ПРОГРАМА - ДЪРЖАВНА ОПЕРА - ВАРНА

<a href="http://www.operavarna.com/index.php/bg/programa/mesechna-programa"><font color="white">ПРОГРАМА - ДЪРЖАВНА ОПЕРА - ВАРНА</font></a>

Държавна опера - Варна

Искате ли да получавате новини от нас - за премиери, промоции и др.?

НОВИНИ И ИНТЕРВЮТА > ДЪРЖАВНА ОПЕРА - ВАРНА:

АКТУАЛНО ЗА НАС

ВИЖТЕ ВСИЧКИ НОВИНИ -
 • ИЗКУСТВОТО НЕ НИ ДЕЛИ
  26 Октомври 2021 by MIro, in Актуални новини
  ИЗКУСТВОТО НЕ НИ ДЕЛИ
  Кампания на Театрално-музикален продуцентски център Варна – Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ и...
  Read More +
 • ТЕНОРЪТ АРСЕНИЙ АРСОВ – 40 ГОДИНИ И 45 ЦЕНТРАЛНИ РОЛИ НА ВАРНЕНСКАТА ОПЕРНА СЦЕНА
  26 Октомври 2021 by MIro, in Актуални новини
  ТЕНОРЪТ АРСЕНИЙ АРСОВ – 40 ГОДИНИ И 45 ЦЕНТРАЛНИ РОЛИ НА ВАРНЕНСКАТА ОПЕРНА СЦЕНА
  Известният тенор и знаков солист на Варненската опера Арсений Арсов отбелязва през 2021 година...
  Read More +
 • Съобщение във връзка с въвежданетона временни противоепидемични мерки на територията на страната
  21 Октомври 2021 by MIro, in Актуални новини
  Съобщение във връзка с въвежданетона временни противоепидемични мерки на територията на страната
  Уважаеми съграждани, В изпълнение на Заповед X РД-01-856/ 19.10.2021 на Министерството на...
  Read More +
АФИШ
Научете повече +

АФИШ

Заповядайте в операта >> Изберете спектакъл от афиша ни за месеца >> опера, оперета, балет, концерти

ПРОМОЦИИ
Научете повече +

ПРОМОЦИИ

Възползвайте се от специалните ни предложения, отстъпки и промоционални пакети >>

ЦЕНИ НА БИЛЕТИ
Научете повече +

ЦЕНИ НА БИЛЕТИ

Билетите за спектаклите на Държавна опера - Варна струват 6, 10, 15, 20 или 30 лв. Цената на билета зависи от мястото в залата (партер, 1-ви, 2-ри балкон) и конкретния спектакъл.

ШЕХЕРЕЗАДА

ШЕХЕРЕЗАДА

по музика на Н. Римски-Корсаков и музикален колаж на Buddha Bar

Балет Вижте снимки от спектакълаВижте видео от спектакъла

 
 

 photo linkКликнете тук, за да видите галерията със снимки >>

 

 

ПОСТАНОВЪЧЕН ЕКИП

Хореография БОРЯНА СЕЧАНОВА
Художник на декора БОРИС СТОЙНОВ
Художник на костюмите ЦВЕТАНКА ПЕТКОВА-СТОЙНОВА

С участието на балета при ТМПЦ – Държавна опера – Варна

Художествен ръководител ЕКАТЕРИНА ЧЕШМЕДЖИЕВА
Репетитор ГЕРГАНА ГЕОРГИЕВА
Корепетитор РАДОСЛАВА КАРЕЕВА
Музикално оформление РУМЕН ДИМИТРОВ

СОЛИСТИ

Евгения Минкова
Румен Стефанов
Денко Стоянов
Мартин Чикалов
Илияна Славова

Първа постановка на сцената на Държавна опера – Варна с премиера на 17 март 2014 година

Балетният спектакъл „Шехерезада” е по мотиви от приназките „Хиляда и една нощ”. Това е част от литературния отблясък на знаменития арабски фолклор. Несъмнено е неговото влияние върху народи и страни, култури и епохи.
Вдъхновение от него са черпели такива световни знаменитости като  Дидро, Волтер, Равел, Римски-Корсаков и др.

В този приказен свят, огрян от вълшебната лампа на Аладин съществува ден и нощ, добро и зло, черно и бяло и не се знае на коя страна ще те отнесе птицата Рух – птицата на съдбата, на предопределението. В този свят на митология и земен живот до кормилото на кораба е мореплавателят Синдбат, спокоен и мъдър.
Всичко диша, живее и пламти под слънцето, вплетено във вълшебното слово на приказната Шехерезада. Тя оживява, за да започне през другата нощ своята нова приказка, вплетена като разказ в разказ, безкрайна като самия живот.

Прелеста на това произведение е в светлия човешки оптимизъм, в победата на доброто над злото, в щастливия завършек при всяка беда, във вярата, че утре приказката да се живее ще бъде още по-красива и неочаквана.

Балетният спектакъл „Шехеразада” е по музика на Римски-Корсаков и музикален колаж  на Buddha Bar. Хореографията е дело на балетмайсторката  Боряна Сечанова – директор на балет „Арабеск”. Сценографията е на Борис Стойнов, а художник на костюмите е Цветанка Петкова-Стойнова.  В спектакъла участва балетната трупа на Държавна опера – Варна.

Либретото на спектакъла е разработено от Боряна Сечанова и включва класическото балетно произведение в съвременна рамка, т.е. действие,  случващо се в едно съвременно семейство.
Спектакълът е изграден в   неокласически стил, което дава възможност на балетистите да изявят не само танцовите си, но и артистични умения. Ефекното сценографско оформление прави спектакъла атрактивен като същевременно остава вярно на историческата епоха.

Спектакълът е адресиран най-вече към младежката аудитория. Съчетаването на класическата музика с модерния етно стил на Buddha Bar допълнително привлича тази категория публика. Разбира се, това би било едно прекрасно преживяване и за зрелия зрител, който познава добре класическото произведение на Римски-Корсаков.

Съвременният сюжет дава възможност за естествен и атрактивен колаж на модерната музика с класическото произведение на Римски Корсаков и допринася за запознаването на най-младата публика с едно от най-добрите произведения на руския композитор от 19-ти век.

Спектакълът прави съпоставка между класическия приказен сюжет със съвременния бит. Това определено увлича зрителите и ги насочва към непреходните ценности на живота. Фабулата на спектакъла „разказ в разказа” би могла да се определи и като съвременна притча за доброто и злото, за мястото на личните отношения и техния отзвук в социума.

Мъдростта на източните приказки, че любовта е по-силна от омразата и смъртта е актуално послание и днес. И то трябва да се чува,  да се коментира и да се превърне във философия на днешното поколение.
    

Снимки ШЕХЕРЕЗАДА:


 

Цени за оперни, балетни спектакли и концерти

Предлагаме различни цени на билетите според мястото в залата, конкретния спектакъл, както и за за ученици, пенсионери, групови посещения, образователни и детски спектакли...
Научете повече +

отстъпки

отстъпки

Важат за ученици, пенсионери, фамилни и групови посещения (от над 10 човека). Обадете ни се на тел. 052 650 666 и 052 66 50 22 за договаряне на отстъпки.

абонаменти

абонаменти

С VIP Card ползвате от 20 % до 50 % отстъпка от цената на билета за спектакли на Държавна опера – Варна и Драматичен театър "Ст. Бъчваров" - Варна.

купете билети on-line

купете билети on-line

Ползвайте MULTINET CARD през сайта www.bgbileti.com. Купете билети от сайта www.grabo.bg и ползвайте специални отстъпки!

TOP