Искате ли да получавате новини от нас - за премиери, промоции и др.?

НОВИНИ И ИНТЕРВЮТА > ДЪРЖАВНА ОПЕРА - ВАРНА:

АКТУАЛНО ЗА НАС

ВИЖТЕ ВСИЧКИ НОВИНИ -
 • ПРЕМИЕРА НА „РАЙМОНДА“ С НАЙ-ДОБРИТЕ БАЛЕТНИ АРТИСТИ ОТ СКОПИЕ, СОФИЯ И ВАРНА
  23 Юли 2021 by MIro, in Актуални новини
  ПРЕМИЕРА НА „РАЙМОНДА“ С НАЙ-ДОБРИТЕ БАЛЕТНИ АРТИСТИ ОТ СКОПИЕ, СОФИЯ И ВАРНА
  „Раймонда“ - 7 август, 21.00. Премиера на Опера в Летния театър и ММФ „Варненско лято“ 2021...
  Read More +
 • „РАЙМОНДА“ – 7 август, 21.00. Балетна премиера на Опера в Летния театър и ММФ „Варненско лято“ 2021
  22 Юли 2021 by MIro, in Актуални новини
  „РАЙМОНДА“ – 7 август, 21.00. Балетна премиера на Опера в Летния театър и ММФ „Варненско лято“ 2021
  Постановката на „Раймонда“, най-известният балет от Александър Глазунов, е копродукция на...
  Read More +
 • СВЕТОВНОИЗВЕСТНОТО СОПРАНО СУЗАНА БРАНКИНИ ВЪВ ВЕРДИ ХЕТТРИК НА ДЪРЖАВНА ОПЕРА ВАРНА
  20 Юли 2021 by MIro, in Актуални новини
  СВЕТОВНОИЗВЕСТНОТО СОПРАНО СУЗАНА БРАНКИНИ ВЪВ ВЕРДИ ХЕТТРИК НА ДЪРЖАВНА ОПЕРА ВАРНА
  120 години от кончината на великия композитор „Трубадур“ - 24 юли, 21.00, Опера в Летния театър,...
  Read More +
АФИШ
Научете повече +

АФИШ

Заповядайте в операта >> Изберете спектакъл от афиша ни за месеца >> опера, оперета, балет, концерти

ПРОМОЦИИ
Научете повече +

ПРОМОЦИИ

Възползвайте се от специалните ни предложения, отстъпки и промоционални пакети >>

ЦЕНИ НА БИЛЕТИ
Научете повече +

ЦЕНИ НА БИЛЕТИ

Билетите за спектаклите на Държавна опера - Варна струват 6, 10, 15, 20 или 30 лв. Цената на билета зависи от мястото в залата (партер, 1-ви, 2-ри балкон) и конкретния спектакъл.

Любовен елексир

Любовен елексир

от Гаетано Доницети

Комична опера в две действия

 

Либрето Феличе Романи.

 

 

photo linkКликнете тук, за да видите галерията със снимки >>

 

 

 

СЪДЪРЖАНИЕ

 

ПЪРВО ДЕЙСТВИЕ

Под щедрите лъчи на южното слънце селяните се събират за кратка почивка. Неморино е влюбен в младата и богата, но капризна девойка Адина. Той се бои да признае любовта си от страх пред острия й език.
Бедният момък малко говори и често дълбоко въздиша. Случайно той дочува разговора на Адина с нейната приятелка Джанета. Адина разказва старинната легенда за Тристан и Изолда, които благодарение на вълшебно питие се влюбват един в друг. Неморино твърдо решава да намери чудодейната напитка, за да спечели любовта на Адина.

Дочуват се барабани и под техните звуци в селото влиза отряд войници, командвани от самоуверения и дързък сержант Белкоре. Младият мъж е пленен от хубостта на Адина и незабавно й се обяснява в любов, като й предлага да се омъжи за него. Адина не приема, но и не отказва твърдо, което пък причинява нови мъки на нещастния Неморино.  Девойката любезно кани войниците да се подкрепят и да си починат в нейния дом.

В селото пристига странстващият “доктор” Дулкамара. Той веднага започва да се хвали, че лекува всички болести на света със своите чудодейни лекарства. Търговията върви с пълна пара, когато се приближава Неморино и плахо моли за любовното питие на Тристан и Изолда. Находчивият Дулкамара подава шише с обикновено вино, като предупреждава нещастния Неморино, че трябва да изпие напитката след един ден (за това време шарлатанинът се надява да офейка от селото).

Нетърпеливият Неморино не може да чака и веднага изпива “еликсира”. Изведнъж под въздействието на виното момъкът придобива смелост и започва да се шегува с девойките, без да обръща внимание на Адина. Това наранява нейното честолюбие и за да си отмъсти тя решава да обяви годежа си с Белкоре. При мисълта, че ще загуби завинаги Адина, Неморино изтрезнява в миг. Щастливият Белкоре кани всички на сватбата си.

 

 

ВТОРО ДЕЙСТВИЕ

В двора, пред къщата на Адина са се събрали селяните, в очакване на сватбеното тържество. Веселието започва, лее се вино. Но Адина внезапно отказва сватбата с Белкоре.
Той недоумява – годиницата сама е предложила бракът да бъде сключен още днес, а сега бави подписването на брачния договор. Отчаяният Неморино трескаво търси изход от положението и естествено, разчита на “еликсира” на д-р Дулкамара. Но той струва пари, а нещастният момък е похарчил всичко за първата бутилка. Единственият изход от ситуацията е да стане наемен войник, да се запише  в отряда на Белкоре и за двайсетте скуди възнаграждение да купи скъпоценната бутилка.

В селото се разнася новината, че Неморино е получил наследство от внезапно починалия в Милано негов чичо. Всички са развълнувани, особеното момичетата, за които богатият наследник става желана партия. Неморино, изпил вече второто шише “любовен еликсир”, не знае нищо и приема ухажванията на Джанета като резултат от въздействието на питието.

Най-изненадан от всички е Дулкамара, който единствен знае истинското съдържание на бутилката. Забелязал, че Адина също страда от любовна мъка, хитрецът й предлага своето вълшебно лекарство. От доктора девойката разбира, че Неморино вече два пъти купува от “еликсира”, за да спечели любовта й и затова сега ще плати със свободата си. Трогната тя заплаща на Белкоре двайсетте скуди и откупва договора на Неморино. Адина и Неморино разкриват своите чувства.

Разочарованият Белкоре бързо се утешава – на света има много хубави жени. Всички прославят еликсира на Дулкамара и празнуват сватбата на Адина и Неморино.

 

Прочетете още:

 "Любовен еликсир" или защо е трудно да кажеш "Обичам те"
Как "Любовен еликсир" действа на Марк Фаулър

 

Галерия снимки ЛЮБОВЕН ЕЛЕКСИР:

 

 

Цени за оперни, балетни спектакли и концерти

Предлагаме различни цени на билетите според мястото в залата, конкретния спектакъл, както и за за ученици, пенсионери, групови посещения, образователни и детски спектакли...
Научете повече +

отстъпки

отстъпки

Важат за ученици, пенсионери, фамилни и групови посещения (от над 10 човека). Обадете ни се на тел. 052 650 666 и 052 66 50 22 за договаряне на отстъпки.

абонаменти

абонаменти

С VIP Card ползвате от 20 % до 50 % отстъпка от цената на билета за спектакли на Държавна опера – Варна и Драматичен театър "Ст. Бъчваров" - Варна.

купете билети on-line

купете билети on-line

Ползвайте MULTINET CARD през сайта www.bgbileti.com. Купете билети от сайта www.grabo.bg и ползвайте специални отстъпки!

TOP