ПРОГРАМА - ДЪРЖАВНА ОПЕРА - ВАРНА

<a href="http://www.operavarna.com/index.php/bg/programa/mesechna-programa"><font color="white">ПРОГРАМА - ДЪРЖАВНА ОПЕРА - ВАРНА</font></a>

Държавна опера - Варна

Искате ли да получавате новини от нас - за премиери, промоции и др.?

„ХИТРАТА ЛИСИЧКА” – 2023

Опера по музика и либрето на Леош Яначек

Превод на либретото от чешкия оригинал Павел Балев, Вера Немирова

Диригент-постановчик Павел Балев

Режисьор Вера Немирова

Сценография и костюми Димана Латева 

Хореография Анна Пампулова

Светлинен дизайн Даниел Йовков

Диригент на хора Надежда Маккюн

Асистент-диригент Петър Тулешков

Плакат Славяна Иванова

Фотография Росен Донев

 

Действащи лица и изпълнители:
Лисичката - Илина Михайлова, Лилия Илиева
Лисичокът - Мария Павлова, Димитринка Райчева
Лесничеят - Иво Йорданов
Жената на Лесничея/ Кукумявката - Силвия Ангелова
Учителят - Пламен Райков
Кучето - Велин Михайлов, Лев Караван
Свещенникът и Язовецът - Гео Чобанов, Евгений Станимиров
Хараща (бракониер) – Марсел Бакони, Венцеслав Анастасов
Пашек, кръчмар - Владислав Владимиров
Госпожа Пашенкова, кръчмарка - Галина Великова
Пепик, син на лесничея – сопран, ВДЮО (Варненска детско-юношеска опера)
Франтик, приятел на Пепик – сопран, ВДЮО
Малката Лисичка – сопран, ВДЮО
Петелът – Артьом Арутюнов, Пламен Райков
Кокошкар(к)ата - Радинела Василева, Надежда Радкова
Совата - Радинела Василева, Надежда Радкова
Кълвач - Калина Жекова
Комар - Лев Караван
Щурец, Скакалец, Муха, Жаба – хористи от ВДЮО
Водно конче - Тиана Георгиева

Лисичета - хор от ВДЮО 

Кокошки - хор на Държавна опера Варна

Оркестър на Държавна опера Варна с концертмайстор Красимир Щерев, асистент-режисьор Димитър Левичаров, помощник-режисьори Грета Атанасова и Вероника Минкова, корепетитори Руслан Павлов, Соси Чифчиян, Юлия Росинец и Димитър Фурнаджиев.

Продукция на ТМПЦ - Държавна опера Варна, в колаборация с Volkstheater Рощок, съвместен проект с ММФ „Варненско лято“ 2023 

7 юли 2023, 21.00, XIV Опера в Летния театър - премиера за Варна и първо цялостно представление в България. 

ЛЕОШ ЯНАЧЕК (1854-1928) пише музиката и либретото на „Хитрата лисичка“ (1923), вдъхновен от фейлетони и комикси, публикувани в чешкия вестник „Народни новини” в началото на миналия век. В своята алегорична творба той влага общочовешки послания за свободата, любовта и вечното повторение в природата. „Това е весела опера с тъжен край. Хванах лисичката в гората в залеза на моя живот“, шегува се със себе си 69-годишният композитор. Образът на Хитрата лисичка е своеобразно огледало, в което останалите герои се оглеждат и което ги кара да се замислят за себе си. А самата тя следва неотклонно своите инстинкти, поставя свободата над всичко и не допуска да ѝ я отнемат. Копнежа за свобода, за споделена любов откриваме във всички герои. Централен образ в този контекст е лесничеят, който разсъждава за смисъла на живота. Меланхолията, натрупана в годините, го връща към спомена за една невъзможна, отдавна изгубена любов, която намира своето второ Аз в образа на Хитрата лисичка. 

Хитрата лисичка е част от природата, респективно и от човешката природа, откъдето логично следва успоредяването на човешките и животински образи в произведението.

ДИРИГЕНТЪТ ПАВЕЛ БАЛЕВ

Музиката на Яначек носи специфична интонационна среда, адекватна на своето време, но за съжаление ние не я познаваме. „Хитрата лисичка“ догодина ще стане на 100 години, а в България едва сега правим първото й цялостно представление. Яначек е скромен и естествен, не е самоцелен експериментатор. Той  изгражда един приказен сюжет, в който внася детското възприятие, но „Хитрата лисичка“ не е опера за деца, а една философска приказка за възрастни. Тя показва връзката на човека с животните и птиците, с хората и въобще с цялата природа в паралел, поднесен с фина музикална окраска, много блага, много чувствителна, много изтънчена. Най-красивата музика се свързва с животните и техните чувства, отношения, страданията им, често причинени от хората. Да, в „Хитрата лисичка“ най-трогателните моменти не са при хората, а при животните и природата. У Яначек откриваме една завладяваща и същевременно непретенциозна поетичност, която има за цел да ни покаже одухотвореността на природата. Докосването до природата пречиства и извисява. В „Хитрата лисичка“ е закодирано точно това послание за природата, която ни дава усещането за свобода, прави ни по-добри, тя е нашата алтернатива за спасение и затова трябва да я пазим и обичаме.

РЕЖИСЬОРЪТ ВЕРА НЕМИРОВА 

„Хитрата лисичка“, създадена през 1920 г., е късноромантична музика, която има своето място в световната музикална съкровищница. Яначек е писал музика в епохата на Шьонберг и Албан Берг, но „Хитрата лисичка“ не е атонална. Тя е много по-мелодична и красива, рисува ярки природни картини, в които живее и човешката природа с нейните вълнения. Интересно е да се знае, че Яначек е имитирал природни звуци, имитирал е също мелодиката в говора на хората. Той е обожавал гората, прекарвал е дълго време сред природата. Ощетен от живота, загубил жена си и децата си, страдащ от несподелена любов, Яначек конвертира тежката си съдба в чудно хубава музика. Неговият музикален език е нов за българските певци, те трябва да свикнат с особената му ритмична структура и вокалните му хрумвания. 

В Рощок, по време на ковид пандемията представихме „Хитрата лисичка“ в специално подготвена камерна версия, която звучеше доста интересно, но все пак камерно. Така че за мен варненското представление е истинската премиера в пълния й блясък, с оркестър в пълен състав, под диригентската палка на великолепния Павел Балев и с два разкошни екипа. Щастлива съм, че участват и младите артисти от Варненската детско-юношеска опера, които влизат в ролята на деца, превъплъщаващи се в животните от „Хитрата лисичка“. Това е ключът към концепцията на постановката за един училищен клас, който подготвя театрално представление.

 

Още по темата:

Павел Балев: Философската приказка „Хитрата лисичка“

Вера Немирова: Несломимият стремеж към свобода

Постановка на Вера Немирова и Павел Балев на операта „Хитрата лисичка“ ще има премиера на варненска сцена

„Хитрата лисичка“ – първо цялостно представление в България

„Хитрата лисичка“ – алегория с общочовешки послания

"Хитрата лисичка" с първа постановка във Варна

Лисичета превземат Варна днес

Варненската опера с флашмоб в центъра на Варна

 

TOP