Искате ли да получавате новини от нас - за премиери, промоции и др.?

НОВИНИ И ИНТЕРВЮТА > ДЪРЖАВНА ОПЕРА - ВАРНА:

АКТУАЛНО ЗА НАС

ВИЖТЕ ВСИЧКИ НОВИНИ -
 • ПРЕЖИВЯВАНЕТО „РАЙМОНДА“
  04 Август 2021 by MIro, in Актуални новини
  ПРЕЖИВЯВАНЕТО „РАЙМОНДА“
  Маестра Чадловска, Мария Кичевска, Никола Хаджитанев, Павел Кирчев, Ивана Коцевска пред Виолета...
  Read More +
 • АПЛОДИСМЕНТИ ЗА 90-ГОДИШНИЯ ЮБИЛЕЙ НА МАЕСТРО БОРИСЛАВ ИВАНОВ!
  01 Август 2021 by MIro, in Актуални новини
  АПЛОДИСМЕНТИ ЗА 90-ГОДИШНИЯ ЮБИЛЕЙ НА МАЕСТРО БОРИСЛАВ ИВАНОВ!
  Големият български диригент, Почетният гражданин на Варна и Пловдив, известен с майсторството си...
  Read More +
 • ФАБРИЦИО МАКАТА СЕ ЗАВРЪЩА С РЕЦИТАЛ И ПЕСЕН ЗА ВАРНА
  01 Август 2021 by MIro, in Актуални новини
  ФАБРИЦИО МАКАТА СЕ ЗАВРЪЩА С РЕЦИТАЛ И ПЕСЕН ЗА ВАРНА
  2 август 2021, 21.00 – Лятна сцена зад театъра Популярният в цял свят, високо ценен и от...
  Read More +
АФИШ
Научете повече +

АФИШ

Заповядайте в операта >> Изберете спектакъл от афиша ни за месеца >> опера, оперета, балет, концерти

ПРОМОЦИИ
Научете повече +

ПРОМОЦИИ

Възползвайте се от специалните ни предложения, отстъпки и промоционални пакети >>

ЦЕНИ НА БИЛЕТИ
Научете повече +

ЦЕНИ НА БИЛЕТИ

Билетите за спектаклите на Държавна опера - Варна струват 6, 10, 15, 20 или 30 лв. Цената на билета зависи от мястото в залата (партер, 1-ви, 2-ри балкон) и конкретния спектакъл.

ФЛАМЕНКО КАРМЕН

Концерт-спектакъл по музика на Жорж Бизе

 

Билетна каса

Билети онлайн  от Eventim

Билети онлайн от ФКЦ

 

 16 юли, 21.00 – Опера в Летния театър 2020

 

Диригент: Страцимир Павлов
Режисьор: Сребрина Соколова

 

КАРМЕН: Флорентина Соаре (Национална опера - Букурещ)
ДОН ХОЗЕ: Даниел Магдал (Национална опера - Букурещ)
ЕСКАМИЛИО: Деян Вачков
МИКАЕЛА : Илина Михайлова
ЦУНИГА: Гео Чобанов
ФРАСКИТА: Мария Павлова
МЕРЦЕДЕС: Силвия Ангелова
РЕМЕНДАДО: Пламен Долапчиев

 

 

Режисьорска експликация

„Фламенко Кармен“ - Поглеждайки към името на нашия спектакъл, виждаме две думи, които, както сами по себе си означават едно и също, така и се допълват и синтезират в едно цяло. „Фламенко“ – в превод означава „ подобен на огън“, а самата Кармен е символ на страстна огнена жена, която ако имаш смелостта да доближиш, ще се „опариш“ или още по-лошо - ще „изгориш“. Няма по-логична комбинация, за име на това музикално, танцово и емоционално пиршество, което подготвяме за нашата публика.

Кармен е любим и неостаряващ женски образ, пълен със страст и следващ инстинктите си. Много режисьори, хореографи, художници, скулптори, композитори, ползващи различни стилове и художествени похвати, пресъздават историята на страстната и изпепеляваща любов на Кармен и Дон Хозе. Безпорно началото на тази нескончаема интерпретационна линия поставя Проспер Мериме със своята новела „Кармен“, която от своя страна е база за създаването на либретото на обичаната от всички ни опера, с музиката на Ж. Бизе. Именно новелата на Мериме, стана основа за изграждане на концепцията на спектакъла – това е разказ за любовта между Кармен и Дон Хозе, разказана от името на Дон Хозе, неговите признания, неговия спомен за жената Кармен, преобърнала живота му. Тази концепция води след себе си характер на откровение, голяма доза абстракция и театралност, в най-добрия смисъл на тази дума. С художника на проекта Ася Стоименова, използвахме похвати, изчистени от конкретността, защото мисълта не може да се ограничи и затвори в рамката на материалното. Зрителят няма да види декори традиционни за оперната стилистика. След месеците социална изолация, в които всички бяхме поставени, всеки един от нас имаше време да се вгледа в себе си и дори да се опознае по-добре. И в крайна сметка истината е, че никой няма нужда от прекалено много вещи и обстоятелства, а по – скоро да постигне хармония и да е на „ти“ със себе си. Тази изповед на Дон Хозе е като едно пречистване и постигане на вътрешна хармония.

Спектаклът е с продължителност 1 час и 45 минути, и следва музикално и драматургично операта на Бизе, във фламенко - аранжимент, на диригента на проекта Страцимир Павлов. Въпреки големите съкращения, в спектакъла има място за всички популярни, обичани арии, дуети и ансамбли, които публиката с интерес и любопитство ще очаква да чуе в стил фламенко. Свързващите текстове, които ще осигурят цялостност и непрекъснатост на историята, са цитати от новелата на Мериме, в оригинал на френски и в превод на български език. Фламенко танцьорите са задължителен елемент и основна „подправка“, за да сме стилово верни и въздействащи. Хореографията продължава линията на абстрактност и минимализъм, която се подсилва от изключително точните, синтезирали максимум енергия и страст, движения на фламенкото. Да не забравяме и модерните технологии, които отново имат за цел да подсилят въздействието на певческата и актьорска интерпретация на артистите на сцената.

Целият екип силно се надяваме, този експериментален фламенко – оперен спектакъл, да удовлетвори нашата традиционна оперна публика, както и да привлече по – широк кръг от почитатели на музикалните сценични изкуства от различни поколения.

Сребрина Соколова
режисьор

 

Цени за оперни, балетни спектакли и концерти

Предлагаме различни цени на билетите според мястото в залата, конкретния спектакъл, както и за за ученици, пенсионери, групови посещения, образователни и детски спектакли...
Научете повече +

отстъпки

отстъпки

Важат за ученици, пенсионери, фамилни и групови посещения (от над 10 човека). Обадете ни се на тел. 052 650 666 и 052 66 50 22 за договаряне на отстъпки.

абонаменти

абонаменти

С VIP Card ползвате от 20 % до 50 % отстъпка от цената на билета за спектакли на Държавна опера – Варна и Драматичен театър "Ст. Бъчваров" - Варна.

купете билети on-line

купете билети on-line

Ползвайте MULTINET CARD през сайта www.bgbileti.com. Купете билети от сайта www.grabo.bg и ползвайте специални отстъпки!

TOP