ПРОГРАМА - ДЪРЖАВНА ОПЕРА - ВАРНА

<a href="http://www.operavarna.com/index.php/bg/programa/mesechna-programa"><font color="white">ПРОГРАМА - ДЪРЖАВНА ОПЕРА - ВАРНА</font></a>

Държавна опера - Варна

Искате ли да получавате новини от нас - за премиери, промоции и др.?

БРИЛЯНТИН 2022

Мюзикъл от Джим Джейкъбс, Уорън Кейси и Робърт Стигууд

Режисьор Сребрина Соколова
Диригент Страцимир Павлов
Сценограф Иван Токаджиев
Костюмограф Ася Стоименова
Хореограф Надя Димокова
3D mapping Тодор Тодоров

Плакат Славяна Иванова

Фотография Росен Донев

 

В ролите:

ДАНИ – Велин Михайлов
САНДИ – Лилия Илиева, Марина Георгиева
БЕТИ – Волена Апостолова, Моника Иванова
КЕНИКИ – Даниел Христов, Светлозар Начев
ДУУДИ – Йоан Попов, Калоян Лулчев
СЪНИ – Георги Тодоров, Тихомир Трифонов
РОДЖЪР – Борис Атанасов, Георги Иванов
ФРЕНЧИ – Зои Бошнакова, Кристина Топалова
МАРТИ – Антония Кундакова, Ирен Лазарова
ДЖАН – Мойра Янкова, Николета Велчева
ПАТИ – Василена Кънчева, Мария Анастасова
МИС ЛИНЧ – Антоанела Петрова
ТРЕНЬОР – Илко Захариев, Николай Димитров
ВИНС ФОНТЕЙН – Нейчо Петров – Реджи
ДЖОНИ КАЗИНО – Лев Караван
ЮДЖИЙН – Даниел Христов, Георги Иванов
ЧА-ЧА ДЕ ГРЕГОРИО – Лилия Илиева, Марина Георгиева
ТИЙН АНГЕЛ – Йоан Попов, Калоян Лулчев
Участват още: Кристалена Стоянова, София Лулчева

 

За пръв път в България.

Предпремиера 18 и 19 март 2022, 19.00, Държавна опера Варна.

Премиера 23 юни 2022, 21.00, Опера в Летния театър.

 

Държавна опера Варна поставя за пръв път на професионална сцена в България мюзикъла „Брилянтин" (Grease), създаден от Джим Джейкъбс, Уорън Кейси и Робърт Стигууд през 1971 г. Едноименният филм от 1978 г. прави мюзикъла още по-популярен и става най-касовият филм за годината. „Брилянтин“ се оказва най-касовият мюзикъл в историята на киното и третият най-популярен филм след "Междузвездни войни" и "Челюсти". Първият български „Брилянтин“ представлява симбиоза между театралната и филмовата версия с много нови песни, взети от филма.

 

Творбата отразява зараждането на рокендрола през 50-те години на миналия век в средите на т. нар. „грийзъри“ (от англ. “grease” – грес, мазнина, брилянтин в случая), но самото понятие е синоним за контракултурата на емигрантите, които искат да заявят себе си в новия свят. Приглаждането на косата, характерно предимно за латиноамериканските емигранти, се превръща в запазена марка на непокорните и свободолюбиви млади „грийзъри“ и ясно се разпознава във визията на Елвис Пресли от ранните години.

 

„Брилянтин" описва точно периода, в който понятието "американска мечта" е било в силата си. Тази захаросаност, която виждаме, е била реална - всичко е трябвало да изглежда лъскаво, пластмасово, светещо, неоново... Позитивно, леко, енергизиращо е цялото преживяване“, разказва диригентът Страцимир Павлов, според който мюзикълът е по-въздействащ от филма. Връщайки се към същия период у нас, той обяснява защо тогава музиката в България е звучала доста по-различно: „В хармоничния език на музиката съществува една последователност от акорди, която е била забранена, защото е напомняла на американската. А точно тази последователност от хармонии е матрицата, върху която е изградена музиката в "Брилянтин".

В ролите на Санди и Дани се превъплъщават солистите на Държавна опера Варна обаятелните Лилия Илиева и Велин Михайлов, които пресъздават в някаква степен и  взаимоотношенията помежду си като артистичен и житейски тандем. Двамата, според режисьорката Сребрина Соколова, „отговарят по всички параграфи на изискванията за Санди и Дани в „Брилянтин“, които се разделят, събират и отново се разделят във вихъра на шеметни танци, завладяваща музика и всякакви приключения, преди да си признаят: „Ти си този, когото желая“.

Още по темата:

„БРИЛЯНТИН“ ИЛИ КАК ДА ВЛЕЗЕШ В ОБУВКИТЕ НА ДРУГИЯ

МАЕСТРО СТРАЦИМИР ПАВЛОВ ЗА БРИЛЯНТИН

ТИ СИ ТОЗИ, КОГОТО ЖЕЛАЯ

TOP