ПРОГРАМА - ДЪРЖАВНА ОПЕРА - ВАРНА

<a href="http://www.operavarna.com/index.php/bg/programa/mesechna-programa"><font color="white">ПРОГРАМА - ДЪРЖАВНА ОПЕРА - ВАРНА</font></a>

Държавна опера - Варна

Искате ли да получавате новини от нас - за премиери, промоции и др.?

ДОН ПАСКУАЛЕ - 2023

ДОН ПАСКУАЛЕ - 2023

Опера от Гаетано Доницети

Диригент Светослав Борисов
Режисьор Сребрина Соколова
Сценография Иван Токаджиев
Костюми Елена Иванова
Хореография Надя Димокова
Диригент на хора Надежда Маккюн
Плакат Славяна Иванова
Фотография Росен Донев

 

Действащи лица и изпълнители:
ДОН ПАСКУАЛЕ – Деян Вачков, Евгений Станимиров, Гео Чобанов
НОРИНА – Илина Михайлова, Ирина Жекова
ЕРНЕСТО – Рейналдо Дроз, Георги Султанов
ДОКТОР МАЛАТЕСТА – Пламен Димитров
НОТАРИУС – Петър Петров

Солисти, хор и оркестър на Държавна Опера Варна

 

Предпремиера 29 март 2023, 19.00, Държавна опера Варна;
Премиера 20 юли 2023, 21.00, XIV Опера в Летния театър.

 

 

Творил в постоянна надпревара с Росини и Белини, Доницети (1797-1848) е един от тримата големи италиански романтици, чието белкантово творчество бележи разцвета на италианската музика в първите десетилетия на XIX век. Творбите му дишат с духа на новото време, звучат с народнопесенни интонации и – не на последно място, разкриват най-добрите страни от таланта на певците.

 

Прочут с бързината и лекотата, с които композира, Доницети написва 64-та си опера „Дон Паскуале” само за 11 дни, а оркестрацията - за 8. Резултатът е партитура, с единна драматургична концепция в стил опера-буфо, с богата мелодика и блестящи музикални номера, които публиката бурно аплодира на премиерата в Париж на 3 януари 1843 г. Композиторът е автор и на либретото по популярния в commedia dell’arte сюжет за стар ерген, който си търси млада жена, но бива измамен.

 

Жизнерадостната белкантова творба на Доницети оживява за четвърти път на варненската оперна сцена през 2023 г. Маестро Светослав Борисов пристига от Германия, за да надгради своя успех от предишния „Дон Паскуале“ (2015). „Дон Паскуале“ е добър мой познат, чудесно се разбираме. И аз, като него, обичам белкантовата музика, но не се концентрирам само върху нея, спектърът е много по-широк. Лекотата, с която се възприема тази опера, е противоположна на нелеките усилия, които са нужни за нейната подготовка. Музикалната специфика изисква търпение, дори догматичност в изработване на детайлите. Изключително важно е всеки детайл да бъде изграден релефно, за да бъде възприет точно така и от публиката. Тези малки акценти интелигентно подчертават драматургията и за да бъдат изведени на преден план, те трябва не просто да се изсвирят, а да бъдат изградени и поставени точно там, където им е мястото. То е като игра на танц, в която всяка стъпка, всяка мимика, всеки жест са от значение“, обяснява маестро Борисов.

 

„Палитрата от нюанси в характеристиките на героите придава плътност на драматургичното действие, прави интригата многопластова и става основа на недоразуменията и комичните ситуации, в които изпадат героите. Основна в нашия спектакъл е темата за правотата и правилния избор. Това е сериозен проблем в човешките взаимоотношения, но в прекрасната опера на Доницети тази проблематика е представена с огромна лекота, с хумор и самоирония, благодарение на музиката. Във всяка нота, всеки динамичен и темпови акцент е вградено сценичното действие. Всичко в изказа е сбито, синтезирано и няма нищо излишно. Важна е актьорската игра, пластиката на движение и високото певческо майсторство“, допълва режисьорката Сребрина Соколова.

Още по темата:

TOP