ПРОГРАМА - ДЪРЖАВНА ОПЕРА - ВАРНА

<a href="http://www.operavarna.com/index.php/bg/programa/mesechna-programa"><font color="white">ПРОГРАМА - ДЪРЖАВНА ОПЕРА - ВАРНА</font></a>

Държавна опера - Варна

Искате ли да получавате новини от нас - за премиери, промоции и др.?

НОВИНИ И ИНТЕРВЮТА > ДЪРЖАВНА ОПЕРА - ВАРНА:

АКТУАЛНО ЗА НАС

ВИЖТЕ ВСИЧКИ НОВИНИ -
 • ОТКЪДЕ ИДВА «МАГИЯТА НА ФРЕНСКАТА МУЗИКА»
  31 Януари 2023 by MIro, in Актуални новини
  ОТКЪДЕ ИДВА «МАГИЯТА НА ФРЕНСКАТА МУЗИКА»
  1 февруари 2023, 19.00, Концертно студио, БНР – Радио Варна Камерен концерт в партньорство с...
  Read More +
 • НЯМА ПРОМЕНИ В АФИША НА ТЕАТРАЛНО-МУЗИКАЛЕН ПРОДУЦЕНТСКИ ЦЕНТЪР ВАРНА
  30 Януари 2023 by MIro, in Актуални новини
  НЯМА ПРОМЕНИ В АФИША НА ТЕАТРАЛНО-МУЗИКАЛЕН ПРОДУЦЕНТСКИ ЦЕНТЪР ВАРНА
  Инцидентът в Театрално-музикален продуцентски център Варна, възникнал при късо съединение с...
  Read More +
 • Над 50 000 зрители са гледали представления на Варненския театър през 2022 г.
  26 Януари 2023 by MIro, in Актуални новини
  Над 50 000 зрители са гледали представления на Варненския театър през 2022 г.
  Наситена с много пътувания е била 2022 година за Варненския драматичен театър „Стоян Бъчваров“,...
  Read More +

ЛЕШНИКОТРОШАЧКАТА - 2014 г.

ЛЕШНИКОТРОШАЧКАТА - 2014 г.

по музика на П. И. ЧАЙКОВСКИ

Балет в две действия Вижте снимки от спектакъла

 Сюжет по едноименната приказка на Е. Т. А. ХОФМАН
 

 photo linkКликнете тук, за да видите галерията със снимки >>

 

 

ПОСТАНОВЪЧЕН ЕКИП

Либрето, постановка и хореография СЕРГЕЙ БОБРОВ - з.а. на Русия
Асистенти ОЛЕСЯ АЛДОНИНА, ДЕМИД ЗИКОВ, НАТАЛИЯ БОБРОВА
Худ. ръководител на балета ЕКАТЕРИНА ЧЕШМЕДЖИЕВА
Репетитор ГЕРГАНА ГЕОРГИЕВА
Корепетитор РАДОСЛАВА КАРЕЕВА
Музикално оформление РУМЕН ДИМИТРОВ
Помощник-режисьор СИРМА ПАНЕВА

 

Действащи лица и изпълнители

Дроселмайер – РУМЕН СТЕФАНОВ
Мари – ИЛИЯНА СЛАВОВА
Принц Лешникотрошач – ПАВЕЛ КИРЧЕВ
Фриц, брат на Мари – ЕВГЕНИЯ МИНКОВА
Механични кукли – персонажи от „Приказка за твърдия орех”
Крал – ЕМИЛ НИКОЛОВ
Кралица – ГЕРГАНА ГЕОРГИЕВА
Принцеса Перлипат, тяхна дъщеря – НИЯ КОСТАДИНОВА
Кралица Мишилда – ДЕНКО СТОЯНОВ
Персонажи, оживяващи във фантастичния сън на Мари
Лешникотрошач, предводител на армията от оловни войници – ОГНЯН ИВАНОВ
Кралица Мишилда – РУМЕН СТЕФАНОВ
Малко мишле – ЕВГЕНИЯ МИНКОВА
Танци на куклите
Испански танц – РЕНЕТА МИХАЙЛОВА, КОНСТАНТИНУС КАРАВОС, ДАНИЕЛ ОБРЕШКОВ
Източен танц – ЛИЛИ ГЕОРГИЕВА
Китайски танц – ЕВГЕНИЯ МИНКОВА, МАРТИН ЧИКАЛОВ, ОГНЯН ОБРЕШКОВ
Руски танц – ГАЛИНА ВЕЛЧЕВА, НИКОЛАЙ ДИМИТРОВ, ДЕНКО СТОЯНОВ
Френски танц (Пасторал) – ВЕСЕЛИНА ИВАНОВА, ЕЛЕНА ДИМИТРОВА, МАРИЯ СТОЕВА
Мамаша Жигон – РУМЕН СТЕФАНОВ, НИКОЛАЙ ДИМИТРОВ, ИЛИЯНА БОЖКОВА, НИЯ КОСТАДИНОВА, АДЕЛИНА БОЯДЖИЕВА, ЕЛЕНА ДИМИТРОВА
Деца-гости в дома на Дроселмайер, мишки, изпълнители в танците на куклите, финален валс, апотеоз – изпълняват артистите от балета при Даржавна опера Варна
Предпремиера - 15, 16 декември 2014 г.
Премиера – 19, 20 януари 2015 г.
 

 

Илияна Славова – Мари и Павел Кирчев - Принц Лешникотрошач в ЛЕШНИКОТРОШАЧКАТА

„Лешникотрошачката” – една красива носталгия

Основна тема в „Лешникотрошачката” на Чайковски е спомнянето на своя живот, възраждането на най-хубавите моменти от детството и младостта. Всичко, което виждате на старите фотографии  – то ви връща към предишни мечти и надежди. За Чайковски тук е важно и обръщането към Бога, вярата и онова състояние, в което - предчувствайки прехода от земното битие към светлия възвишен мир, човек става различен... Хорът от първо действие – това не е хор на снежинките, това е хор на ангелите, които съпровождат Мари и Принца в рая.

Нашият спектакъл е като една далечна носталгия, едно красиво отражение на миналото в огледалния свят. Днес гледате в бъдещето, но и то на свой ред отразява мигове от миналото - далечно и същевременно близко със своята искреност и душевна топлота.

   
Сергей Бобров – постановчик и хореограф на „Лешникотрошачката”, з. а. на Русия, главен балетмайстор на ТМПЦ - Държавна опера Варна

СЪДЪРЖАНИЕ

Първо действие

Тиха нощ на Бъдни вечер, нощ на чудеса и щастливо очакване. Добрият художник, майсторът на кукли Дроселмайер е създал в своята работилница приказни играчки. Но, както подобава на такъв тържествен празник, всички трябва да се подготвят за карнавала. Дросемайер раздава на децата ярки карнавални костюми. Скромната Мари е закъсняла и за нея не е останал костюм. За да я успокои Дроселмайер й поднася подарък куклата Лешникотрошач.

Изведнъж в стаята се втурват децата, които вече са с официалните си  костюми, всички чакат чудеса и представлението, което днес ще им поднесе Дроселмайер. Най-после той извършва първото тайнство – запалва коледното дърво, което светва като приказна шатра от блещукащи светлинки, искрящи снежинки и приказни гирлянди. Развълнувани от ярките цветове, децата се втурват във весел танц, смеят се и се забавляват до насита.

Мари се е усамотила и с интерес разглежда своя подарък. Тя не желае да участва в шумната суматоха, която създават другите деца. Куклата й напомня с нещо на художника Дроселмайер и тя споделя това с децата. Всички дружно започват да хихикат и да се подиграват на художника. А самият Дроселмайер забавлява, весели и дори плаши децата с превъплъщенията си във фантастични персонажи. Децата са щастливи и го молят да им разкаже нова приказка. И така...

Като истински фокусник, Дроселмайер представя на децата главните герои. С магически жестове той отваря своите портрети, скрити зад завеса. Постепенно героите оживяват – Краля и Кралицата, Кралицата на мишките – Мишилда, която прегризва кралските мантии и за отмъщение превръща прекрасната принцеса Перлипат в уродливо същество. Децата, кралят и кралицата плачат и молят Дроселмайер да развали магията над принцесата. Дроселмайер им показва куклата Принц. Принцеса Перлипат ще възвърне предишния си образ, само ако Прницът разсече с остра сабя златния орех Кракатух. Принцът разсича ореха и чудото се случва. Но, случайно настъпвайки Мишилда по опашката, предизвиква нейната ярост и тя го превръща в Лешникотрошач. Принцеса Перлипат е ужасена от уродливия образ на своя Принц.

Мари е дълбоко трогната от историята на своята любима кукла. Тя внимателно го успокоява и прегръща, пее му приспивна песен, завързва му красива синя панделка.

А децата вече са забравили за приказката, те танцуват весело около елхата с Дроселмайер. Празненството достига своята кулминация, когато чудакът-майстор внася огромна торта – любимо лакомство за децата, във формата на старинен замък. Всички сладко си похапват, цапат се един-друг и се веселят.

Но Бъдни вечер е и може би вълшебствата ще продължат... Време е гостите да напуснат, те се сбогуват и се прибират по домовете си.

Мари остава сама. Всичко, което се е случило тази нощ изглежда твърде загадъчно за момичето. Часовникът известява полунощ. Чудесата продължават – тъмната стая се изпълва със страшни сенки от бягащи мишки, а тяхната кралица Мишилда се опитва да привлече вниманието на момичето, за да й отнеме Лешникотрошача. Гостната стая нараства и се променя, Мари е объркана и трудно може да я познае. Дроселмайер израства до три метра височина, а мишките изглеждат като огромни и страшни чудовища. Накрая победителите ликуват и от огледалото излиза Мишилда с малко мишле.

Мари подава куклата на Дроселмайер. Принцът Лешникотрошач оживява и се превръща в смел борец с лъскав меч. Той се втурва на помощ на храбрата армия от играчки войници. Битката започва. Принцът се бори храбро с мишките, но силите не са равни. Мишилда създава нова армия, която поглъща войниците. Кралицата на мишките хваща Мари, но смелият Лешникотрошач, макар и тежко ранен, успява да спаси момичето. Като че ли коварството и злото нямат край. За щастие, Мари успява да хвърли парче сирене към Мишилда и тя изчезва. Бойното поле е празно. Само куклата лежи неподвижно на пода. Мари се навежда да я вземе и... чудото се случва! Вместо смешната и забавна кукла пред Мари застава красив Принц. Стените на стаята изчезват и се появява тиха снежна гора. Мари и Принцът се впускат в красив танц със снежинките.

Второ действие

Мари и Принцът плуват в розово море от надежди и мечти в града на сладките и забавленията – Конфитюренбург. Но пътят им и в този град препречва Кралицата на мишките. Принцът се впуска в последна битка, успява да победи противника и отсича главата на злото. Най-после доброто побеждава: от двореца тържествено излизат Кралят и Кралицата и радостно приветстват Мари, Принца и техните приятели. Всички гости играят в чест на кралските особи и започва весел празник. Танцува майка Шигон и нейните деца. Кралят и Кралицата канят всички в двореца, където под звуците на валс оживяват всички герои от приказките, заедно с Мари и Принца.

 

Епилог

Стаята оново се превръща в работилницата на Дросермайер. Като че ли всичко е било само един миг от съня на Мари, коледното тайнство на нейното детство. Приказката се сбогува с нея и изчезва. Всичко е било един приказен сън. Нощта си е отишла, а с нея и сънищата. Мари се събужда до коледната елха, а до нея е любимата й кукла – Принц Лешникотрошач.

 

ГАЛЕРИЯ СНИМКИ :

ГАЛЕРИЯ СНИМКИ - спектакъл 19.12.2016 г. с участието на Надежда Панфилова и Кирил Буличев: 

TOP