Искате ли да получавате новини от нас - за премиери, промоции и др.?

НОВИНИ И ИНТЕРВЮТА > ДЪРЖАВНА ОПЕРА - ВАРНА:

АКТУАЛНО ЗА НАС

ВИЖТЕ ВСИЧКИ НОВИНИ -
 • ПРЕМИЕРА НА „РАЙМОНДА“ С НАЙ-ДОБРИТЕ БАЛЕТНИ АРТИСТИ ОТ СКОПИЕ, СОФИЯ И ВАРНА
  23 Юли 2021 by MIro, in Актуални новини
  ПРЕМИЕРА НА „РАЙМОНДА“ С НАЙ-ДОБРИТЕ БАЛЕТНИ АРТИСТИ ОТ СКОПИЕ, СОФИЯ И ВАРНА
  „Раймонда“ - 7 август, 21.00. Премиера на Опера в Летния театър и ММФ „Варненско лято“ 2021...
  Read More +
 • „РАЙМОНДА“ – 7 август, 21.00. Балетна премиера на Опера в Летния театър и ММФ „Варненско лято“ 2021
  22 Юли 2021 by MIro, in Актуални новини
  „РАЙМОНДА“ – 7 август, 21.00. Балетна премиера на Опера в Летния театър и ММФ „Варненско лято“ 2021
  Постановката на „Раймонда“, най-известният балет от Александър Глазунов, е копродукция на...
  Read More +
 • СВЕТОВНОИЗВЕСТНОТО СОПРАНО СУЗАНА БРАНКИНИ ВЪВ ВЕРДИ ХЕТТРИК НА ДЪРЖАВНА ОПЕРА ВАРНА
  20 Юли 2021 by MIro, in Актуални новини
  СВЕТОВНОИЗВЕСТНОТО СОПРАНО СУЗАНА БРАНКИНИ ВЪВ ВЕРДИ ХЕТТРИК НА ДЪРЖАВНА ОПЕРА ВАРНА
  120 години от кончината на великия композитор „Трубадур“ - 24 юли, 21.00, Опера в Летния театър,...
  Read More +
АФИШ
Научете повече +

АФИШ

Заповядайте в операта >> Изберете спектакъл от афиша ни за месеца >> опера, оперета, балет, концерти

ПРОМОЦИИ
Научете повече +

ПРОМОЦИИ

Възползвайте се от специалните ни предложения, отстъпки и промоционални пакети >>

ЦЕНИ НА БИЛЕТИ
Научете повече +

ЦЕНИ НА БИЛЕТИ

Билетите за спектаклите на Държавна опера - Варна струват 6, 10, 15, 20 или 30 лв. Цената на билета зависи от мястото в залата (партер, 1-ви, 2-ри балкон) и конкретния спектакъл.

Кармен

Кармен

от Жорж Бизе

Опера в четири действия

ПОСТАНОВЪЧЕН ЕКИП

Диригент – постановчик  ХРИСТО ИГНАТОВ
Режисьор – постановчик ГЕОРГИ ЛАЛОВ
Художник – ИВАН САВОВ
Диригент на хора – МАЛИНА ХУБЧЕВА
Хореография – БОРЯНА СЕЧАНОВА

 

photo linkКликнете тук, за да видите галерията със снимки >>


ДЕЙСТВАЩИ ЛИЦА

КАРМЕН, циганка - мецосопран
ДОН ХОЗЕ, сержант - тенор   
ЕСКАМИЛИО, тореадор - баритон
ЦУНИГА, лейтенант - бас
МОРАЛЕС, сержант - баритон
ДАНКАЙРО, контрабандист - баритон
РЕМЕНДАДО, контрабандист - тенор
МИКАЕЛА, годеница на Дон Хозе- сопран
ФРАСКИТА, циганка, приятелка на Кармен - сопран                                           
МЕРЦЕДЕС, циганка, приятелка на Кармен - мецосопран Войници, офицери, тореадори, контрабандисти, цигани, циганки, тютюноработнички, деца, народ.                                          
Действието се развива в Севиля и околностите около 1820 г.

 

Либрето – Анри Мелиак и Луи Халеви по едноименната новела на Проспер Мериме.

Пета постановка на “Кармен” във Варненската опера.
Съвместна продукция на ОФД – Варна и ММФ “Варненско лято”.
Премиера – 26 и 28 юли 2006 година.

Концертмайстор Борислав Дончев, Отговорен корепетитор Катя Христоманова, Корепетитори: Веселина Маринова, Жанет Бенун, Димитър Фурнаджиев
Помощник – режисьор Сирма Панева, Суфльор Малина Хубчева

 

СЪДЪРЖАНИЕ

ПЪРВО ДЕЙСТВИЕ

Под палещите лъчи на андалузкото слънце, войници и граждани се забавляват в очакване на обедната почивка на тютюноработничките. Появява се Микаела, която търси сержанта Дон Хозе и това създава оживление сред скучаещите войници.
Придружавани от група деца, идват маршируващите войници за смяна на караула под командата на Дон Хозе и на новодошлия в Севиля лейтенант Цунига. След кратък разговор между двамата, прозвучава камбанен звън – сигнал за обедната почивка. Площадът отново се изпълва с шумен народ. Тютюноработничките излизат, младите се срещат със своите обожатели.

Когато излиза Кармен, красивата и дръзка циганка, всички насочват вниманието си към нея. Единствен Дон Хозе не й обръща внимание и това събужда у нея женската амбиция да го спечели. Кармен запява страстна хабанера и хвърля цвете в краката на младежа. Дон Хозе е смутен. Но времето на почивката е изтекло и работничките се прибират във фабриката.

Идва Микаела, чистата селска девойка, която носи писмо от майка  му. Така Дон Хозе успява да се откъсне от омайния чар на Кармен и да се пренесе в спокойния, идиличен живот на село. Но пронизителен писък го изтръгва от света на спомените.
В разгорещен спор, Кармен е наранила с нож една от работничките. Цунига заповядва на Хозе да арестува виновната и да я отведе в затвора. Когато остават сами Кармен успява да го убеди да я пусне да избяга, като му определя среща в кръчмата на Лила Пастия. Дон Хозе изпълнява желанието й, заради което самият той попада в затвора.

 

 

ВТОРО ДЕЙСТВИЕ

Два месеца по-късно в кръчмата на Лила Пастия е шумно и весело.
Тук идват много посетители, без да подозират, че кръчмата е свърталище на банда контрабандисти. Кармен, заедно с приятелките си Фраскита и Мерцедес са едновременно и атракция на заведението и помощници на бандата. При пренасянето на контрабандната стока през границата на красивите девойки се разчита да отвличат вниманието на митничарите.

Тази нощ е замислена солидна операция. Шефът на бандата Данкайро и помощникът му Ремендадо увещават жените да дойдат с тях. Единствено Кармен се противопоставя. Тя е разбрала, че Дон Хозе е освободен от затвора и с нетърпение очаква срещата с него.

Тълпата посреща с възторжени викове храбрият, но  разглезен тореадор Ескамилио. Всички пият наздравица в негова чест, а той вече е харесал хубавата Кармен и вдига тост за любовта и за нова среща. Напразно й се присмиват и не вярват, че войникът ще дойде – в далечината се чува неговата песен. Кармен го посреща, пее и танцува за него, но скоро радостта им се прекъсва от долитащия призив на казармената тръба. Хозе е длъжен да се яви на проверка.

Свободолюбивият дух на Кармен не може да проумее как е възможно да я изостави точно в този момент, когато тя му предлага любовта си. Сега пък се появява Цунига, който се е надявал да завари Кармен сама, за да се позабавлява.
Цунига й се подиграва – тя е предпочела войника пред офицера. Двамата мъже се нахвърлят един срещу друг, но намесата на контрабандистите осуетява двубоя.
За Дон Хозе вече няма избор – трябва да дезертира. Кармен му рисува красотата на свободния живот, и той, завладян от любовта си към нея, възторжено се присъединява към контрабандистите.

 

 

ТРЕТО ДЕЙСТВИЕ

В тъмната нощ контрабандистите, водени от Данкайро, пренасят през планината стоката си и отсядат за кратка почивка.
Кармен и Хозе са мрачни. Младежът дълбоко страда, измъчван от измяната към войнишкия дълг и тъгата по родния край. Кармен пък е охладняла към него и се държи предизвикателно.
Фраскита и Мерцедес се опитват да поразведрят атмосферата, гадаейки си на карти. Те съветват и Кармен да стори същото, но докато на тях се пада богатство и любов, за Кармен картите вещаят смърт.

Идва Микаела. Тя е преодоляла всякакъв страх, за да спаси своя любим от властта на циганката.
Микаела моли Хозе да се върне. Майка му е на смъртно легло и очаква любимия си син. Нещастникът не може да напусне Кармен. Неочаквано се появява и Ескамилио, дошъл да покани Кармен за предстоящите борби с бикове. Между двамата съперници се завързва ожесточена схватка, но Кармен успява да ги разтърве.
Дон Хозе тръгва с Микаела, а преди да напусне циганката се заканва, че отново ще се върне.

 

ЧЕТВЪРТО ДЕЙСТВИЕ

На площада народът очаква с нетърпение началото на борбата с бикове.
Тълпата радостно приветства тореадорите, водени от всеобщия любимец Ескамилио.

Кармен също е тук. Приятелките й Фраскита и Мерцедес я предупреждават, че Хозе е наблизо и се крие, но циганката не се страхува. Тя е готова да се срещне с бившия си любовник.
Хозе застава пред нея и нежно и отчаяно я моли да се върне при него, но Кармен е категорична: “Свободна съм…свободна ще умра!” В порив на крайно отчаяние и накърнено достойнство, Хозе я пронизва с ножа си.

 

ИСТОРИЯ НА СЪЗДАВАНЕТО

Жорж Бизе (1838 – 1875) е един от най-значителните представители на френското оперно творчество от втората половина на ХІХ век.

В произведенията му са намерили израз най-добрите страни на прогресивната култура на Франция. Неговата жизнерадостна и темпераментна музика се отличава с голямо мелодическо богатство  и пламенни чувства.

Краткият му живот е изпълнен с бурна и напрегната творческа работа. Написал е 5 опери, Симфония в до мажор, музика към “Арлезианката” на Алфонс Доде и др.

През 1874 г. Жорж Бизе, търсейки сюжет за нова опера, се спира на нашумялата новела на френския писател Проспер Мериме (1803 – 1870) “Кармен”, написана през 1845 г.
Със създаването на либретото се залавят двамата опитни литератори и театрали Анри Мелиак (1831 – 1897) и Луи Халеви (1834 – 1908), автори на голям брой от текстовете на Офенбаховите оперети. Операта “Кармен” е едно от връхните постижения в цялата френска музика. Това е дълбоко реалистично произведение, изпълнено с драматизъм и издържано отначало докрай в народностен дух. Музиката  е наситена с живот и кипящи страсти.
Написана в духа на испанския музикален фолклор, тя отговаря напълно на сюжета. Но въпреки испанските теми, взети от народнопесенното богатство на тоя народ, музиката на Жорж Бизе е истинско френско изкуство.
Драматичните стълкновения и конфликти са обрисувани с дълбоко психологическо проникновение, а музикалните характеристики на героите са едни от най-ярко изразените в цялата оперна литература.

Вероятно няма оперен театър по света, който да не е посягал към прочутата творба на Жорж Бизе "Кармен". За всяко мецосопрано пък е мечта да се превъплъти в образа на огнената циганка.

Премиера на операта се състояла на 3 март 1875 г. в Париж - една година след написването на творбата. Първото представяне пред публика обаче е провал, а композиторът е обвинен в безнравственост. Само няколко месеца по-късно във Виена Бизе е реабилитиран, а операта "Кармен" е приета като нещо изключително.

 

 

Галерия снимки КАРМЕН:

 


 

 

 

Цени за оперни, балетни спектакли и концерти

Предлагаме различни цени на билетите според мястото в залата, конкретния спектакъл, както и за за ученици, пенсионери, групови посещения, образователни и детски спектакли...
Научете повече +

отстъпки

отстъпки

Важат за ученици, пенсионери, фамилни и групови посещения (от над 10 човека). Обадете ни се на тел. 052 650 666 и 052 66 50 22 за договаряне на отстъпки.

абонаменти

абонаменти

С VIP Card ползвате от 20 % до 50 % отстъпка от цената на билета за спектакли на Държавна опера – Варна и Драматичен театър "Ст. Бъчваров" - Варна.

купете билети on-line

купете билети on-line

Ползвайте MULTINET CARD през сайта www.bgbileti.com. Купете билети от сайта www.grabo.bg и ползвайте специални отстъпки!

TOP