Искате ли да получавате новини от нас - за премиери, промоции и др.?

На 28 октомври „Царицата на чардаша” или „Да живее дълго любовта”

Вяра Железова - Силва-Царицата на чардаша

 

На 28 октомври от 19.00 ч. ще се случи оперетният празник с най-щастливата оперета „Царицата на чардаша”. Най-щастлива, защото фактически тя е първата оперетна творба, която покорява веднъж и завинаги музикална Европа, за да завладее след това и останалия свят.  Имре Калман, който се опитвал безуспешно да издава симфонични произведения, се заканил, че ще напише оперета. И го направил, въпреки че в началото на миналия век жанрът не се радвал на особено одобрение.

Композиторът създал няколко оперетни творби, преди да стигне до своя шедьовър. Далеч от топовните гърмежи на Първата световна война, уединен сред хармония и зеленина в патрицианската „Вила на розите" в Бад Ишл, той композирал своята „Царицата на чардаша”, първоначално със заглавието "Да живее дълго любовта."
 

Насрочената на фаталната дата 13 ноември премиера във Виенския "Johann Strauss Theater" обаче оправдали мрачните предчувствия на композитора. Спектакълът бил отложен в последния момент заради пресипналия глас на един от солистите. Затова пък представлението на 17 ноември 1915 г. било невероятен триумф. Виена била опиянена от вълнуващата любовна приказка и прекрасните мелодии, които по думите на критиците, Калман сякаш взел направо от рая. Като гениалния дует на Силва и Едвин „Помниш ли ти...":

"Звън на чаши, звън на песни
танци, погледи чудесни,
приказен и кратък миг.
...

Помниш ли ти на наш`та обич мечтите
с възторг и блян в слънчеви ласки огрян.
Помниш ли ти как бяхме с тебе честити,
То беше сън, прекрасен сън!
Чаровна песен и звън,
Помниш ли ти...."

 

В спектакъла на 28 октомври, с диригент Стефан Бояджиев, ще очакват своите зрители артисти, утвърдили се с успешните си роли в „Царицата на чардаша”.

Александър Мутафчийски - Бони-Царицата на чардаша

 

За пореден път, най-добрата страна от своето певческо и артистично майсторство ще демонстрират Вяра Железова - Силва, Александър Мутафчийски от ДМБЦ „Стефан Македонски” – най-добрият Бони, Пламен Долапчиев - Едвин, Филипа Руженова - Щаси, Антоанета Маринова - Цецилия, Людмил Петров - Фери Бачи, актьорът от Варненския драматичен театър Пламен Георгиев - Мишка и др.

 

 

 

 

 

 

 

Очаквайте „Севилският бръснар” със Свилен Николов, Илина Михайлова, Арсений Арсов, Деян Вачков на 30 октомври.

 

БИЛЕТИ

Билети по 6, 10, 15, 20, 30 лв;
ПAKET ФАМИЛИЯ ОПЕРА за четирима с 20% отстъпка от цената на билетите и места по избор;
ВИП КАРТА с преференции за цяла година на цена 20 лв.

Резервации и продажба на билети - тел.: 052 665 022; 052 650 666.

Работно време на касата:

От понеделник до събота: 10.00-13.00 ч.и 14.00-19.00 ч.
Неделя: 10.00-16.00 ч.

Ръководството си запазва правото на промени в програмата.

 

TOP