ПРОГРАМА - ДЪРЖАВНА ОПЕРА - ВАРНА

<a href="http://www.operavarna.com/index.php/bg/programa/mesechna-programa"><font color="white">ПРОГРАМА - ДЪРЖАВНА ОПЕРА - ВАРНА</font></a>

Държавна опера - Варна

Искате ли да получавате новини от нас - за премиери, промоции и др.?

„ФАЛСТАФ“ – 2023

Опера от Джузепе Верди

Опера от Джузепе Верди
Диригент-постановчик Григор Паликаров
Режисьор Нина Найденова
Сценография и костюми Елена Иванова
Хореографски дизайн Анна Пампулова
Диригент на хора Надежда МакКюн
Плакат Славяна Иванова
Фотография Веселин Василев

Действащи лица и изпълнители:
СЪР ДЖОН ФАЛСТАФ - Кирил Манолов
ФОРД - Свилен Николов
ФЕНТЪН – Рейналдо Дроз
ДОКТОР КАЮС – Александър Баранов
БАРДОЛФ – Момчил Караиванов
ПИСТОЛ – Гео Чобанов
АЛИС ФОРД – Ирина Жекова
НАНЕТА – Мария Павлова
МИСИС КУИКЛИ - Мариана Пенчева
МЕГ ПЕЙДЖ – Силвия Ангелова

Оркестър, хор и балет на Държавна опера Варна. Концертмайстори Красимир Щерев, Анна Фурнаджиева. Асистент режисьор Марк Фаулър. Помощник режисьори Димитър Левичаров, Иво Йорданов.

Премиера 29 юли, 21.00, XIV Опера в Летния театър – Варна 2023

В 76-годишната история на Варненския оперен театър това е втората постановка, след първата през 2013 г., на единствената комична опера на Верди, която той създава, на базата на „Веселите уиндзорки“ от Шекспир, в самия край на творческия си път. Режисьорката Нина Найденова разполага действието на втория варненски „Фалстаф“ в 60-те години на XX век, за да го подслади допълнително с щипка долче вита.

Григор Паликаров – диригент

Драматургията и музикалната фактура в тази опера са доста сложни. Верди прави един много голям мост между първите си опери и последната. Дълго време го критикуват, че оркестърът му представлява една голяма китара, с която се съпровождат певците, т.е. че не е достатъчно добре развит. Във „Фалстаф“ се усеща неговото желание да надрасне това, което е писал, да не изостава, не да бъде просто модерен, а да бъде в съзвучие с времето. Драматургично и архитектонично „Фалстаф“ е изграден по съвършен начин – една опера, в която не се маха нито една нота, не се правят съкращения. Щастлив съм, че имам възможността да работя с певци на световно ниво в постановка, която е много красива и интересна.

Нина Найденова - режисьор

„Фалстаф“ е една гигантска крачка в друго пространство, уникална музика, която сама по себе си е шега, и едно послание, че животът ни може да бъде по-усмихнат, ако просто използваме тази формула. Верди и комедия са най-прекрасното съчетание, което можем да предложим на публиката в днешно време. Изключително сложно е да правиш комедия, защото първо трябва да се надсмееш на собствените си недъзи, за да можеш да отправиш този критичен поглед така, че хем да говори и да изпраща послания, хем да може да усмихне всички. Надсмиваме се над егото, над онова, което губи мярка. Всеки трябва да може да покаже собствените си недостатъци, да ги признае пред света и да върви напред.

Анна Пампулова – хореограф

Тъй като почеркът на „Фалстаф“ е съвременен, беше много важно да се избегнат щампите на класическото оперно поведение и да раздвижим нещата. Цели композиции са специално разработени по определен хореографски начин, за да може по-лесно да се възприеме експресията. Има деликатно присъствие на балет, вписан е вътре през пластиките и в последната сцена, в която балет и хор са в едно общо дихание, обща магия. За мен като хореограф е много важно в тази постановка да има истинност в поведението и в същото време елегантност.

Кирил Манолов, Фалстаф

„Фалстаф“ е черешката на тортата на операта. Това е философия, мисъл за живота, вкарана в музика и текст. Запалих се по тази опера още в ранна възраст, след един запис на Караян. Колкото повече слушаш „Фалстаф“, толкова повече те грабва и откриваш нови неща. Гениално написана от Верди, от Бойто и от Шекспир. Пял съм я над сто пъти в поне 17–18 постановки. Трябва да си наистина добър певец, пеенето е много трудно, но трябва и да си много добър актьор и комик.

Още по темата:
„Фалстаф“ с най-добрия Фалстаф на нашето време

Фалстаф е като че ли роля, създадена за Кирил Манолов

Най-добрият съвременен Фалстаф ще пее в Летния театър

Варненската опера поставя „Фалстаф“ с Кирил Манолов и Мариана Пенчева

Медийна среща с екипа на „Фалстаф“

Влюбени във „Фалстаф“

 
TOP