ПРОГРАМА - ДЪРЖАВНА ОПЕРА - ВАРНА

<a href="http://www.operavarna.com/index.php/bg/programa/mesechna-programa"><font color="white">ПРОГРАМА - ДЪРЖАВНА ОПЕРА - ВАРНА</font></a>

Държавна опера - Варна

Искате ли да получавате новини от нас - за премиери, промоции и др.?

ЕРНАНИ - 2022

ЕРНАНИ - 2022

Опера в 4 действия от Джузепе Верди

Либрето Франческо Мария Пиаве по едноименната драма на Виктор Юго

Диригент Григор Паликаров

Режисьор Деян Прошев

Сценография Денис Иванов

Костюмография Денис Иванов, Лора Маринова, Мария Трендафилова

Хореография Светлана Тоншева

Диригент на хора Цветан Крумов

Плакат Славяна Иванова

Фотография Роен Донев

 

В ролите:

ЕРНАНИ - Иван Момиров

ЕЛВИРА - Сузана Бранкини

ГОМЕС ДА СИЛВА - Деян Вачков

ДОН КАРЛОС - Пламен Димитров

ДОН РИКАРДО – Пламен Райков

ЯГО – Петър Петров

ДЖОВАНА – Благовеста Статева

 

Солисти, оркестър, хор и балет на Държавна опера Варна

Концертмайстор Красимир Щерев. Помощник режисьори: Димитър Левичаров, Радинела Василева. Корепетитори: Жанета Бенун, Веселина Маринова, Соси Чифчиян, Руслан Павлов. Суфльор Димитър Фурнаджиев.

 

6 август 2022, 21.00. Премиера на Опера в Летния театър, посветена на 91 години от рождението на маестро Борислав Иванов - директор, артистичен директор, ментор и творец, посветил голяма част от живота и творчеството си на оперния театър в родния си град, личност с огромни заслуги за съвременното оперно изкуство.

 

В операта „Ернани“ са заложени принципите на романтичния театър, с неговите ярко обагрени, сложни и често противоречиви характери. Джузепе Верди композира операта по либретото на Франческо Мария Пиаве, което следва сюжета в едноименната драма на Виктор Юго. Избраник на красивата Елвира е бунтовникът Ернани, който всъщност е благородник, но тя е сгодена за Гомес да Силва – неин чичо, а и кралят на Испания Дон Карлос претендира за сърцето й. В любовния четириъгълник бушуват страсти, героите се борят за своята любов, но и за своята чест и Верди дава блестящ музикален израз на този сложен емоционален възел. Представена за пръв път на 9.03.1844 г. във Венеция, операта „Ернани“ се превръща в един от бисерите в творчеството на великия композитор.

 

В 75-годишната история на Държавна опера Варна постановката на „Ернани“ 2022 е четвърта поред след сценичните реализации през 1960, 1989 и 2010 г. Диригентският прочит в най-новата варненска постановка на "Ернани" принадлежи на маестро Григор Паликаров, един от най-големите съвременни наши диригенти с международно признание, постоянен гост диригент на Държавна опера Варна. „В „Ернани“ се срещат дълги красиви музикални епизоди, всичко върви сякаш спокойно и изведнъж ситуацията рязко се променя. Мотивацията за тази промяна трябва ясно да бъде откроена, защото тя обосновава следващите ходове на действието.

 

За „Ернани“ наистина трябва да има много добри гласове, а ние разполагаме с четирима великолепни певци, при това и четиримата дебютират в „Ернани“. Това са Иван Момиров – Ернани, Сузана Бранкини – Елвира, Деян Вачков – Гомес да Силва и Пламен Димитров – Дон Карлос. Може би някои биха оценили подобно стечение на дебюти като риск, но аз намирам, че това е по-скоро една чудесна възможност за утвърдени певци като нашите солисти да избягат от рутината“, предрече маестро Паликаров.

 

И наистина - дебютът на четиримата солисти с международна кариера, се превърна от прецедент в в брилянтна демонстрация на тяхното певческо и артистично можене. В рецензията си за „Ернани“ в „Литернет“ музиковедът Димитър Сотиров намира ярки квалификации за всеки от тях. Според него Иван Момиров,завладяващо убедителен в титулната роля, изгражда плътен и наситен с нюанси образ, благодарение и на красивия си теноров тембър“, Пламен Димитров впечатлява „с изящността на фразирането, тембровата плътност и цялостната красота на изпълнението“, Деян Вачков има „мощно, но и изключително фино вокално присъствие, отчетливо фразиране, емоционална наситеност и лиричност“, а „великолепното спинтово лирично сопрано Сузана Бранкини изключително точно влиза „в обувките“ на своя персонаж, преодолявайки техническите предизвикателства на централната сопранова партия“ (вижте по-долу целия текст).

 

Режисьорът от Националната опера и балет на РС Македония Деян Прошев, поставял вече няколко пъти на варненска сцена, отбелязва, че „присъствието на това заглавие в афиша на един оперен театър говори само по себе си за неговото високо ниво“. Художникът Денис Иванов допълва творческите амбиции на постановъчния екип: „В изкуството на онази епоха изкривяването на перспективата е било много модерен способ, т.е. ние не виждаме сценичната кутия в нормалния й вид, тя винаги е леко в ракурс. В „Ернани“ съм се постарал да направя точно това, да създам усещане, сякаш цялата публика е седнала леко встрани от сцената. Това дава един много дързък диагонал, оправдан и от многопластовия сюжет, в който има и политическа, и любовна линия, преплетени с темата за честта, както и с много други теми“.

 

   

 

Прочетете още за „Ернани“:

Григор Паликаров: Един ранен, но пълнокръвен Верди

Деян Прошев: Любов, страст, омраза и чест в „Ернани“

Денис Иванов: Праволинейната драматургия убива драматизма

Иван Момиров: „Ернани“ от „Битката за Ернани“ до днес

Димитър Сотиров: „Ернани“ на Държавна опера Варна – пореден триумф на ранния Верди

TOP