ПРОГРАМА - ДЪРЖАВНА ОПЕРА - ВАРНА

<a href="http://www.operavarna.com/index.php/bg/programa/mesechna-programa"><font color="white">ПРОГРАМА - ДЪРЖАВНА ОПЕРА - ВАРНА</font></a>

Държавна опера - Варна

Искате ли да получавате новини от нас - за премиери, промоции и др.?

КРАСАВИЦАТА И ЗВЯРА - 2022

Мюзикъл по музика на Алън Менкен

Текст Хауърд Ашман и Тим Райс

Либрето Линда Уулвъртън

Режисьор Петко Бонев

Диригент Страцимир Павлов
Сценично движение и пластики Анна Пампулова
Сценичен дизайн и костюми Ася Стоименова
Сценични бойни техники Николай Градинар Дериволков
3D mapping Лора Руневск, elektrick.me
Превод Лилия Бонева

Действащи лица и изпълнители:
БЕЛ - Мария Анастасова, Валерия Василенко, Яна Стоянова
ПРИНЦ АДАМ/ЗВЯР - Михаил Сървански, Виктор Ибришимов, Мартин Димитриевски
ГАСТОН - Виктор Ибришимов, Велин Михайлов
МОРИС - Людмил Петров, Тихомир Трифонов
ЛЮМИЕР - Калоян Лулчев, Нейчо Петров - Реджи
КОГСУЪРТ - Даниел Добрев, Лев Караван
Г-ЖА ПОТС - Яница Маслинкова, Балена Ланджева, Антоанела Петрова
ЧИП - Флория Сотиров, Васил Желев, Мартин Стоянов, Мария Симонова
Льофу - Георги Георгиев, Йоан Попов
МАДАМ ГРАНД БУШ - Розалия Желязкова, Василена Андреева
Г-Н Д'АРК - Димитър Ялнъзов, Лев Караван
БАБЕТ - Моника Иванова, Димитрина Германова
Глупави момичета - Зои Бошнакова, Мойра Янкова, Надя Станоева, Моника Иванова, Димитрина Германова
МАЕСТРО КАДЕНЦА - Руслан Павлов, Михаил Вълчев
АГАТА - Антоанела Петрова, Калина Жекова

Оркестър и балет на Държавна опера Варна и Варненската детско-юношеска опера

 

12, 13 август 2022, 21.00. Премиера на Опера в Летния театър. Премиера за България

 

Мюзикълът „Красавицата и Звяра“ е основан на френска класическа приказка и адаптиран от едноименния анимационен филм на Уолт Дисни, който печели „Оскар“ за 1991 г. Оценен на Бродуей като един от най-добрите мюзикъли на всички времена, той се поставя за пръв път на професионална сцена в България в 75-годишния юбилей на Държавна опера Варна.

 

За маестро Страцимир Павлов музиката на Алън Менкен за „Красавицата и Звяра“ е „съвършена композиция, издържана в стил неокласика, с богатото звучене и хубава оркестрация. Именно Алън Менкен задава критерия за звученето на анимираните мюзикъли на Дисни, а мюзикълът „Красавицата и Звяра“ отдавна се е превърнал в абсолютна класика, заради вълнуващата история за срещата на Красавицата и Звяра и заради красивата музика, която поставя далеч нелесни задачи пред музикантите и певците, в добавка с много добре разработените лайтмотивни теми.“

 „Осем са емблематични песни, които показват развитието на героите. Всичко започва от първата песен с известната масова сцена, в която цялото село се чуди как тъкмо при тях е дошло странното момиче, което чете толкова много книги, затова я и наричат „Странната Бел“. Другата известна песен „Home” се изпълнява, когато Бел попада в замъка и се запозава с омагьосаните предмети, които умеят да говорят и разказват: „Това е къща, но това не е моята къща, моят дом е другаде“. Съществена за възприятието на мюзикъла е песента „Change In Me”, другият хит е “Be our guest”(Бъди наш гост), в който всички канят Бел на вечеря. Сцената се развива в типично парижко кабаре с много балет, имаме ансамбъл, който танцува кан кан. Да добавя известното парче “Human Аgain”(Отново човек) със завладяваща музика и хубави гласове, един чудесно изработен ансамбъл от Страцимир“, подчертава режисьорът Петко Бонев.

 

Хореографката Анна Пампулова въвежда за пръв път в мюзикъл танц на палци: „В балните сцени въвеждам неокласика като танцова техника. В началото и в края на мюзикъла нашите балетни артисти танцуват на палци. Преплетени са танцовите партитури на всички герои. Понякога деликатно, на места открито, танцът присъства във всяка сцена. За основните персонажи кастингът премина през двуетапен тур, а от балетната трупа на Държавна опера Варна влязоха директно в мюзикъла 12 балетни артисти. Изградих отделна движенческа партитура за всеки омагьосан предмет. Основното, което ме интересува, е следвайки своя стил, да запазя във всеки един момент усещането за оригиналност. Казано на хореографски език, независимо какъв вид обувка вкарвам в спектакъла, идеята за мюзикъла остава и аз се придържам към нея“.

Оперни, драматични, куклени и балетни артисти от няколко поколения изпълняват общо 13-те роли в „Красавицата и Звяра“, като за тях се подготвят два, а някъде и три състава. „Аз съм от поколението, което гледаше първите анимационни филми на Дисни, аз самата също се занимавам с анимация, така че когато разбрах за кастинга на „Красавицата и Звяра“ си казах, няма начин да не кандидатствам. Щастлива съм, че ме избраха за ролята на Бел. Аз съм темпераментен, хиперактивен човек и тези качества ми помагат в определени сцени с моята героиня. Но основното в Бел е нежността. С нежността, която излъчва цялото й същество, тя събужда нежност у Звяра и аз трябваше да се преодолея и да открия мекотата в себе си, за да предам вярно нейния характер“, признава оперната певица Мария Анастасова, която очарова публиката със своята Бел на първата премиера. 

 

Предопределена изглежда и срещата на нейния партньор, драматичния актьор Михаил Сървански, със Звяра: „Познавам доста добре образа на Звяра, тъй като преди 4 години без избран да озвуча този персонаж за игралния филм на Дисни. Бях одобрен лично от ръководството на Дисни, тъй като записът с гласа се изпраща при тях и там преценяват колко той е подходящ. Тогава работих усърдно върху образа и детайлите в неговия характер. Това много ми помогна сега в пресъздаването на Звяра, който се променя, извървявайки труден и сложен път. Първоначално Звяра е егоистичен и самозабравил се принц, който макар и да е наказан заради поведението си, не вярва, че любовта ще го промени. Но оказва се, че и той е подвластен на това велико чувство.“  

В крайна сметка "Побеждава този, който победи себе си", от латински "Vincit qui se vincit". Звяра побеждава себе си и всъщност побеждава любовта. Признанието „Обичам те“ прави магията и звярът се превръща отново в човек. „Побеждава този, който победи себе си“ е предшествало като мото и премиерата на мюзикъла на Бродуей на 18 април 1994 г.“, обобщава режисьорът на „Красавицата и Звяра“ Петко Бонев.

 

 

Още по темата:

Петко Бонев: Побеждава този, който победи себе си 

Маестро Страцимир Павлов: Музиката създава целия вълшебен свят на „Красавицата и Звяра“

Анна Пампулова: Творческият процес като едно дихани

„Красавицата и Звяра“ - Мария Анастасова и Михаил Сървански

Мария Анастасова и Михаил Сървански в Радио Варна

 Мина Узаничева: „Красавицата и Звяра“ оживя във Варна, в. “Weekend”

Атрактивно присъствие на Добрич в „Красавицата и Звяра“

 
TOP