Искате ли да получавате новини от нас - за премиери, промоции и др.?

НОВИНИ И ИНТЕРВЮТА > ДЪРЖАВНА ОПЕРА - ВАРНА:

АКТУАЛНО ЗА НАС

ВИЖТЕ ВСИЧКИ НОВИНИ -
 • ПРЕМИЕРА НА „РАЙМОНДА“ С НАЙ-ДОБРИТЕ БАЛЕТНИ АРТИСТИ ОТ СКОПИЕ, СОФИЯ И ВАРНА
  23 Юли 2021 by MIro, in Актуални новини
  ПРЕМИЕРА НА „РАЙМОНДА“ С НАЙ-ДОБРИТЕ БАЛЕТНИ АРТИСТИ ОТ СКОПИЕ, СОФИЯ И ВАРНА
  „Раймонда“ - 7 август, 21.00. Премиера на Опера в Летния театър и ММФ „Варненско лято“ 2021...
  Read More +
 • „РАЙМОНДА“ – 7 август, 21.00. Балетна премиера на Опера в Летния театър и ММФ „Варненско лято“ 2021
  22 Юли 2021 by MIro, in Актуални новини
  „РАЙМОНДА“ – 7 август, 21.00. Балетна премиера на Опера в Летния театър и ММФ „Варненско лято“ 2021
  Постановката на „Раймонда“, най-известният балет от Александър Глазунов, е копродукция на...
  Read More +
 • СВЕТОВНОИЗВЕСТНОТО СОПРАНО СУЗАНА БРАНКИНИ ВЪВ ВЕРДИ ХЕТТРИК НА ДЪРЖАВНА ОПЕРА ВАРНА
  20 Юли 2021 by MIro, in Актуални новини
  СВЕТОВНОИЗВЕСТНОТО СОПРАНО СУЗАНА БРАНКИНИ ВЪВ ВЕРДИ ХЕТТРИК НА ДЪРЖАВНА ОПЕРА ВАРНА
  120 години от кончината на великия композитор „Трубадур“ - 24 юли, 21.00, Опера в Летния театър,...
  Read More +
АФИШ
Научете повече +

АФИШ

Заповядайте в операта >> Изберете спектакъл от афиша ни за месеца >> опера, оперета, балет, концерти

ПРОМОЦИИ
Научете повече +

ПРОМОЦИИ

Възползвайте се от специалните ни предложения, отстъпки и промоционални пакети >>

ЦЕНИ НА БИЛЕТИ
Научете повече +

ЦЕНИ НА БИЛЕТИ

Билетите за спектаклите на Държавна опера - Варна струват 6, 10, 15, 20 или 30 лв. Цената на билета зависи от мястото в залата (партер, 1-ви, 2-ри балкон) и конкретния спектакъл.

Риголето

Риголето

от Джузепе Верди

Опера в три действия

ПОСТАНОВЪЧЕН ЕКИП

Диригент – постановчик ХРИСТО ИГНАТОВ
Режисьор – постановчик КУЗМАН ПОПОВ
Художник на декора ЛОРА МАРИНОВА
Художник на костюмите МАРИЯ ДИМАНОВА
Диригент на хора МАЛИНА ХУБЧЕВА
Хореография и пластика РУМЯНА МАЛЧЕВА

photo linkКликнете тук, за да видите галерията със снимки >>


ДЕЙСТВАЩИ ЛИЦА

ХЕРЦОГЪТ НА МАНТУА- тенор
РИГОЛЕТО, придворен шут - баритон
ДЖИЛДА, негова дъщеря - сопран
СПАРАФУЧИЛЕ, бандит - бас
МАДАЛЕНА, негова сестра -  мецосопран
ДЖОВАНА, прислужница на Джилда - мецосопран
ГРАФ МОНТЕРОНЕ  - бас
МАРУЛО, придворен - бас
БОРСА, придворен - тенор
ГРАФ ЧЕПРАНО - бас
ГРАФИНЯ ЧЕПРАНО, негова жена-мецосопран
Паж на херцогинята - сопран
Офицер - баритон
Свита на Херцога, придворни, шутове Действието се развива в Мантуа (Италия) през ХVІ век.

Либрето Франческо Мария Пиаве.
По драмата на Виктор Юго "Кралят се забавлява".
 
Премиерата на РИГОЛЕТО се е състояла на 11 март 1851 г. в Театър Ла Фениче – Венеция.

Постановки на Варненската опера – 1949, 1965, 1970 и 1986 г.

Настоящата постановка е пета по ред на сцената на ОФД – Варна. Премиера на 20 май 1998 г.

 

 

СЪДЪРЖАНИЕ


ПЪРВО ДЕЙСТВИЕ

Още с отварянето на завесата чуваме проклятието! Към кого е отправено то? Виждаме гърбавия Риголето – придворният шут, който дава знак за започване на представлението…

Херцогът се забавлява…Известен с любовните си похождения, той разказва на придворните за поредното си увлечение – красивата непозната, която е срещнал неотдавна в църквата.
Под звуците на музиката, шутът злобно се присмива на придворните. Срещу много от тях Риголето насъсква Херцога, който не познава граници в разврата и интригите. Сега вниманието му е привлечено от красивата графиня Чепрано, но мъжът й му попречва да осъществи намерението си. Понасяйки хапливите подигравки на шута, граф Чепрано се заклева да отмъсти.

Към клетвата му се присъединяват и останалите придворни, изпитали също на свой гръб злобните гаври на Риголето. Появява се Монтероне, чиято дъщеря Херцогът е озлочестил. И с неговото нещастие Риголето се подиграва безпощадно. Монтероне проклина Херцога и неговия шут.

Все още под тягостното въздействие на проклятието, измъчван от мрачни предчувствия, Риголето стои пред своя дом.
Далеч от развратния свят на Херцога, той крие тук дъщеря си – единственото му скъпо същество. Тайнствена фигура изниква от мрака – това е наемният убиец Спарафучиле, който предлага на Риголето своите услуги.

Ако се наложи шутът знае къде да го намери. В смътна тревога за дъщеря си гърбавият се прибира в къщи. Тук той сваля маската на зъл присмехулник, за да се превърне в нежен и горещо обичащ баща. Улисан в разговор с Джилда, Риголето не забелязва тайно промъкналия се в двора млад мъж. След като нежно се прощава с дъщеря си, той поръчва на прислужницата Джована зорко да пази девойката и излиза.

Останала сама, Джилда мечтае за красивия младеж, когото е видяла неотдавна в църквата. Внезапно в стаята се появява тайнственият нощен посетител.
Това не е никой друг, а самият Херцог. Представяйки се за беден студент той се кълне на девойката в обич и вечна вярност. Навън се чува шум и Херцогът бързо се сбогува с Джилда. Пред къщата на Риголето са се събрали придворните. Те са решили да отмъстят на злобния шут като отвлекат момичето, което той така зорко пази в дома си, мислейки, че тя е негова любовница.

В този момент се завръща Риголето и едва не осуетява намеренията им. Придворните ловко успяват да го подведат и без да подозира нищо, шутът сам им помага да осъществят плана си. Едва, когато в далечината се разнасят виковете на Джилда за помощ, Риголето осъзнава истината.
Спомняйки си отново за проклятието на Монтероне, той пада безчувствен на земята.

 

Второ действие

Херцогът е огорчен, че прекрасната девойка е изчезнала – всички опити да я намери се оказват напразни.
За да го развеселят, придворните му разказват за нощното си приключение. Херцогът се досеща, че отвлечената девойка е Джилда и бърза да отиде при нея. Със злобни насмешки придворните посрещат Риголето.

Припявайки си песничка без думи, той се преструва на безгрижен, но когато разбира, че дъщеря му е в покоите на Херцога, в миг сваля маската си на шут. Гняв и ненавист преминават в отчаяние и болка. Появява се Джилда. Останала насаме с баща си, тя му признава своята голяма любов към Херцога и го моли за прошка. Риголето е непреклонен.

Притиснал ридаещата Джилда към гърдите си, Риголето се заклева да отмъсти на прелъстителя за своя позор.

 

Трето действие

Пустинен бряг на река…Полусрутена къща…Това е кръчмата на Спарафучиле, към която Риголето е повел своята дъщеря, за да се убеди лично в неверността на Херцога.

Мадалена – красивата сестра на бандита е новото увлечение на Херцога. Преоблечен като офицер, той пее весело и безгрижно за непостоянството и изменчивостта на женските сърца. Джилда с горчивина го разпознава.
Риголето отпраща нещастната си дъщеря – преоблечена в мъжки дрехи, тя трябва да избяга. Самият той уговаря със Спарафучиле убийството на Херцога, за чийто труп ще се върне точно в полунощ.

Разразява се буря. Спарафучиле се готви да извърши убийството, но Мадалена, която се е поувлякла по красивия младеж, успява да убеди брат си да убие някой друг вместо него. Подслушала разговора им, Джилда решава да се пожертва в името на любовта си. Тя чука на вратата и влиза в дома на бандита…

Бие полунощ. Спарафучиле изнася чувала с трупа. Шутът тържествува – най-после е отмъстен! Но в този миг се чува гласът на Херцога, който си тръгва след любовното похождение, тананикайки безгрижната си песничка.
Обзет от ужас, Риголето бързо разтваря чувала и пред него се разкрива ужасната истина – жертва на отмъщението е станала неговата собствена дъщеря!

Със сетни сили Джилда се прощава с баща си и умира.

Сбъдва се жестокото проклятие на Монтероне.

 

 

История на създаването:

Операта “Риголето” е гениален превод с езика на оперния спектакъл на драмата на Виктор Юго “Кралят се забавлява”.

Предизвикала широк обществен резонанс с острия си социален подтекст и открито изявена антимонархическа идея, пиесата на Юго е забранена веднага след премиерата си през 1831 год.

Цензурата я обявява за непристойна и безнравствена, а заглавието – за недопустимо.
Дълбоко развълнуван от пиесата на Юго, Верди сам набелязва план на операта разработва основните драматични положения и обмисля характерите на героите. По негови указания Франческо Пиаве създава либретото, в което текстът на Юго е значително съкратен.

В историческата творба, с разгърнати масови сцени и многочислени подробности от живота и бита в двора на френския крал Франциск І, Верди е привлечен преди всичко от психологическата драма на героите.
Ето защо и сюжетът на операта придобива по-камерно звучене с акцент върху личните взаимоотношения на героите, поставени в изострени до краен предел психологически ситуации. Верди започва работа над операта през 1850 год.
В началото той възнамерява да озаглави произведението си “Проклятието”, защото според замисъла на Юго, в проклятието на бащата на озлочестената от краля девойка е завръзката на драмата. Прокълнати са кралят и неговия шут. Но проклятието застига не безнравствения крал – той продължава безнаказано да се отдава на лекомислените си наслаждения. Както често се случва в романтичните сюжети, жертва на съдбата стават онези, които най-малко заслужават наказание.

Поради намеса на цензурата, Верди и Пиаве са принудени да направят някои промени в либретото. Действието е пренесено от Париж в малката италианска провенция Мантуа, френският крал е сменен с безименния Мантуански херцог, Трибуле става Риголето, а Бланш – Джилда. Но тези промени не са в състояние да унищожат смисъла и идейната същност на драмата.

Динамичният, сценично благодарен сюжет дава възможност с пълна сила да се изяви драматичното дарование на Верди.
“Струва ми се, че най-театрално действения сюжет, върху който съм писал музика е “Риголето”.
Там има страшни събития, резки контрасти, темперамент, патетика!…”- споделя композиторът.

 

 

 

Галерия снимки РИГОЛЕТО:

 

 

Цени за оперни, балетни спектакли и концерти

Предлагаме различни цени на билетите според мястото в залата, конкретния спектакъл, както и за за ученици, пенсионери, групови посещения, образователни и детски спектакли...
Научете повече +

отстъпки

отстъпки

Важат за ученици, пенсионери, фамилни и групови посещения (от над 10 човека). Обадете ни се на тел. 052 650 666 и 052 66 50 22 за договаряне на отстъпки.

абонаменти

абонаменти

С VIP Card ползвате от 20 % до 50 % отстъпка от цената на билета за спектакли на Държавна опера – Варна и Драматичен театър "Ст. Бъчваров" - Варна.

купете билети on-line

купете билети on-line

Ползвайте MULTINET CARD през сайта www.bgbileti.com. Купете билети от сайта www.grabo.bg и ползвайте специални отстъпки!

TOP