ПРОГРАМА - ДЪРЖАВНА ОПЕРА - ВАРНА

<a href="http://www.operavarna.com/index.php/bg/programa/mesechna-programa"><font color="white">ПРОГРАМА - ДЪРЖАВНА ОПЕРА - ВАРНА</font></a>

Държавна опера - Варна

Искате ли да получавате новини от нас - за премиери, промоции и др.?

ЦАРИЦАТА НА ЧАРДАША 2015

Музика Имре Калман 

Оперета в три действия Вижте снимки от спектакъла

По либретото на Ищван Бекефи, Дешо Келер

ПОСТАНОВЪЧЕН ЕКИП

Диригент Стефан Бояджиев
Художници Радина Близнакова, Лилия Бабунова
Асистент-художник Лилия Денева
Диригент на хора Стефан Бояджиев
Хореография Татяна Янева, Иво Адов

photo linkКликнете тук, за да видите галерията със снимки >>

ДЕЙСТВАЩИ ЛИЦА

Княз Леополд фон Липерт Вайлерсхайм – Николай Априлов, Владислав Владимиров  
Цецилия (Цилика), негова съпруга – Бойка Василева, Благовеста Статева
Едвин, техен син – Борис Луков, Пламен Долапчиев
Щаси, племенница на княза – Лиляна Кондова, Сребрина Соколова
Граф Бони Канчеану - Веселин Вачев, Ростислав Байрактаров, Велин Михайлов
Силва Вареску, вариететна певица – Олга Михайлова, Ина Петрова, Лиляна Кондова
Генерал Ронсдорф – Закар Гостанян
Фери Бачи, писател, бохем – Людмил Петров
Нотариус Киш – Петър Петров Мишка – Пламен Георгиев Момичета от вариетето, кавалери, театрална публика, гости на бала, управител, лакеи и др.

Действието се развива през 1912 година в Будапеща и Виена.

Трета постановка на “Царицата на чардаша” в историята на Варненската опера - премиера на 3 юли 2015 г. в Опера в Летния театър

 

Режисьорът Николай Априлов: Тя е Любов!

Тя е Любов!
Сравнявам я с най-великото,
най-деликатното,
най-покоряващото
човешко чувство!
Аз и Тя!
В нашето общуване има полет.
Нашето единство винаги е
проникнато от своеобразно
опиянение на духа и мисълта.
Двамата с нея летим и
поне за малко Тя ме откъсва
от прозаичния делничен ден,
от шума и хаоса,
от страданието на хората
и безверието.

„Странно нещо любовта е,
с остър нож пронизва тя!”

Невъзможно е човек да чуе
брилянтния дует на Едвин и
Силва и да не се влюби в
музата, в сюжета, в нея,
в Царицата на чардаша!

„Жените, жените,
ах ангели са те...”
„Дай ми целувка,
мила, бързо дай,
скучен без теб
е и самият рай!”

Покорени, омагьосани,
възхитени и просълзени –
виждал съм такива хора,
които заедно с артистите
припяват и гениалния дует

„Помниш ли ти...”

Е, това не е ли любов!
Ако сте пропуснали срещата си
с нея, направете го!
Ще се влюбите от пръв поглед!
Повярвайте!

 

СЪДЪРЖАНИЕ

Вечер във вариетето. Фери Бачи съобщава на гостите, че успехът на Силва като вариететна актриса се е разчул дотолкова, че тя е получила покана за Париж. Силва много иска да замине, но Едвин е влюбен в нея и силно желае двамата да се оженят. Неговата майка – Цилика е твърдо против връзката на сина си с една вариететна певица. Самата тя също е била такава преди години, но го пази в строга тайна. За да осуети плановете на Едвин и Силва, тя пристига във вариетето заедно с един генерал, който трябва да отведе Едвин в казармата. Планът на Цилика не свършва дотъук – тя същевременно организира и годеж на Едвин със своята племенница – Графиня Анастасия (Щаси), като дори скрито от него раздава покани за събитието. Същевременно Едвин не иска да пусне Силва да замине за Париж и заявява, че е готов веднага да се ожени за нея. От близкото заведение е извикан един нотариус, пред когото сключват споразумение за брак. Силва е щастлива, но за кратко – много скоро тя разбира жестоката истина – на Едвин му предстои да стъпи в годеж с графиня Анастасия и много хора дори вече са поканени на годежа. Тя скъсва договора и решава да замине с Бони в Париж. Едвин вече е сгоден за Щаси, но не спира да мисли за Силва. Телеграмите, които редовно й праща се връщат винаги обратно. Силва решава да отиде в дома на Едвин в деня на годежа му. За да влезе в семейното обкръжение на любимия си, двамата с Бони се представят като семейна двойка – граф и графиня Канчиану. Старият княз проявява възторжен интерес към „съпругата” на Бони, който от своя страна започва флирт с Щаси, без да се интересува от „съпругата“ си Силва. Тя скоро се появява. Разбирайки, че приятелят му Бони се е оженил за Силва, Едвин изпада в ярост и започва показно да флиртува с Щаси, за да предизвика ревността на Силва. Бони пък вече е влюбен в Щаси и казва, че на драго сърце се отказва от Силва, преотстъпвайки я на Едвин. Цилика е все така твърдо против връзката на Едвин с вариететната певица Силва. Обаче мъжът на Цилика, Княз Леополд Вайлерсхайм, издава тайната, че неговата съпруга също навремето е пяла във вариете и дори е била Царица на чардаша, много преди Силва. Той благославя бракът на Едвин и Силва. Бони и Щаси също решават да се оженят. Цилика се примирява с така стеклите се обстоятелства и също благославя двете влюбени двойки. Предстоят две сватби и всички са щастливи.

ИСТОРИЯ НА ТВОРБАТА

Приживе, Имре Калман е най-гръмкото и най-оспорваното име в областта на оперетата, будило и бурни възторзи и ожесточени нападки. Днес, от дистанцията на времето, можем убедено да твърдим – Калман е една от най-ярките творчески фигури в историята на оперетния жанр, чийто забележителни творби години наред не слизат от сцените на най-известните театри в света и радват милионите почитатели на оперетното изкуство със своята ярка драматургия и завладяваща музика. Достоен продължител на Франц Супе и Йохан Щраус-син, Калман развива в своето творчество най-добрите традиции на виенската класическа оперета и същевременно е новатор в жанра. Заедно с Лехар, той получава световна известност като създател на така наречената нововиенска оперета, за която са типични ярките образни характеристики, остро-драматичните сблъсъци и високия емоционален градус. Чувствителен към всичко онова, с което диша епохата, Калман усеща, че в бурните първи десетилетия на ХХ век са необходими нови, актуални за съвременниците му сюжети, по-напрегнат и експресивен музикален език – с остри ритми, с резки скокове на емоциите, че този нов език трябва да обнови изцяло естетиката на оперетата. Унгарец по произход, Калман твори през по-голямата част от живота си във Виена. В неговите партитури пулсират разнообразните ритми на този наистина космополитен музикален град – от валса, марша и мазурката до модерните съвременни танци танго, фокстрот и шими. Не убягва от чувствителния творчески барометър на Калман и новият музикален феномен – джаза, който, внесен от американския континент в началото на века, завоюва все по-голяма популярност в Европа. Но безспорно най-силно влияние върху творчеството му оказва унгарската народно-песенна и танцова култура. Неслучайно той влиза в историята и като основоположник и най-виден представител на унгарската национална оперета. Именно националната специфика на неговата музика, пречупена през призмата на универсалния европейски музикален дух е онзи фактор, който определя самобитния творчески профил на Калман и му отрежда едно от първите места в света на оперетата. Днес, скромна паметна плоча на родната му къща в Шиофок ни напомня за Имре Калман, който останал твърде скромен през целия си живот, критично преценява своето творчество: “Мисля, че не е тъй лесно да се пише музика, която да завладее сърцата на хората. И най-простата песен, и най-малкият валс трябва да имат мелодия, която да грабне и упои слушателите.”

 

ГАЛЕРИЯ СНИМКИ

TOP