ПРОГРАМА - ДЪРЖАВНА ОПЕРА - ВАРНА

<a href="http://www.operavarna.com/index.php/bg/programa/mesechna-programa"><font color="white">ПРОГРАМА - ДЪРЖАВНА ОПЕРА - ВАРНА</font></a>

Държавна опера - Варна

Искате ли да получавате новини от нас - за премиери, промоции и др.?

НАБУКО - 2022

Опера в 4 действия от Джузепе Верди
Либрето Темистокле Солера

 Диригент Якопо Сипари ди Пескасероли - постоянен гост диригент на Държавна опера Варна

Постановка Кузман Попов
Режисьор Сребрина Соколова
Сценография Нела Стоянова
Костюми Денис Иванов
Диригент на хора Цветан Крумов
Сценична пластика Светлана Тоншева
3D Mapping Тодор Тодоров
Светлинен дизайн Даниел Йовков
Плакат Славяна Иванова
Фотография Росен Донев

В ролите:
НАБУКО - Карлос Алмагер
АБИГАИЛ - Йоана Железчева
ЗАКАРИЯ – Юлиян Константинов (поради заболяване на титуляра ролята изпълни Гео Чобанов)
ФЕНЕНА - Михаела Берова
ИЗМАЕЛ - Валерий Георгиев
ВЕЛИКИЯТ ЖРЕЦ - Петър Петров
АБДАЛО - Христо Ганевски
АННА - Галина Великова

Оркестър и хор на Държавна опера Варна. Концертмайстор Анна Фурнаджиева. Помощник режисьори: Димитър Левичаров, Радинела Василева. Корепетитори: Жанета Бенун, Веселина Маринова, Соси Чифчиян, Руслан Павлов. Суфльор Димитър Фурнаджиев.

14 юли 2022, 21.00, Премиера на Опера в Летния театър, посветена на 75-годишния юбилей на Държавна опера Варна

„Набуко“ 2022 е третата постановка в 75-годишната история на Държавна опера Варна след първата през 1970 г. и втората през 1996 г. Операта жъне триумфален успех в Ла Скала през 1842 г. и носи на Джузепе Верди огромна слава. Либретото, написано от Темистокле Солера и базирано на събитията, описани в библейските книги на Даниил и Йеремия, е вдъхновено също от драмата „Навуходоносор“ от Огюст Анисе-Буржоа и Франсис Корню. Сюжетът е древен, но алюзията е прозрачна: Италия се бунтува срещу австрийското владичество и тази прекрасна, завладяваща музика става повод за мащабни политически демонстрации из цялата страна, а Хорът на поробените евреи „Лети мисъл на златни криле!“ (Va pensiero) се запява като национален химн. Неслучайно съвременниците наричат Верди „Маестро на италианската революция“. Името му, заедно с имената на Мадзини, Кавур и Гарибалди, става символ на италианското Ризорджименто.
Най-новата варненска трактовка на „Набуко“ е дело на постоянния гост диригент Якопо Сипари ди Пескасероли от Италия и режисьорката Сребрина Соколова. Дългогодишната асистентка на незабравимия главен режисьор на Варненската опера Кузман Попов обновява предначертаните от него творчески жалони със свои оригинални идеи в духа на класическата оперна традиция. „Набуко“ – история за силата на вярата, за пагубната деградация на човек със свръхего, приравнил се с Бог и дори поставил се над него. Това е история за грешките, наказанието и изкуплението извън времето“, изтъква в режисьорската си експликация Сребрина Соколова.
Ролята на Набуко изпълни световноизвестният драматичен баритон от Мексико Карлос Алмагер, който гостува за пръв път във Варна с тази своя коронна роля, поднесена с
с перфектна вокална техника и изработено в детайли артистично превъплъщение.
Йоана Железчева постигна своя вокален и артистичен връх като Абигаил: „Обичам Абигаил. Ролята е емблематична за всички нас, българските сопранови певици. С тази роля великата Гена Димитрова триумфира по света, тя задава и еталона за Абигаил, който ние се опитваме да достигнем“, посочва Йоана Железчева.

Сценографията на Нела Стоянова, която търси решения извън оперното клише и великолепните костюми на Денис Иванов, достойни за най-престижните сцени, заедно с динанамиката, изградена с 3D мапинга на Тодор Тодоров и светлинния дизайн на Даниел Йовков, придават съвременна елегантност и допълват енергетичното излъчване на този Вердиев шедьовър.

 

Още по темата:

Сребрина Соколова с режисьорски прочит на „Набуко“

Карлос Алмагер - Набуко

Йоана Железчева - Абигаил

Юлиан Константинов: Такава опера харесвам

Ивайло Спасов: Да усетиш „Набуко“ като артистичен филтър и емоционална енергия

TOP