската филхармония (2018). Работи в Старозагорската и Русенската опера, за чийто главен диригент е избран през лятото на 2020 г. След първата награда за модерна музика на Vienna Young Pianiasts (2006) и за изпълнение на Едвард Григ (2007), Димитър Косев печели още конкурси и отличия, сред които наградата на JCI „Най-изявените млади личности на България“, златна значка „Русе“ и „Златно перо“на Радио Classic FM и Галерия „Макта“ (2019).

 

 

Цени за оперни, балетни спектакли и концерти

Предлагаме различни цени на билетите според мястото в залата, конкретния спектакъл, както и за за ученици, пенсионери, групови посещения, образователни и детски спектакли...
Научете повече +

отстъпки

отстъпки

Важат за ученици, пенсионери, фамилни и групови посещения (от над 10 човека). Обадете ни се на тел. 052 650 666 и 052 66 50 22 за договаряне на отстъпки.

абонаменти

абонаменти

С VIP Card ползвате от 20 % до 50 % отстъпка от цената на билета за спектакли на Държавна опера – Варна и Драматичен театър "Ст. Бъчваров" - Варна.

купете билети on-line

купете билети on-line

Ползвайте MULTINET CARD през сайта www.bgbileti.com. Купете билети от сайта www.grabo.bg и ползвайте специални отстъпки!

TOP