Искате ли да получавате новини от нас - за премиери, промоции и др.?

НОВИНИ И ИНТЕРВЮТА > ДЪРЖАВНА ОПЕРА - ВАРНА:

АКТУАЛНО ЗА НАС

ВИЖТЕ ВСИЧКИ НОВИНИ -
 • ПРЕЖИВЯВАНЕТО „РАЙМОНДА“
  04 Август 2021 by MIro, in Актуални новини
  ПРЕЖИВЯВАНЕТО „РАЙМОНДА“
  Маестра Чадловска, Мария Кичевска, Никола Хаджитанев, Павел Кирчев, Ивана Коцевска пред Виолета...
  Read More +
 • АПЛОДИСМЕНТИ ЗА 90-ГОДИШНИЯ ЮБИЛЕЙ НА МАЕСТРО БОРИСЛАВ ИВАНОВ!
  01 Август 2021 by MIro, in Актуални новини
  АПЛОДИСМЕНТИ ЗА 90-ГОДИШНИЯ ЮБИЛЕЙ НА МАЕСТРО БОРИСЛАВ ИВАНОВ!
  Големият български диригент, Почетният гражданин на Варна и Пловдив, известен с майсторството си...
  Read More +
 • ФАБРИЦИО МАКАТА СЕ ЗАВРЪЩА С РЕЦИТАЛ И ПЕСЕН ЗА ВАРНА
  01 Август 2021 by MIro, in Актуални новини
  ФАБРИЦИО МАКАТА СЕ ЗАВРЪЩА С РЕЦИТАЛ И ПЕСЕН ЗА ВАРНА
  2 август 2021, 21.00 – Лятна сцена зад театъра Популярният в цял свят, високо ценен и от...
  Read More +
АФИШ
Научете повече +

АФИШ

Заповядайте в операта >> Изберете спектакъл от афиша ни за месеца >> опера, оперета, балет, концерти

ПРОМОЦИИ
Научете повече +

ПРОМОЦИИ

Възползвайте се от специалните ни предложения, отстъпки и промоционални пакети >>

ЦЕНИ НА БИЛЕТИ
Научете повече +

ЦЕНИ НА БИЛЕТИ

Билетите за спектаклите на Държавна опера - Варна струват 6, 10, 15, 20 или 30 лв. Цената на билета зависи от мястото в залата (партер, 1-ви, 2-ри балкон) и конкретния спектакъл.

ИСУС ХРИСТОС СУПЕРЗВЕЗДА

ИСУС ХРИСТОС СУПЕРЗВЕЗДА

музика АНДРЮ ЛОЙД УЕБЪР, текст ТИМ РАЙС

Рок опера Вижте снимки от спектакъла

ПОСТАНОВЪЧЕН ЕКИП

Диригент – постановчик ЮЛИ ДАМЯНОВ
Диригент – СТРАЦИМИР ПАВЛОВ
Режисьор – СВЕТОЗАР ДОНЕВ
Сценограф – ИВАН ТОКАДЖИЕВ
Художник на костюмите – АСЯ СТОИМЕНОВА
Хореография – АННА ДОНЕВА
Диригент на хора СТЕФАН БОЯДЖИЕВ

Симфоничен оркестър, хор и балет при Държавна опера – Варна
и със специалното участие на Страцимир Павлов – клавир, Валери Ценков – ударни инструменти, Георги Илиев – китара, Борис Казаков – бас-китара

photo linkКликнете тук, за да видите галерията със снимки >>

ДЕЙСТВАЩИ ЛИЦА

ИСУС ХРИСТОС
ЮДА ИСКАРИОТСКИ  
МАРИЯ МАГДАЛЕНА
ПИЛАТ ПОНТИЙСКИ
КАЙАФА
АННАС БЕН СЕТ
ПЕТЪР
СИМОН ЗИЛОТА
ЦАР ИРОД
СВЕЩЕНИЦИ
ЖЕНА ПРИ ОГЪНЯ
ВЪЗРАСТЕН МЪЖ

Първа постановка на “Исус Христос суперзвезда” във Варненската опера.

Премиера – концертно изпълнение – 19 декември 2013 година
Премиера – сценична реализация – 15 и 17 април 2014 година

След София, Варна е първият град в България, където се поставя рок операта по музика на Андрю Лойд Уебър и текст на Тим Райс «ИСУС ХРИСТОС СУПЕРЗВЕЗДА».

Действието на рок операта «ИСУС ХРИСТОС СУПЕРЗВЕЗДА» приблизително следва каноничното евангелие за последните седмици от живота на Исус, като започва с пристигането на Исус и неговите последователи в Йерусалим, и завършва с разпъването му на кръста. Вече години наред образът на Спасителя не слиза от екрана и сцената. Навярно защото човечеството винаги се е нуждаело от Исус, а и днес продължава да се нуждае от него. Това особено остро се усеща в преломни и критични моменти, във времена разделни, когато вярата и човещината са поставени на изпитание. За да дойдат след това като наша утеха словата за Възкресението и надеждата, че преживяното ще доведе до осъзнаване да бъдем по-добри, свободни и искрени, за да живеем щастливо на земята.

СЪДЪРЖАНИЕ

Първо действие

Апостол Юда е загрижен от нарастващото влияние на Исус и негативните последици, до които това може да доведе. Юда все още обича Исус, но той вярва, че Исус е просто човек и че влиянието му прекалено се разраства, а това ще бъде сметнато за заплаха от властите и не само Христос, но и всичките му последователи ще понесат последиците. Въпреки предупрежденията на Юда, последователите на Исус мислят само за отиването в Йерусалим, заедно с него. Когато питат Исус, кога ще пристигнат в Йерусалим, той им казва да спрат да се тревожат за бъдещето, тъй като вече всичко е предопределено от съдбата.

Виждайки, че Исус се дразни от ропота на последователите си, Мария Магдалена му помага да се успокои, като го масажира с мехлеми. Юда изказва загрижеността си относно свързването на Исус с Мария. Той смята, че обвързвайки се с нея Исус опровергава всичко което е казал и това ще бъде използвано срещу него и последователите му. Исус ядосано казва на Юда, че не е безгрешен и няма право да съди другите.

Мария Магдалена се опитва да успокои Исус с още мехлем, но Юда разярен настоява, че парите, с които е закупен мехлемът е трябвало да бъдат използвани в помощ на бедните. Исус натъжен обяснява, че за съжаление, няма как да се помогне на всички бедни, тъй като те са твърде много.
Йосиф Кайафа, тъст му Аннас Бен Сет и други висши еврейски духовници се събират, за да обсъдят личността на Исус и неговото учение.

Поддръжниците му достигат хиляди и се е стигнало дотам, че властите се боят от бунт. Духовниците считат, че Исус се превръща в заплаха за Римската империя. Това ще доведе до много страдания за невинни хора. Кайафа заявява, че единственото решение е Исус да бъде убит.
Когато Исус и последователите му пристигат в Йерусалим се изправят срещу Кайафа, който настоява Исус да ги разпусне. Исус отговаря, че да се сложи край на хистерията вече е невъзможно. Тълпата крещи ОСАННА. До Исус се приближава Симон Зилота. Осъзнавайки популярността, с която се е сдобил Исус, Симон му предлага, да поведе тълпата във война срещу Рим и да се сдобие с абсолютна власт. Исус отхвърля предложението и обяснява, че никой от последователите му не е наясно какво е истинската власт.

Пилат Понтийски, управител на римската провинция Юдея, разказва, че е сънувал срещата си с Исус, в резултат от която видял смъртта на Исус, за която той е набеден. Пилат не разбира изцяло значението на съня си.

Исус влиза в храма в Йерусалим и разбира, че е превърнат в пазар, на който се продава всичко – от оръжия, до проститутки и дрога. Той е бесен и настоява търговците да напуснат храма. Гневен и уморен Исус се скита и се озовава сред тълпа прокажени, сакати и просяци, но той не е в състояние да помогне на всички.

Мария Магдалена намира разстроения Исус. Тя го моли да си почине. Докато Исус спи, Мария разсъждава върху факта, че е влюбена в Исус, а той не е като никой от мъжете, с които вече е била. Тя не знае как да се справи с чувствата си.

Юда се тревожи от разрастващото се влияние на Исус. Той обещава да помогне на свещенниците в заговора срещу Исус, като се оправдава, че мотивите му не са егоистични. Кайафа настоява Юда да разкрие местонахождението на Исус, за да могат властите да го арестуват. В замяна на информацията Юда ще получи 30 сребърника. Юда се колебае, но в крайна сметка приема, когато Кайафа му казва, че може да използва парите за благотворителност. Юда разкрива, че във вторник вечерта Исус от Назарет ще бъде в Гетсиманската градина.

 

Второ действие

Исус се среща с дванадестте апостоли на Тайната вечеря. Той знае, че това ще е последната му вечеря с тях. Докато Исус подава хляб и налива вино на сътрапезниците си им припомня, че те трябва да мислят за хляба като за тялото му, а за виното - като за кръвта му. След това ги критикува, че никой няма да го помни след смъртта му и че двама от най-близките му сподвижници ще го предадат и ще се отрекат от него. След това Исус разкрива, че този, който ще се отрече от него е Петър. Преди Исус да е продумал, Юда заявява, че той ще е човекът, който ще извърши предателството и Исус го оставя да си отиде. Това ядосва Юда и той обвинява Исус за проблемите, до които са стигнали. Разстроен Юда напуска вечерята, за да намери римските войници и да ги доведе при Исус.

След като апостолите заспиват, Исус разговаря с Господ, когото нарича "татко". Исус пита защо трябва да умре и какво значение има това в божия план. Все пак той осъзнава, че не може да се противопостави на божиите намерения и приема съдбата си.

Юда пристига с римските войници. За да им посочи кой точно е Исус, той го целува. Исус е арестуван. Когато апостолите се събуждат, се опитват да се противопоставят на войниците и да освободят Месията, но Исус им казва да свалят оръжията и да оставят властите да го отведат при Кайафа. Когато двамата се срещат, Кайафа пита Исус дали е Божи Син. Исус отговаря, че  според евангелията това е репликата на Исус пред Пилат. Този отговор е достатъчна причина за свещениците да изпратят Исус при Пилат Понтийски.

В същото време апостол Петър се среща последователно със старец, войник и жена при някакво огнище. Те твърдят, че са виждали Петър с Исус, но и на тримата Петър отвръща, че не познава такъв човек. Свидетел на тази сцена става Мария, която след като остава сама с Петър го пита защо се е отрекъл от Исус. Той отговаря, че трябвало да го направи, за да се спаси от арест, в случай, че се разбере, че е близък приятел на Исус. Мария не може да си обясни как Исус е знаел предварително, че Петър ще се отрече от него.

Исус пристига при Пилат и среща присмеха му. Когато му задава същия въпрос като духовниците, Исус отговаря по същия начин. Пилат е недоволен от отговора и заявява, че тъй като Исус е от Галилея, той не е под негова юрисдикция и го праща при Ирод Антипа.

Ирод Антипа е чул за слуховете около Исус и е нетърпелив да се срещне с него. Той иска да види чудесата, за които е чувал, но Исус го пренебрегва. Ирод Антипа решава, че Исус е поредния фалшив месия и изобщо не иска да се занимава с него. Изпраща го обратно при Пилат.

Юда вижда Исус пребит и смачкан от властите. Чувствайки силна вина, той се среща отново със свещениците и се разкайва за постъпката си. Юда усеща, че впоследствие ще го обвинят за смъртта на Исус и ще бъде запомнен като предател. Кайафа му казва, че няма от какво да се срамува и стореното от него ще спаси всички. Независимо от всичко, това не помага на Юда да се отърве от вината си, той се чувства предаден от Господ и се обесва.

Исус е отведен отново при Пилат, за да бъде съден. Пилат иска от него да се защитава, но Исус едва говори. Тогава Пилат пита тълпата дали би разпнала своя Месия, на което те отвръщат: "Нямаме друг цар освен Цезар". Тълпата започва да крещи как Исус оскърбява Рим. Тогава Пилат нарича тълпата лицемери и тъй като няма желание да осъжда на смърт Исус, в опит да задоволи кръвожданата тълпа нарежда да го бичуват. Дори и след ударите  тълпата все още е недоволна. Исус вече е толкова пребит, че Пилат не може да понесе вината. Надявайки се, че ще може да освободи Исус, Пилат го моли да се защитава, но той отново се въздържа от всякаква защита. Крещящата тълпа и отказа на Исус да се защитава не оставят никакъв избор на Пилат и той с неохота нарежда Исус да бъде разпънат на кръст. Пилат заявява, че тъй като Исус не иска да се защитава, той си "измива ръцете" от смъртта му.

Докато Исус се приготвя да бъде разпнат, при него идва духът на Юда. Юда го пита, защо е решил да си отиде по такъв начин и дали това, което му се случва е част от божия план.

Исус бавно умира на кръста...

---------------------------------------------------------------------
„Исус Христос суперзвезда“ е представена за първи път на сцена през 1971 г. Поставянето на спектакъла на Бродуей предизвиква множество обществени спорове и противоречиви оценки, като става причина за протести от страна на много религиозни групи. През 1973 година в Израел е заснет филмовият вариант на мюзикъла с режисьор Norman Jewison.

Операта е издадена първо като албум и след това е представена на сцена – най-напред на Бродуей, а после на West End, в Лондон. В оригиналния албум, партиите на Исус са изпълнявани от вокала на Deep Purple Иън Гилън, а тези на Юда от Мъри Хед. Гари Глитър има една реплика като свещеник, а Майкъл Д'Або се появява в ролята на Ирод Антипа. "Superstar", изпята от Юда (Мъри Хед) и "I Don't Know How to Love Him", изпята от Мария Магдалена (Ивон Елиман) стават големи хитове.

Оригиналният албум има силен рок привкус и е много различен от по-късните творби на Уебър. Това отчасти е породено от емоционалното пеене на Хед и Гилън и изпълненията на известни рок сешън музиканти като китариста Нийл Хъбард и Крис Спединг, басиста Алан Спенър и барабаниста Брус Роланд.

На 12 октомври 1971 г., режисирана от Том О'Хорган, рок операта "Исус Христос суперзвезда" е изнесена в Mark Hellinger Theatre на Бродуей. Пиесата получава смесени отзиви и оценки. В представлението участват Джеф Фенхолд, Бен Верийн и Боб Бингам, Бари Денен и Ивон Елиман, а също така и Тед Нийли и Анита Морис. Карл Андерсън влиза в ролята на Юда, когато Верийн се разболява.

Изпълненията на Бродуей и следващите продукции са порицани от някои религиозни общности. Тим Райс казва: "Идеята е да се погледне Исус през очите на Юда и Исус като човек, а не като бог". Някои християни считат това, както и пропускането на Възкресението като светотатство. Те също така намират образа на Юда за прекалено съчувстващ и предизвикващ симпатия, а някои от критиките на Исус за противни.

"Исус Христос суперзвезда" става културен феномен и има редица продукции в различни държави между които Унгария, Индия, Нова Зеландия, Италия, Франция, Мексико, Чили, България, Южна Африка, Швеция, Германия, Русия, Полша,  Гърция, Австралия, Филипините, Япония, Панама, Колумбия, Боливия.

ГАЛЕРИЯ СНИМКИ

Цени за оперни, балетни спектакли и концерти

Предлагаме различни цени на билетите според мястото в залата, конкретния спектакъл, както и за за ученици, пенсионери, групови посещения, образователни и детски спектакли...
Научете повече +

отстъпки

отстъпки

Важат за ученици, пенсионери, фамилни и групови посещения (от над 10 човека). Обадете ни се на тел. 052 650 666 и 052 66 50 22 за договаряне на отстъпки.

абонаменти

абонаменти

С VIP Card ползвате от 20 % до 50 % отстъпка от цената на билета за спектакли на Държавна опера – Варна и Драматичен театър "Ст. Бъчваров" - Варна.

купете билети on-line

купете билети on-line

Ползвайте MULTINET CARD през сайта www.bgbileti.com. Купете билети от сайта www.grabo.bg и ползвайте специални отстъпки!

TOP